Friss könyvek - Június

május 04, 2021


Rengeteg érdekes könyv érkezik júniusban - és ez még csak az első merítés volt (május elején) ;)

Roboz Gábor (szerk.) - Légszomj

Megjelenik: 2021. június 1., GABO Kiadó, 3990 Ft
Beszélő halottak és varázsköpenyes szörnyek, nemlélegzők és víztudatok, embergólya és fanyűvő: tizenöt különös és hátborzongató novella magyar szerzőktől, akik bebizonyítják, hogy a hazai irodalom kevésbé járt ösvényeit is érdemes felfedezni.
A művek szerzői: Komor Zoltán, Papp-Zakor Ilka, Farkas Balázs, Jónás Zsolt, Benedek Szabolcs, Szabó Róbert Csaba, Kleinheincz Csilla, Szarvas Szilvia, Körmendi Ágnes, Kiss Gabriella, Gaura Ágnes, Sereg Gitta, S. Kolozsvári Zsófia, Moskát Anita

Szvoren Edina Mondatok ​a csodálkozásról

Megjelenik: 2021. június 1., Magvető Kiadó, 3499 Ft
Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek. A kötet két részből áll: az egyperceseket idéző Ohrwurm-jegyzetekből és hét hosszabb novellából. Mennyi minden adhat okot egy lónak a pánikra? Miért utaznak a vakok a libegőn? Milyen következményekkel jár, ha alacsonyabb házakba költözünk?A novellákból megtudhatjuk azt is, milyen hatással van egy család életére egy a vasfüggönyön túlról hozott videolejátszó, mit lehet tenni, ha egy anyát túlságosan idegesíti a fia haja, vagy hogy mi mindenre használhatók a Képes krónika kemény fedelű kötetei. A Mondatok a csodálkozásról meglepő és lélegzetelállító olvasmány, mint egy sötét tűzijáték.

Marie Aubert - Felnőtt ​emberek

Megjelenik: 2021. június 1., Scolar Kiadó, 3999 Ft
Ida sikeres építész, egyedül él, és rendszerint nős férfiakkal keveredik inkább rövidebb mint hosszabb kalandokba. Egyre jobban aggasztja, hogy szingli, és hogy elszalasztja az anyává válás lehetőségét. Amikor betölti a negyvenet, úgy dönt, lefagyasztatja a petesejtjeit arra az esetre, ha találkozik majd a megfelelő társsal. A nagy elhatározást a tengerparti nyaralóban akarja bejelenteni a családtagjainak, ahol összegyűlnek, hogy megünnepeljék az anyja hatvanötödik születésnapját. Azonban Marthe, a húga megelőzi, és egy sokkal jelentősebb hírrel áll elő. Az idillinek induló nyaralás szép lassan kezd rémálomra hasonlítani… Marie Aubert regényében, akár egy Dogma-filmben, egy diszfunkcionális család dinamikája, múltja és jelene bontakozik ki néhány nap történéseibe sűrítve. A pörgős és humoros elbeszélés pontos képet ad arról, milyen nehéz másképp viselkedni, mint ahogyan a rég megszokott szerepek diktálják. Nehéz, de talán nem lehetetlen.

Tóth Krisztina - Bálnadal

Megjelenik: 2021. június 2., Magtvető Kiadó, 2499 Ft
A Bálnadal Tóth Krisztina 2017 és 2020 között írt verseit gyűjti kötetbe. A három nagyszerű ciklus a Völgyúttól, a Kínai utazáson át hétköznapi életünk helyszíneire, a Terekbe vezeti az olvasót. A múlt és a múltbéli emberek felbukkanása, az emlékezés furcsa működése jelenik meg a versekben, hol haikukba sűrűsödve, hol a szonettek ünnepélyességével, máskor szabadabb formákban, hogy a legalapvetőbb kérdéseket tegye fel a mának: miért, hová, mi végre. A Bálnadal Tóth Krisztina talán legmegrendítőbb kötete. Tóth Krisztina 1967-ben született Budapesten. Egyik legnépszerűbb írónk, számos verseskötete, regénye, novelláskötete és gyerekkönyve jelent meg magyar és idegen nyelven. 2020-ban a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai közé választotta.

Finy Petra - Kerti ​szonáta

Megjelenik: 2021. június 3., Athenaeum Kiadó, 3999 Ft

A ​nők nemcsak otthon végeznek láthatatlan munkát, sokszor a társadalomért is úgy tevékenykednek, hogy szinte megfeledkeznek róluk. Ezekről az alig emlegetett hősökről szól a regény. A fiktív szereplőkkel dolgozó kötet Frida, Magda és Médi történetén keresztül vakuvillanásnyi ideig megmutatja azoknak a bátor nőknek is az alakját, akik mertek cselekedni. Rajk Júlia, Ember Judit vagy Hodosán Róza figuráját többek között. 1987-ben járunk, Magyarországon, Budapesten. A kommunista rezsim elnyomási struktúrája omladozni látszik, de senki nem tudja, mikor dől össze. A besúgói rendszer még aktívan működik, az ellenzék is egyre több akciót szervez: a kötetben mindkét csoport életébe belepillantást nyerhetünk .A kamaraműként is felfogható regény az árulás és lázadás pszichológiájával foglalkozik, azzal, milyen apróságokon, rejtett családi kódokon, lelki töréseken vagy épp a véletlenen múlik az, hogy valaki a szocializmus kiszolgálója lesz, netán ellenáll. Ám nehéz pálcát törni bárki felett egy olyan korszakban, ahol a legnagyobb bűnös és áruló valójában a rendszer maga. A regény lapjain 1944-től 1987-ig villannak fel a magyar történelemnek olyan drámai pillanatai, melyek mindenkire hatással voltak, de a nőknek sokszor még nagyobb traumát jelentettek. Amíg pedig megismerjük az ő túlélési stratégiájukat, addig is vígan pöfögnek a Zsigulik, kotyognak a kávéfőzők, végtelen lassúsággal épülnek a víkendházak, Beszélőket lapoznak titokban, hangulatjelentések készülnek, harmatosak a Kőbányaik, szól a Kontroll Csoport, a panellakások fagyöngyös függönyei engedelmesen csörögnek a vállunk körül, a főszereplők számára pedig a végére kiderül: ki árult el másokat, és ki önmagát. 

Zelei Bori - Csörög
Megjelenik: 2021. június 4., Athenaeum Kiadó, 3999 Ft

Zsuzsa és Márta egy buliban találkozik először, aztán a sors úgy hozza, hogy a Tabánnál is egymásba botlanak. Megbeszélik, hogy másnap megisznak valamit, és számot cserélnek. A két fiatal centinként araszolgat egymás felé egyre közelebb. Aztán egy szempillantás alatt közös albérlet, lassú reggelek, hosszú éjszakák, duplarandik – te az enyém, én a tied. Vagy mégsem? Hiszen az életben semmi sem tart örökké. Zelei Bori első regényében emlékképek és gesztusok miniatűr rendszerén keresztül mutatja be a párkapcsolatok törékenységét, a közeledés ősi rituáléját, az őszinteség és az elengedés nehézségeit, valamint a testvéri szeretet kontinenseken átívelő erejét. A szerző 1980-ban született Budapesten, ahol jelenleg is él. Első novelláskötete Kevert címmel jelent meg, és a kamaszkor küzdelmeiről szól. Színműírással is foglalkozik, a Gardrób és A hullám című drámák szerzője.

María Isabel Sanchez Vegara - Frida ​Kahlo

Megjelenik: 2021. június 7., HVG Kiadó, 2900 Ft
Ismerd meg kiemelkedő emberek – tudósok, művészek, újítók – életét! Valamennyien hihetetlen dolgokat vittek véghez, pedig életüket ők is nagy álmokat dédelgető kisgyerekként kezdték. Amikor Frida fiatal lány volt, egy borzalmas baleset örökre megváltoztatta az életét. Járni nem tudott, ezért az ágyban fekve festeni kezdett. Önarcképei, amelyek fájdalmát és szomorúságát, ugyanakkor az élet iránti szenvedélyét is kifejezik, a 20. század egyik leghíresebb festőművészévé tették. Az inspiráló történet végén fényképes összefoglaló olvasható Frida életéről.

Baráth Katalin - Afázia

Megjelenik: 2021. június 8., Agave Kiadó, ? Ft
A ​távoli jövőben járunk, amikor a Föld már lakhatatlan, a világhatalmak azonban számos háborút és katasztrófát követően sem változtak. Két birodalom uralja a Naprendszert: a pénz vezérelte Demokrácia és az önkényuralmi Háló Birodalom, a köztük található bányászkolóniák és telepek sorsa pedig jobbára attól függ, melyikhez vannak közelebb. Az ember sokat változott: bár a faj továbbra is előszeretettel harcol és hódít, a populációjának zöme elvesztette kapcsolatát a beszéddel és a nyelvvel, a kommunikáció vizuális módon történik. Él azonban egy nép a két birodalom közt félúton, egy mesterséges bolygón, ami továbbra sem felejtette el a nyelvét, és igéje olyan erővel bír, hogy egyesek mámorító drogként, mások fegyverként tekintenek rá. A törékeny béke hamarosan meginog, és újabb galaktikus méretű háború van kitörőben, melynek nemcsak a frontvonalában áll ez a nép, de egyesek szerint okozója is. Egy génmódosított szuperkatonát és egy veterán hírszerzőt titkos küldetéssel bíznak meg soraikból: kutassanak fel egy rég eltűnt, mitikus erejű tárgyat, melynek segítségével elkerülhetővé válik a katasztrófa… és saját népük kipusztulása. Baráth Katalin számos nagy sikerű kötet után ezúttal a sci-fiben mutatja be kiemelkedő regényírói tehetségét: az Afázia egyszerre ismerős és egzotikus, nagyívű és képzeletgazdag világa a műfaj klasszikusait idézi fel.

Deborah Hewitt - Lélekmadár
Megjelenik: 2021. június 8., Agave Kiadó, ? Ft
Minden ​világ beleremeg, amikor a varázslat szárnyra kap Alice Wyndhamet gyermekkora óta képzeletbeli madarak keserítik… majd egy napon bekopogtat az ajtaján a rejtélyes Crowley, akitől megtudja, hogy különleges képességgel bír: a látomásaiban a lélekmadarakat, az emberek lelkét őrző mitikus lényeket látja. Megtudja ezen kívül a férfitól azt is, hogy üldözőbe vette egy titkos társaság, amely célja, hogy az ő különös képességét felhasználva kiirtson minden mágikus lényt a világból. Alice élete egyik pillanatról a másikra megváltozik, menekülni kényszerül. Megmentőjével átkel London mágikus oldalára, a finn mítoszok istenei által emelt Varjútanya városába. Itt idővel nem csak jobban megismeri varázslatos örökségét, de arra is rájön, hogy az őt körülvevő rejtélyek legnagyobbikát épp a saját lélekmadara őrzi. A brit Deborah Hewitt bemutatkozó regénye a klasszikus urban fantasy zsánere előtt tiszteleg, hangulatában és világépítésében ügyesen idézi fel Neil Gaiman és Ben Aaronovitch korai munkásságát.

Ernest Cline - Ready ​Player Two (Ready Player One 2.)

Megjelenik: 2021. június 8., Agave Kiadó, ? Ft
Egy váratlan küldetés. Két világ forog kockán. Felkészültél? Néhány nappal James Halliday, az OASIS alapítójának legendás versenye után Wade Watts újabb világraszóló felfedezést tesz. Halliday széfjének a mélyén egy olyan technológiai újítás lapul az alapító örökösére várva, amely ismételten fel fogja forgatni a világot, az OASIS-t pedig ezerszer bámulatosabbá és lebilincselőbbé teszi, mint amire Wade valaha is gondolni mert volna. Ez a titok azonban egy újabb rejtvényt és küldetést is hoz magával egy titokzatos nyeremény ígéretével. Ráadásul felbukkan egy váratlan ellenfél is, aki elképzelhetetlen hatalommal bír és képes végezni akár milliókkal is, hogy elsőként érjen célba. Ernest Cline régóta várt folytatásában nem csak Wade élete és az OASIS jövője forog kockán: a játszma tétje a teljes emberiség sorsa!
 

Jakobovits Kitti - Irodalomterápia
Megjelenik: 2021. június 16., Kulcslyuk Kiadó, 3490 Ft

Ha ​olvasunk – vagy ha írunk –, összekapcsolódunk a saját belső világunkkal is. Legyen szó a kedvenc regényünkről, az épp aktuális olvasmányunkról, a saját naplónkról, az első vagy a sokadik verseskötetünkről – a háttérben számos lelki program fut. Az irodalompszichológia és az irodalomterápia ezt a kapcsolódást kutatja és használja annak érdekében, hogy a szövegek és történetek által közelebb jussunk saját tapasztalataink, gondolataink, érzelmeink megértéséhez. De hogyan segítheti egymást szépirodalom és pszichológia? Miért szeretünk egyáltalán olvasni? Hogyan válhat olvasmányunk jó kísérőnkké egy nehéz helyzetben vagy életszakaszban? Mit árulhatnak el rólunk a meghatározó olvasmányélményeink? Mindez pedig hogyan és miért kap helyet egy rendelőben? Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta imponáló szakmaisággal, mégis érthető és élvezetes formában megírt első művében többek között ezekre is keresi a választ – miközben betekintést enged a szövegek alkalmazásának és működésének izgalmas világába.

Edith Nesbit - A ​sárkányok könyve

Megjelenik: 2021. június 19., Digi-Book Mo, 4999 Ft
Edith ​Nesbit (1858 – 1924) a gyermekeknek írt mese- és fantáziairodalom úttörője. Klasszikus fantasztikus meséi, mint Az elvarázsolt kastély, A halász hetedik fia meg az Öt gyerek és az izé hazánkban is ismert és szeretett szerzővé tették, könyveihez használtan is szinte lehetetlen hozzájutni.
A sárkányok könyve című kötet témája hálás és kedvelt: a sárkányok – mindenféle fajtából – azért vonulnak föl a könyv lapjain, hogy felhőtlen kikapcsolódást hozzanak a gyermekeknek. Néhányuk mókás és csintalan, mások kifejezetten ijesztőek, számosan vadak és kiszámíthatatlanok. Az egyik jégből van, a másik a postahivatalban keres menedéket, egy újabb pikkelyes óriás pedig elragadja az állatkert legnagyobb elefántját. Még olyan is akad, amelyiknek békés dorombolása megnyugtat és megvigasztal egy tipegő kisgyermeket.
No de kik szállnak szembe ezekkel a lenyűgöző teremtményekkel? Hát persze, hogy merész kis hősök, jórészt 8 – 12 éves gyermekek, meg egy gonosz herceg, sőt, egy teljes futballcsapat is, amely eltűnik egy elvarázsolt könyv lapjairól felszálló brutális sárkány tüzes leheletében. Kötetünk nyolc történetet tartalmaz, és első ízben kerül magyar nyelven az olvasók elé. A könyvet Vaspöri Cintia kedves rajzai díszítik, minden mesét egy-egy eredeti és bájos grafikával kiegészítve. Minden meserajongónak ajánljuk ezt a lenyűgöző és minden lapján új csodákat felvonultató remek könyvet, melyet finom humorral, meghitt szeretettel és végtelen fantáziával írt meg a szerző.

Agatha Christie - Szentivánéji krimik

Megjelenik: 2021. június 20., Helikon Kiadó, 3999 Ft
Nyár… melegszik az idő, és szárba szökken a gonoszság is. Agatha Christie nyomozói ördögi kihívásokkal néznek szembe szerte a világban: Cornwallban, a francia Riviérán, a delphoi templom tövében vagy vidéki úriházakban. Sőt még James Bond is feltűnik ezeken a lapokon… bár ő egy másik James Bond.
Elő a nyugággyal, és élvezzük a csavaros történeteket, a tévútra vezető nyomokat! Ahogy a Biblia írja, Isten felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra. A jókat ebben a kötetben is Miss Marple, Hercule Poirot, Parker Pyne, Mr. Harley Quin, valamint Tommy és Tuppence képviseli.


A ​hévízi hajószakács
Megjelenik: 2021. június 24., Cser Kiadó, 3995 Ft

A ​HÉVÍZ az egyetlen olyan magyar irodalmi folyóirat, amelynek állandó gasztrokulturális rovata van: a „Hajószakács”. Műfajilag sokszínű írások jelennek meg itt: gasztrotörténeti dolgozatok, ínyes esszék, hasnovellák, tárcák, útirajzok, paródiák. És hogy miről szól ez a könyv? Mindenről, ami csak a gasztronómia címszóba belefér. Balatoni halászléről és román miccsről, magyar borról és a pécsi Mecseki Itókáról, a Rolling Stonesról és Petroniusról, Careme-ről és Kun Béláról, zserbóról és kalácsról, kávéról és töltött káposztáról, hamburgerről és sóletről, Gdanskról és Nápolyról, szalonnáról és pacalról, birkapörköltről és thai levesről, Hamvas Béláról és Tarantinóról…
A kötet szerzői: Balogh Ádám, Bödőcs Tibor, Cserna-Szabó András, Czinki Ferenc, Darida Benedek, Fehér Béla, Fehér Renátó, Gálffy Zsuzsanna, Gerlóczy Márton, Gundel Károly, Karafiáth Orsolya, Kinizsi Giusz Zoltán, Király Kinga Júlia, Kling József, Körner András, Krasztev Péter, Nyáry Krisztián, P. Horváth Tamás , P. Szabó Dénes, Saly Noémi, Szántó T. Gábor, Szécsi Noémi, Szederkényi Olga, Szív Ernő, Vágvölgyi B. András, Váncsa István

Noelle Stevenson · Grace Ellis · Shannon Watters · Brooklyn Allen - Rettegjetek ​a szent nyávogótól (Cserkeszterek 1.)

Megjelenik: 2021. június 26., Ciceró Kiadó, 3990 Ft
A Miss Quinzella Thiskwin Penniquiquil Thistle Crumpet tábor (belevaló hölgyfélék számára) olyan dolgokat rejt, amik nem azok, amiknek látszanak. Háromszemű rókák, titkos barlangok és anagrammák bukkannak fel. Szerencsére Jo, April, Mal, Molly és Ripley, az öt rátermett, tűzrőlpattant jó barát eltökélte, hogy fantasztikus nyarat tölt együtt… és nem hagyják, hogy egy mágikus küldetés vagy egy csomó természetfeletti lény az útjukba álljon! A rejtély egyre terebélyesebb és minden itt kezdődik. A New York Times bestseller képregénysorozat első kötete! Írói a csodálatos sztárképregényes, Noelle Stevenson (Nimona, Kalandra fel™) és a zseniális újonc, Grace Ellis, rajzolója pedig a rendkívül tehetséges Brooklyn Allen. A Cserkeszterek 2015-ben Eisner-díjat nyert legjobb új sorozat és legjobb tiniképregény kategóriákban.

2 megjegyzés:

  1. Mennyi sok jó magyar! :)
    Finy Petrát nagyon megkedveltem, ez a könyve is jól hangzik, Baráth Katalin új regénye is biztos szuper lesz, még ha nem is nagyon olvasok könyveket ebben a zsánerben. Plusz ez az irodalomterápiás könyv is nagyon érdekesen hangzik (meg nekem elég aktuális is), szóval izgalmas megjelenések jönnek! :)
    A Ready Player Two-t meg még kitalálom, nem nagyon szeretem az ilyen húzzunk le még egy bőrt-dolgokat, de annyira zseniális volt az első rész, hogy szerintem ennek is megadom majd magam :)

    VálaszTörlés
  2. Finy Petra könyve érdekel, sose olvastam még tőle, az Afáziáról előbb megvárom a véleményeket - és folytatnom kéne az írónő krimisorozatát is :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.