Tóth Gábor Ákos - Balatoni futár

Tóth Gábor Ákos legismertebb könyvsorozata a már öt részes Édesvízi ​mediterrán, ami a Balaton-felvidéken játszódik. A Balatoni futárban Balatonfüred múltjába térhetünk vissza 1895-1896-os év fordulójára. Korábban még nem olvastam az írótól, de a milleniumi Füred témája nagyon érdekelt: ez az egyik kedvenc történelmi időszakom, ill. volt szerencsém néhány éve itt nyaralni, így ismerősek voltak a helyszínek is.

Csengődi István budapesti újságíró 1895 nyarán érkezik Füredre, lapkiadója megbízásából, hogy könnyű, színes társasági híreket küldjön haza. A fiatal újságírót egy Sturm nevű építész, pallér fogja pártfogásába, aki a Jókai villát húzta fel néhány éve. 

Csengődi igazi büntetésként éli meg kiküldetését, számára unalmas az éppen csak kivirágzó balatoni település, a nyaralás nem vonzza, ráadásul hiányolja Budapesten hagyott életét. Az újságnak küldött témákat is nehezen találja meg: amiről hall az nem biztos, hogy leköti a budapesti úri közönség érdeklődését. 

Sturm kapcsolatrendszerének köszönhetően másodállást kap, ráadásul egyenesen az íróóriás - Jókai elhagyott villájában. Az épület új tulajdonosa egy gazdag vállalkozó, Michelini, aki megbízza főszereplőnket, hogy vegye leltárba az épületben hagyott dokumentumokat. 

Miközben Csengődi leltározik, és próbálja legyőzni fellángolását Michelini életvidám lánya iránt, egyre jobban megismeri a fürediek életét. Sőt Eötvös Károllyal is utazgat egy ideig, aki épp ekkor írja Utazás a Balaton körül c. könyvét.  

Jókai villa (forrás)
Jókai életébe is több bepillantást ad a regény, Csengődi a katalogizálás közben egy elrejtett levélcsomag után is kutat, melyben a nagy író egy fiatal lánnyal való nem megfelelő kapcsolatáról lehetne lerántani a leplet, ami garantáltan a címlapra kerülne.

Telnek a hetek, hónapok és még a tél is Füreden éri főszereplőnket, aki egyre jobban belefásul eddigi munkájába. Barátok nélkül, magányosnak érzi magát, lassacskán kezdi elfogadni új ismerősei ötleteit, amivel önállósodhatna. 

Csengődi talpra állását követhetjük végig a regényben, ami egy elég lassú folyamat. Közben megismerkedhetünk a Balaton környéki élettel, néhány politikai jelenséggel, felbukkannak történelmi-irodalmi szereplők. A borítón belengetett szerelem nem olyan mértékű mint amire számítottam, de a könyv végén mindenki (?) megtalálja a boldogsát. 

Viszonylag lassan haladtam ezzel a könyvvel, egyrészt a cselekmény nem pörgős; másrészt  zavartak a társadalomtörténeti - történeti betoldások. A szereplők szájába komplett kiselőadásokat adott az író, amik életszerűtlenné, de kétségkívül informatívvá tették a könyvet. Néhol cikkek részleteit is olvashatjuk, egyrészt Csengődi vagy 'kortársai' tollából. 


Maga Csengődi története kevésbé érdekelt, az elején olyan kevesett tudtam meg róla, hogy keresztneve is talán a könyv negyedénél - felénél (?) bukkant elő. A budapesti életének botrányaira is csak utalgatott, múltjáról - gyerekkoráról a könyv végén derült ki néhány izgalmas részlet. A könyv történelmi jellege számomra esetlenül volt beépítve, zavartak a életszerűtlen párbeszédek. A könyv utolsó fele - negyede tetszett a legjobban, amikor a korábbi állóvíz után főszereplőnk belevágott álma megvalósításába és engedte, hogy új ismerősei a szívükön viseljék jó sorsa alakulását.

Összességében ez egy informatív regény Balatonfüredről, szóval ha érdekel könnyedebb formában a település története, akkor tudom ajánlani. Ha egy könnyedebb, romantikus történetre vágysz, akkor ez nem a te könyved lesz.

3/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2021
Oldalszám: 384
Ár: 3990 Ft (Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!)
Borító: 5/5 

Fülszöveg:

Édesvízi ​mediterrán – A kezdetek Az Édesvízi mediterrán sorozat szerzője ezúttal a 19. század végi Balaton partra kalauzolja el az Olvasót, ahol együtt talán felfedezhetjük azokat az ízeket, illatokat, mámorokat, amik után titkon mindig is vágyakoztunk… Három évvel vagyunk az utolsó magyarországi kolerajárvány után. Egy évvel az egész országot (sőt még a császárt is) megmozgató millenniumi ünnepségek előtt. Egy fiatal újságírót a rossz magaviselete miatt úgymond száműznek Balaton-Füredre… Az országos történésektől mentes kis település lakói, de a fővárosi zaj elől idemenekülő nyaralóvendégek is csak egy különc, fura szerzetet látnak benne… Ám vannak, akik mégis kíváncsiak az ő belső világára: a Jókai villát felépítő mester, a füredi társaságot elkápráztató szakácsnő, a szeretetotthont igazgató „svájci” fantaszta, az egyik első hazai női fotós, az egyik utolsó bakonyi betyár, és nem utolsósorban Eötvös Károly, a Balatoni utazás című könyv szerzője… Mindez akár idilli végkifejletet is jelenthetne, ha… a Balatoni Futár alapító-főszerkesztője nem botlana bele abba az eltűntnek hitt szerelmi levelezésbe, amelyet a házas Jókai folytatott a tizennyolc éves gyámleányával… Az Édesvízi mediterrán sorozat szerzője ezúttal a 19. század végi Balaton partra kalauzolja el az Olvasót, ahol együtt talán felfedezhetjük azokat az ízeket, illatokat, mámorokat, amik után titkon mindig is vágyakoztunk…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.