Bridget Collins - A ​könyvkötő

Az idei 21. Század Kiadós KULT Könyvek között böngészve akadt meg a szemem* Bridget Collins regényén, ami a fülszövegével is megszólított: könyvkészítés, természetfeletti, szerelem és kaland (*élőben még gyönyörűbb ;)).

A könyvkötő az önismeret regénye, a saját vágyak és érzelmek felvállalásának története. Nem igazán lehet besorolni egy meghatározott zsánerbe: keveredik benne a történelmi romantikus a lélektani regénnyel, ami egy csepp természetfelettivel - mágiával van megfűszerezve.

Ebben a világban léteznek olyan könyvkötők, akik az emberek emlékeit el tudják venni és azt könyv formában megőrizni. Főszereplőnk, Emmett Farmer hosszú betegeskedés után egy ilyen könyvkötő segédje lesz. A fiatal férfi nem akar elmenni az otthoni gazdaságból, de belátja hogy már nem tudja azokat a munkákat elvégezni, mint régen. Szülei ráadásul választás elé állítják, elmegy segédnek vagy kitagadják. A könyv első része tele van bizonytalansággal: mik is valójában a könyvkötők, hogyan működik ez az egész, na és mi is történt igazából Emmettel - mi áll a furcsa epilepsziás (?) rohamai hátterében?

A második részben visszaugrunk a múltba és válaszokat kapunk, amiket nagyon vártam már az első néhány oldal után - ezek a fejezetek voltak a kedvenceim a regényből. A harmadik részben egy új szemszögből olvashatjuk tovább az eseményeket és a szálak összeérnek, titkok bomlanak ki és itt történik a legjelentősebb karakterfejlődés is az egyik szereplő szempontjából.

Furcsa és egyedi hangulatú ez a regény, aminek a lélektani vonala erősebb, mint a mágikus/fantasy, ne ezt keressétek benne. Remélem nem spoiler, ha annyit írok, hogy egy olyan szerelemről olvashatunk, ami kevésbé megszokott - annak minden nehézségével együtt. A szereplőknek fel kell vállalniuk önmagukat, be kell látniuk saját maguk előtt is, hogy kihez vonzódnak és ez a választás mivel jár a jövőjükre nézve. 

Ezen kívül beleláthatunk egy kicsit a gazdag réteg életébe, akik a könyvkötőknek köszönhetően úgy alakítják saját életüket, vagy épp szolgáikét ahogy nekik tetszik. Nem szabad valamire emlékezniük, kellemetlen élményeiket legszívesebben kitörölnék? Mi sem egyszerűbb - megfizetnek egy kötőt, hogy törölje ki belőlük ezeket az emlékeket. 

Melyik a rosszabb? Semmit sem érezni, vagy bánkódni valami után, amire már nem is emlékszik az ember?

Ebben a világban az 'igazi' könyvek, azok amik ilyen elzárt emlékekből születtek - ezeket kézbe véve teljesen átélheti az olvasó a történetet. Megjelentek persze kereskedelmi célú hamisítványok, a regények is, de ezeket nem tartják olyan sokra. Érdekes volt ilyen szemmel nézni a regényeket és az olvasást. Hisz egy jó könyv tényleg olyan tud lenni, hogy beszippant, mintha egy másik ember fejében lennél!

Helyenként kimondottan sötét hangulatú regény A könyvkötő, amiben a szereplőknek meg kell küzdeniük a félelmeikkel, vágyaikkal, önmagukkal. Különösen tetszett a vidéki élet, ami megjelent benne, a természeti leírások, a borzongató téli jelenetek - tökéletes könyv, ha le akartok lassulni és hagyni, hogy egy történet bekebelezzen!

Az első rész lassú indulása, a bizonytalanság érzése miatt vontam csak le egy pontot, nekem nehezen indult be a könyv, ettől függetlenül szerintem valamikor újra fogom olvasni, mert a második részét nagyon szerettem!

4/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Binding
Fordító: Borbély Judit Bernadett
Oldalszám: 446
Ár: 3990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Képzeld ​el, hogy ki tudod törölni minden bánatodat. Képzeld el, hogy el tudod felejteni a szenvedéseidet. Képzeld el, hogy el tudsz rejteni egy titkot. Örökre. Emmett Farmer a földeken dolgozik, amikor levél érkezik, hívják, hogy álljon munkába inasként. Egy Könyvkötőnek fog dolgozni – ugyan félelmetes, babonákkal övezett hivatás, amellyel szemben előítéleteket táplálnak az emberek, azonban se Emmett, se a szülei nincsenek abban a helyzetben, hogy visszautasítsák az ajánlatot. Meg fogja tanulni, hogyan kell elkészíteni azokat a gyönyörű köteteket, és mindegyikben foglyul fog ejteni valami egyedülállót: egy-egy emléket. Ha valamit feledni akar az ember, a Könyvkötő segíthet. Ha valamit ki akar törölni, abban is segíthet. A múltad biztonságosan megmarad egy könyvben, és neked soha többé nem jut eszedbe a titkod – akármilyen szörnyű volt is. A könyvkötőmester műhelye alatti kamrában sorakozik rengeteg könyv – és rengeteg emlék –, amelyek rögzítettek, és amelyeket ott tárolnak. Egy nap Emmett döbbenten fedezi fel, hogy az egyik köteten az ő neve áll. A Könyvkötő varázslatos, feledhetetlen regény: egy mindent legyőző szerelem története, amely egyedülálló irodalmi kalandot tartogat.

1 megjegyzés:

  1. Nekem éppen az eleje tetszett. Rettentően sajnáltam Seredoth halálát, aki a fejemben valahogy mindig idősebb Eva Green-ként jelent meg. Odavoltam a lápos és téli jelenetekért és valahogy Seredith halálával eltűnt ez a természetfeletti szál.
    Mindettől függetlenül valóban csodálatos könyv! Becses kincsem a polcon!🌼🌸

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.