Néhány könyvről röviden | 2021 május

A májusban olvasott bejegyzés nélkül maradt könyvek - ismét főleg versek, rövidebb olvasmányok szerepelnek itt.

Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
Egy újabb elemet húzhatok le a várólistámról. Ez a Rejtő Poket a megjelenése óta várt rám: még 2019 novemberében vettem, amikról egyik kolléganőmmel Budapesten jártunk.
Rejtő Jenő apukám egyik kedvenc írója, ezért is kezdtem el ismerkedni vele még évekkel ezelőtt. A humora most is megfogott, még ha a sztori bonyolultsága fárasztott is a kötet végére. De tökéletes volt #buszonisolvasok könyvnek, jót mosolyogtam rajta és elvonta a figyelmem.
4/5

Janikovszky Éva: Égigérő fű

Gyerekkoromban többször is láttam ebből a könyvből készült filmet, de az eredeti mű egészen eddig kimaradt. Amikor Poketként megjelent, nem is volt kérdés, hogy ezt is beszerezzem és végre elolvassam. Tökéletes vasárnapi, pihentető olvasmány volt. Egy változatos kis lakóközösséget ismerhetünk meg, akiknek több tagja valami titokzatos feladatra készül Poldi bácsi nyugdíjba vonulása alkalmából. Közben a jószándékú kisebb-nagyobb lakók több tagjuknak segítenek – a könyv vége egy tipikus minden jó, ha a vége jó befejezés. Kedves történet, újra fogom nemsokára nézni a filmet is! Ma talán még aktuálisabb a mondanivalója, a közösség erejéről, a kedvesség hatásáiról, amikor elidegenedtünk egymástól…
5/5

Karinthy Vera: Mint egy kirakós

A 2020-as megjelenések között böngészve találtam rá, egy haiku-olvasós kihíhívás miatt (is) olvastam el. Gyorsan olvasható, rövid kötet, de nem sok emlékezetes sort találtam benne. Ismerkedésnek jó volt.
3/5

Szendrői Csaba: A dolgok és amik mögöttem vannak

Az utóbbi egy évben sokszor jól jött volna ez a kis kötet – nagyon rövid, de több helyen felnevettem rajta. Eddig nem követtem dr. Csendrői Szabi oldalát, ezért nekem új volt a humora, de bejött! :D Kiforgatott mondatok, nyelvi játék, néhány aktuálpoltikai beszólás és eszement illusztrációk, amik szépen kiegészítik és sok helyen erősítik a szöveget. Érdemes belelapozni, ha kíváncsiak vagytok rá ;)
5/5

David Petersen: Egérőrség – 1152. tél

Egyáltalán nem illik az évszakhoz, de muszáj volt kihoznom a könyvtárból, amint rátaláltam az Egérőrség folytatására. Tavaly nyáron olvastam az első részt, ami elvarázsolt a látványvilágával, a megteremtett univerzumával. A történet nem sokkal az első rész után játszódik, amiben a már megismert védegerek indulnak veszélyes küldetésre Óvrejtekből. Gyógyszert kell vinniük egy társuknak illetve át kell adniuk uralkodónőjük üzenetét a környező egértelepülések vezetőinek. Nem csak a hó, hanem egy bagoly is megnehezíti az utat, egy ponton szét is kell válni a csapatnak. Ismét lenyűgözött a képregény képi világa, nagy élmény volt elnézegetni az oldalakat, egy kicsit többet megtudni a védegerek és szomszédaik életéről. A cselekmény nem egy nagy ívű történet, de a célcsoport a gyerekek, akiknek tökéletes. Egyedül a dőlt betűs, cirádás betétekkel volt problémám, voltak pontok ahol nehezen tudtam elolvasni ezeket a szövegeket. A képregény egészéből a kedvencem Celanawe és Lieam mester-tanítvány kapcsolata volt (ők láthatók a borítón is). A fejezeteket tömör bevezető előzi meg, ami felidézi az előző részben történeteket, emiatt tényleg gyerek- és olvasásbarát a képregény. Ajánlom, ha olvastátok az első részt – vagy szívesen olvasnátok – olvastatnátok gyerekkel -egy szép, de értékes gondolatokat tartalmazó művet.
5/5

Villányi László: Mindenek előtt

A kötet első ciklusában – ami igazából a háromnegyedéig tart – szabadabb versformájú darabokat olvashatunk, amik mondatai akár önmagukban is megállnak. Az egymást követő versekben több gondolat és elem visszatér, mint például a biciklizés, a lány-nő, utazás a vonaton, vagy a természet képei. A második rész egyfajta magyarázat az elsőre – a költő magáról ír, az alkotásról, egy külső nézőpontból, a múzsáéból? Tetszett ez a kötet, főként a benne megjelenő 'világ' miatt: a kert, a virágok, a természet, az élet apró szépségeinek megjelenítése miatt.
4/5

Simon Márton (szerk.): 99 magyar vers

Nem is volt kérdés, hogy beszerezzem ezt a kötetet – Simon Márton munkásságát tisztelem és évek óta követem, olvasom. A kötetben 99 magyar költő verseit olvashatjuk, születési évüknek megfelelően rendezve. A Juhász Anna vezette kötetbemutatóból is kiderül, hogy azért 99, mert a Helikon Zsebkönyvek sorozatnak ez a 99. kötete. Számomra rengeteg új nevet tartalmazott ez a kötet, több határon túli író-költő műve is bekerült a válogatásba, de több nagy név sem maradhatott ki, mint például Vörösmarty, Petőfi, Ady, stb. 1800–1988 között született költők versei kerültek az antológiába, melyek változatos témákat ölelnek fel – de szépen végigkövethető a versforma változása, a frissebb verseknél az újszerű témák, formák, vagy beszédmód. Külön öröm, hogy SM tudatosan kereste a női szerzőket, sok új névvel találkoztam köztük is. Több verset kedvencnek jelöltem, amiket korábban még nem is olvastam, sőt néhol a szerzőről sem hallottam még. Ajánlom, ha szeretnétek egy friss szemszögből összeállított antológiát olvasni, szívesen megismerkednétek kevésbé ismert magyar költőkkel is.
4/5

Marcutiu-Rácz Dóra: Már minden nő hazament

A 2020-as verseskötetek között bukkantam erre a kötetre, ami megfogott a címével. Az első vers ismerős volt, később a versesköteteimbe beleolvasgatva rájöttem, hogy a Lehetnék bárki c. kötetben is szerepelt. Ez az ismerősségérzet megadta a kötethez való viszonyomat, hamar a végére értem. A versek témáihoz szerintem sokan – nemtől függetlenül is – tudunk kapcsolódni: amikor elfog a félelem egy sötét utcán, eszünkbe jut hogy mennyi rosz dolog történhet velünk; vagy amikor nem tudunk reagálni egy nem megfelelő mondatra-közeledésre, vagy nem bízunk a másik emberben, aki segítséget vár tőlünk. Néhány 'karantén-vers' is szerepel a kötetben, de korábbi darabok is szerepelnek benne.Attól függetlenül, hogy a romániai vonatkozásait nem mindig értettem – ezáltal egy rétege számomra elveszett, megfogott ez a kötet. Könnyen befogadható, fontos témákról és őszintén beszél.
5/5

Agatha Christie: A titokzatos Kék Vonat

A Poirot-sorozat olvasásom következő eleme volt ez a könyv, amiben viszonylag későn jelenik meg maga Poirot. Ékszerrablás, örökösök, utazás a Riviérára, kiüresedett házasságok és titkok, cselszövés minden sarkon :D Buszozásra vittem magammal múlt héten, ezért haladtam lassan vele, de kb a felét ma egyhuzamban olvastam el. Lekötött a cselekmény és tetszettek a helyszínek is – csavaros történet volt!
4/5

Kenneth Grahame: Békavári uraság és barátai

Legkedvesebb történetem. Ez volt az első könyvem (legalábbis úgy emlékszem) amit Szhelyre költözésünk után kaptam. Sokszor újraolvastam, láttam rajzfilmben - sose unom meg. Lehet, hogy ez a könyv teremtette meg az angolmánságom alapját.
Gyerekként az állatszereplők kalandjai és barátságuk története fogott meg, felnőttként is értékeltem ezt a kedves világot, amit Kenneth Grahame teremtett - egyúttal elvarázsoltak a tájleírások, az egészen lírai mondatok a természet szépségeiről. Szeretnék még tőle olvasni, kár hogy magyarul nem jelent meg más tőle.
5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.