Lucy Strange - A ​kastély szelleme

Majdnem pontosan három éve ismerkedtem meg Lucy Strange-el, 2018 május végén olvastam el első regényét, A fülemüleerdő titkát. Először a borítóba szerettem bele, de néhány oldal után a történet is elvarázsolt. Utána nem volt kérdés, hogy bármi jön tőle, el szeretném olvasni - 2019-ben A világítótorony legendája következett, ami egy kicsit komorabb történet, de ugyanúgy a szívemhez nőtt. Legújabb könyve, A kastély szelleme a köszönetnyilvánítás szerint tavaly tavasszal öltött végleges formát, ehhez talán a karanténidőszak is hozzájárult. Szerencsére ez nem érződik a könyvön, igaz ismét nehéz témákat felvonultató ifjúsági regényről van szó. 

1899 decemberében az angol tóvidéken kezdődik a történet: főszereplőnknek, a 12 éves Lady Agatha-nak édesapja halálát kell feldolgoznia. Mivel lány, ezért nem örökölheti az Asquith család vagyonát, Clarence kuzinja lesz az új gróf. A már kapásból ellenszenves figura első lépése az, hogy Agathát kidobja a házból - a képébe vágja, hogy igazi apjánál, egy gazdánál fog ezentúl élni.

A kislánynak nem csak a gyásszal kell megküzdenie, hanem azzal is hogy eddigi élete teljesen felfordul. A szolgáktól nyüzsgő gazdag házból egy egyszerű gazdálkodóhoz kerül, akiről eleinte el se hiszi, hogy valóban az apja. Gyötrik a születésének és származásának titkai, miközben helyt kell állni az új élethelyzetében is.

Apa - nevelőapja? temetésére az Asquith család 'temetőszigetén' kerül sor. Agathára a sírok között bóklászva az öreg és zavart sírásó hozza a frászt, amikor a szilveszter éjjel előbukkanó lelkekről hadovál. Tőle egy korabeli fiú., Bryn menti meg, aki megnyugtatja, hogy nem kell félni öregtől. Agatha változásában és a körülményei elfogadásában segíti Bryn is, akinek barátságát igyekszik elnyerni - ezért még egy éjféli temetősétától sem riad vissza!

Komor, de lebilincselő történet A kastély szelleme, ami szépen hozza a klasszikus gótikus irodalom elemeit: titkok, sírok és kripták, szellemek, barátságtalan időjárás - igazi őszi-téli olvasmány ;) Amúgy konkrétan télen játszódik az egész, ha ilyen könyvet kerestek, jó tudni.

A könyv negyedétől izgatottan vártam, hogy kiderüljön Agatha - Aggie származásának titka, később a szellemlánnyal való kapcsolatát ki is találtam. 

"Éjfél vagyok. Sem az egyik nap, sem pedig a másik. A tegnap mögöttem van, egy új nap pedig előttem."

Ez a történet egyrészt a gyászfeldolgozásról szól, másrészt a változásról és a múlt megismeréséről. Agatha eleinte nehezen alkalmazkodik, de napról - napra ügyesebb új otthonában és keresi a kapcsolatot a környezetével. Dolgozik benne persze a bosszú is és a titkok felderítésének vágya. 

Remek olvasmány volt, bár az aktuális évszakhoz egyáltalán nem illett, de nagyon behúzott a világába, a második felét tegnap este egyben olvastam el. 

Attól függetlenül, hogy ifjúsági regény (hátsó borító szerint 10+ korosztálytól ajánlják) felnőttként is nagyon élveztem ezt a történetet (és ez elmondható a szerző előző két könyvére is) - nem csak a cselekmény, hanem a könnyed de szép stílusa miatt is. A legvarázslatosabb természetesen az ajánlott korosztálynak lehet, akiknek talán ez lesz az első találkozásuk gótikus irodalommal, vagy az angol tóvidékkel. Jó szívvel ajánlom!

Lucy Strange, ide nekem a következő könyved! :))

A kiadás ismét gyönyörű lett - nem csak a borító, az ezüstözött feliratok, hanem a borostyánminta a fejezetek előtt, a lapok minősége - jó volt kézbe venni.

5/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: The Ghost of Gosswater
Fordító: Ruff Orsolya
Oldalszám: 328
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5*

Fülszöveg:

Az angol tóvidéken járunk 1899-ben. A tizenkét éves Agatha, a grófi Asquith család leszármazottja egy nap nemcsak az édesapját, hanem minden mást is elveszít: az otthonát, a vagyonát, a személyiségét. El kell hagynia a kastélyt, Gosswater Hallt, hogy egy kis, tóparti házban lakjon egy idegennel, akit apjának mondanak. Aggie elhatározza, hogy kideríti, ki is ő valójában, ám nem ő az egyetlen, aki ki akarja deríteni az igazságot. Az év utolsó napján, mikor éjfélt üt az óra, egy rejtélyes árnyalak tűnik fel a múltból, és nem tűnik el addig, míg fel nem tárul a múlt sötét rejtélye… A nagy sikerű A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó poszt lett. " igazi őszi-téli olvasmány ;) Amúgy konkrétan télen játszódik az egész, ha ilyen könyvet kerestek, jó tudni." - ezért külön köszi :D Ilyen időszakra is fogom időzíteni.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.