Alex Pavesi - Nyolc nyomozó

május 01, 2021

Alex Pavesi első regényére az Agave Kiadó újdonságai között böngészve bukkantam. A fülszöveg megfogott - főleg amiatt, hogy Agatha Christie krimijeihez hasonlította, amik mára az olvasmánylistám biztos pontjai, amikhez nyugodtan nyúlok, mert szinte mindig tetszenek.

A regény szerkezete izgalmasan indul: egy olyan történetet olvashatunk, amiben történik egy gyilkosság és a gyanúsítottak köre a legszűkebb: két ismerős. Henry és Megan spanyol házában látogatja meg egykori jó barátjukat, délután viszont már gyanús lesz, hogy Bunny nem jön le hozzájuk. Hamar kiderül, hogy meghalt - valószínűleg órák óta. A páros szinte az egész délutánt együtt várakozva töltötték - mégis egyikük a gyilkos... Fojtott hangulatú, furcsa hangulata van a történetnek, ami elmondható a könyv későbbi novelláiról is.

A következő fejezetben a regény jelenét olvashatjuk, melyben Julia Hart szerkesztő beszélget a novella írójával, Gtant McAllisterrel. Kiderül, hogy az író évtizedekkel ezelőtt utazott a mediterrán szigetre, ahol elvonultan él. Első krimikötete, A White-gyilkosságok felújított kiadása miatt beszélgetnek és olvassák újra a novellákat. A kötet novelláit a beszélgetések fejezetei szakítják meg, amelyek szintén adnak gondolkodnivalót. Grant miért is költözött évekkel korábban a szigetre? Miért nem akar a múltjáról mesélni Julianak?

Grant matematika professzor volt és a novellák írásakor azt bizonyította, hogy a bűnügyi rejtélyeket matematikai szabályok alapján le lehet írni. Ezeknek a történeteknek vannak állandó és kötelező elemei, mint az áldozat és gyilkos; a gyanúsítottak, nyomozók és ezek a kategóriák átfedésben is lehetnek egymással. Trükkös történetek, amelyek mindegyikét valamilyen kellemetlen, fojtogató és furcsa hangulat jár át. 


Julia* a kötet végén szembesíti Grantet gyanújával, ami egy érdekes szemszöget hoz be a történetbe. Pavesi trükkös módon két befejezést is kínál, ami egymással párhuzamosan érvényes és ad még egy csavart az egész regénynek. (* mint a nyolcadik nyomozó :))

Alex Pavesi első regénye egy érdekes krimi, ami reflektál a műfajra, a nagy elődökre, de behoz olyan szálakat is, amik a 20. századi bűnügyi történetekben valószínűleg nem szerepeltek. Az egy csillag levonás a befejezésnek szól, úgy éreztem az a rész el van nyújtva, ahogy megismerjük Julia szerkesztéseit. A befejezés nagyon tetszett, érdekes történetszálakat vetett fel, erről akár olvastam volna mindkét részről bővebben is. (Na igen, meg a matematikai megközelítés is távol állt tőlem, ezek a részek sem kötöttek le annyira.) Alex Pavesi amúgy dolgozott könyvesbolti eladóként, matematikából van PHD-ja és szoftvermérnökként dolgozik.

4/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2021
Eredeti cím: Eight detectives
Fordító: Orosz Anna
Oldalszám: 288
Ár: 3480 Ft - Vedd meg akciósan a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Minden ​bűnügyi rejtély ugyanazon az egyszerű szabályrendszeren alapul. Kell, hogy legyen egy áldozat. Egy tettes. Egy gyanúsított. Egy nyomozó. A többi csak játék ezekkel az összetevőkkel és lehetséges permutációikkal. A detektívtörténetek aranykorának idején Grant McAllister, a matematika professzora kidolgozza a bűnügyi rejtélyek matematikai szabályait, és hét saját maga által írt történettel illusztrálja elméletét. Harminc év elteltével A White-gyilkosságok címet viselő novelláskötet felkelti egy kiadó figyelmét, ezért Julia Hart, az éles eszű, rámenős szerkesztő a csendes mediterrán szigetre utazik, hogy találkozzon a visszavonultan élő Grant McAllisterrel. A kiadó szeretné új kiadásban megjelentetni a férfi kötetét, ezért Julia és Grant közösen nekilátnak a történetek szerkesztésének. Julia nemcsak a történetek mélyére akar leásni, hanem Grant múltjába is, aki mintha titkolna előle valamit. Azonban a Grant által írt történetek mindegyikében akadnak alig észrevehető következetlenségek, amelyek sehogyan sem stimmelnek. És amelyek egy valódi gyilkosságra, egy azóta is megoldatlan bűntényre utalnak. Ahhoz, hogy Julia kiderítse az igazságot, túl kell járnia Grant eszén. Debütáló regényében Alex Pavesi egyszerre tiszteleg Agatha Christie előtt, és csavarja meg a klasszikus detektívtörténetek műfaját. A Nyolc nyomozóban újra bizonyítást nyer, hogy a legjobb bűnügyi rejtélyek azok, amelyek minden szabályt megszegnek.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.