Szabó T. Anna - Szabadulógyakorlat

Nem csak azért szerettem volna elolvasni ezt a kötetet, mert az idei Libri Irodalmi Díj döntősei között szerepel, hanem Szabó T. Anna előző két novellásköte is tetszett, meghatározó élmény volt számomra. A Szabadulógyakorlat fő tematikája a vágy. Legyen szó lányokról, nőkről, férfiakról (de többségében előbbiek szerepelnek) olyan történetekről, életekről olvashatunk melyeket átjár a boldogító vagy pusztító szenvedély. 

Nincsenek fejezetekre tagolva a kötet novellái, mégis éreztem az egymás után következő történetekben valami tematikát, visszautalást az előzőre. A vallás és a tabu, szégyen, eltemetett múlt és bűntudat, a szabadság és a női lét korlátai, az otthon és a gyerekkori emlékek váltakoznak kaleidoszkópszerűen. Olvashatunk történeteket, pillantokat az újrakezdésről, az akarat erejéről, az öregedésről, az új helyeken felfedezett boldogsáról - szerelemről. 

Nagyon vegyes a kép - sok rövid írás szerepel a kötetben*, amelyek húztak magukkal - a legizzóbb vágy történetét követte egy bűntudatos szereplő története, vagy az újra csábítani akaró feleség gondolatai. A vágy, szerelem vagy a legmélyebb titkok és sötétség történei között több olyan is szerepel, amiben megcsillan a fény: mint például a Habos tortában, melyben a demens nagymamát lepi meg hirtelen ötlettel a lánya, vagy az Egy őszi délutánon, amiben egy nem szokványos apa-képről, idilli-jelenetről olvashatunk.

"Megtanultam zárt térben is megtalálni az eget, annyi tágasság emlékével a koponyámban megtanultam a lelegzetemben érezni, ahogy a végtelen átjár. Jó itt. Senki és mindenki: vagyok."

A kötetben sok nőiségről, anyaságról, vagy épp a női test fájdalmairól szóló írást is olvashatunk, volt amit kimondottan fájt olvasni. A Három női történetben a nőkkel megesett - és máig megtörténő agresszióról olvashatunk, vagy a Visszafogott c. írás könyörgését olvasva szorul ökölbe az olvasó keze.

A novellákban a mai társadalom sokfélesége jelenik meg: örökbefogadott gyerekek, külföldön dolgozó - gyereküket magukra hagyó szülők, fizetett trollok, kitartott lányok, tönkrement családok és az újrakezdő férfiak és nők. 

Gazdag és változatos kötet, ami beszippantott és több ponton olyan intenzív volt a szöveg, hogy a szereplőkkel együtt szorult össze a szívem (vagy az öklöm a dühtől), vágyakoztam vagy gyűlöltem. 

Érdemes elolvasni, főleg ha olvastatok (és tetszett) már Szabó T. Anna novellákat. Nem tetszett mindegyik történet, de 4,5 csillagra értékelném, ha adnék fél pontokat ;) 

* ezért is tökéletes volt 'utazós' könyvnek számomra a héten

4/5

Kiadó: Magvető
Kiadás éve: 2020
Oldalszám: 274
Ár: 3499 Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:

Ez a szerelem és a halál könyve: Szabó T. Anna harmadik novelláskötetében testről és lélekről, sóvárgásról és rajongásról, örömről és hiányról beszél, az emberben lakó gyönyörű és iszonyú erőkről, arról, hogyan engedjük el vagy zabolázzuk meg a vágyainkat. A legjobban az érdekli, hogyan működik jól megkomponált életünk mélyén az ösztönvilág, hogy civilizálható-e a szenvedély, és lehet-e, érdemes-e másképpen szeretni, mint életre-halálra. A kötetben a vad felfokozottság és a túlvilági szenvedély hangjai vegyülnek a józan hétköznapok közeledési kísérleteinek szólamába, váltja egymást múlt és jelen, valóságos és képtelen. A történetek hullámzása, intenzitása és lecsendesedő pillanatai úgy hatnak ránk, mintha zenét hallgatnánk. A Szabadulógyakorlat olyan titkokat tár fel az identitásról és a kapcsolatokról, amelyeket – bár talán még nem vettük észre – minden ember ismer.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.