Sarah McCoy - Marilla a Zöld Oromból

Sarah McCoy könyvére már a megjelenésekor felfigyeltem - kedvelem a hasonló fiktív, vagy valós személyekről írt, kiegészítő - vagy épp előzményregényeket. Marilla szimpatikus karakter volt számomra az Anne-könyvekből is, és örömmel tértem vissza ebbe a világba. 

A regény Marilla és Matthew kamasz és fiatal felnőtt éveihez  repít vissza, 1837-be. Épp ekkor készül el a farmházuk emeletén a manzárd, ami később fontos helyszíne lesz egy vörös hajú, árva kislány életének... Ám ekkor még a testvérpárnak eszébe sem jut, hogy életük nem a megszokott keretek között fog zajlani.

Marilla 13 éves, rengeteget segít a ház körül, édesanyja terhessége miatt és mert szeret gondoskodni családjáról. A regény elején Clara nővére érkezik a családhoz, hogy segítsen neki terhesség utolsó szakaszában. Eközben Marilla elkezd felnőni - megtud néhány titkok családjáról, elkezd érdeklődni tágabb környezete iránt és ekkor köt életre szóló barátságot Rachellel.

Megismerhetjük az Anne-sorozatban felbukkanó családokat - az ott szereplő gyerekek szüleit, nagyszüleit. Marilla életében fontos szerepe lesz John Blythe-nak, akivel először beszélget politikáról, tanulmányokról. Közelebb kerül édesanyja nővéréhez, aki fontos szerepet tölt be később is az életében. 

Érdekes volt így visszafejteni, hogyan alakult Marilla azzá a határozott, kívülről talán merev és hideg asszonnyá, akit az Anne könyvekben megismerhetünk. Hiába tudjuk, hogyan alakul a sorsa mégis drukkoltam neki - olyan szép romantikus jeleneket is olvashatunk, amik megdobogtatták a szívemet. 

Nagyon szerettem ebben a regényben 'lenni' - olvasni Marilla hétköznapjairól, vele fájt a szívem több ponton. Eközben Sarah McCoy ad egy kis ízelítőt Kanada történelméből is, a liberális és konzervatív szólamokból, ill. a föld alatti vasút hálózatának működéséről az országban.

Az Anne-sorozatból megismert félmondatokból nőtt ki ez a regény, amely egyrészt bemutatja, hogy milyen is lehetett Marilla és Matthew kamaszkora - fiatal felnőtt éveik. Megeleveníti azokat az eseményeket és döntéseket, amik oda vezettek, hogy egyikük sem házasodott meg, bemutatja miért is lettek egymás számára a legfontosabb társak. Sarah McCoy a könyv utószavában leírja, hogy milyen információmorzsák indították el benne a regény alapötletét, amelyet szép kutatómunkával bővített ki. Ellátogatott többek közt a Prince Edward-szigetre, és az L. M. Montgomery leszármazottai által vezetett The Anne of Green Gables Museum-ba. 

Montgomery más novelláiban - történeteiben felbukkannak azok a motívumok, amik Marilla elképzelt előzménytörténetében is megjelennek: a család iránti abszolút felelősségvállalás, az otthon végtelen szeretete, vagy épp a kimondott szavak mázsás súlya, ami nem engedi egymáshoz közeledni az egykori szerelmeseket - emiatt számomra hihető lett az a lélektani kép, amit az író a fiatal Marilláról festett.

Tökéletes történelmi romantikus olvasmány lehet ez azoknak is, akik még nem olvastak Montgomerytől, vagy csak szeretnének visszatérni a más adaptációkból megismert Prince Edward-szigetre.

Számomra eddig kimaradt a Váratlan utazás sorozat, de ezután a könyv után nem is kérdés, hogy végig kell néznem ill. a könyvekre is jó lenne sort keríteni, mert visszavágyom ebbe a világba!

5/5

Kiadó: Könyvmolyképző Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: Marilla of Green Gables
Fordító: Sárai Vanda
Oldalszám: 374
Ár: 3799 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Egy ​hiánypótló, szeretetteli történet arról, milyen is volt az élet a Zöld Oromban Anne érkezése előtt. A 19. századi Prince Edward-sziget tájain játszódó, csodásan szórakoztató és megindító kosztümös regény a vénkisasszony, Marilla Cuthbert fiatalkorába kalauzolja az olvasókat. Lerántja a leplet mindazokról a döntésekről, melyek következtében a szívfájdalom, ugyanakkor a korábban elképzelhetetlen nagyszerűség is beköszönt az életébe. A bátor és törekvő Marilla Cuthbert mindössze tizenhárom éves, amikor az egész élete a feje tetejére áll – szeretett édesanyja gyermekszülés közben életét veszti. Avonlea-ben − ebben a mindentől elzárt szigeten lévő kicsi, összetartó mezővároskában − az élet nem tartogat túl sok lehetőséget a lányoknak. Marilla egyetlen kapcsolata a külvilághoz a nénikéje, Elizabeth „Izzy” Johnson, az édesanyja nővére, akinek sikerült elmenekülnie Avonlea-ből egészen St. Catharines nyüzsgő városáig. Az önfejű vénkisasszony sikerén felbátorodva Marilla is kimerészkedik a Zöld Orom biztonságából, hogy új barátságokat kössön, és új lehetőségeket fedezzen fel a Hölgyek Segélyegyleténél. Bimbózó románca John Blythe-tal, a szomszéd elbűvölő fiával, a jövendőbeli boldogság képét lebegteti meg Marilla szemei előtt − ő azonban nem repes a gondolattól, hogy a családját és a Zöld Ormot végérvényesen elhagyja. Marilla nehéz választás előtt áll: megvalósítja álmait, és változást hoz a nagyvilágba, vagy visszatér a Zöld Orom kisvárosi valóságába. A nagy kedvenc Anne-sorozat előzménytörténete.
Szeress bele és repülj képzeletben a varázslatos Zöld Oromba!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.