Havi zárás - November

november 30, 2019
A november nagyon sűrű volt - nem csak a több kiadótól érkező friss megjelenés, hanem a könyvtári programok és feladatok miatt. Sőt még egy szakmai konferencia is belefért - életemben először bemerészkedtem az Országos Széchényi Könyvtárba, megutaztattam ennek apropóján Tittel Kinga új zsebkönyvét (A Várnegyed titkai).
A vásárlásaimat sem fogtam vissza - a várva várt őszi megjelenések közül többet megvettem, ill. a Várnegyedben újonnan telepített Poket automata is gazdagította a szerzeményeimet. A Téli mesét molyon szereztem be, már érik az újraolvasás és most elég jó áron találtam rá :) Az utolsó könyv a listában pedig ajándék a szerzőtől, akivel a könyvtári - helyismereti munka során ismerkedtem meg három éve. 
A 12 könyv közül elolvastam már 5-öt (ill. a HP-t, és a Téli mesét korábban) - ill. a Három nőt ma kezdtem el. 

Szerzeményeim:
1. André Aciman: Találj rám!
2. Elizabeth Gilbert: New York lányai
3. Joanne Harris: Az epertolvaj
4. J. K. Rowling: Harry Potter és a Tűz Serlege (illusztrált)
5. Michael Ondaatje: Az angol beteg
6. Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból
7. Rejtő Jenő (P. Howard): A tizennégy karátos autó
8. Lisa Taddeo: Három nő
9. Mark Helprin: Téli mese
10. Christelle Dabos: Bábel emlékezete
11. Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok
12. Gál József: Rekviem a drámai szopránért

Olvasmányaim:
1. Asbóth Mária: Farkas Géza fényképészeti műterme
2. Weöres Sándor: A teljesség felé
3. Szabados Ágnes: Van időm olvasni - Olvasónapló
4. J. K. Rowling: Harry Potter and the Philosopher's Stone
5. Jody Houser: Stranger Things 1. – A túloldalon
6. André Aciman: Találj rám!
7. Alan Moore: Különleges Úriemberek Szövetsége 1.
8. Tittel Kinga: A Várnegyed titkai
9. Elizabeth Gilbert: New York lányai
10. Genki Kawamura: Ha a macskák eltűnnének a világból
11. Joe Hill: Kulcs ​a zárját 2.
12. Michael Ondaatje: Az angol beteg
13. Agatha Christie: A kutya se látta
14. Russell Punter: Dracula
15. Szabó Magda: Daloljanak itt angyalok

Ebben a hónapban magamhoz képest keveset írtam az olvasott könyvekről - várható egy könyvekről röviden bejegyzés, amiben azért megemlékezem a fenti könyvekről. Viszont írtam két 'elmélkedős' bejegyzést is a héten - az egyikben a lelassulásról, az év végi hajráról; a másikban pedig a Témázunk csapat aktuális bejegyzéssorozatához kapcsolódtam.

A hónapban sikerült több régi tervemet megvalósítanom: elolvastam végre-végre a Harry Potter első részét eredetiben, és ehhez kapcsolódóan szerettem volna a novembert HP-hónapnak titulálni. Ebből végül annyi sikerült, hogy elolvastam a Könyves Magazin különszámát és írtam is róla. Terveztem, hogy megmutatom milyen HP-s relikviáim vannak, ill. a magyar kiadás 20. évfordulója kapcsán több tematikus bejegyzést is hozok. Ez a sűrű utolsó novemberi hetek miatt nem jött össze, de decemberben szeretném pótolni ;) Főleg mivel tervezem az 4. részt újraolvasni (szerintem a karácsonyi néhány szabadnap alatt). 

Ez a hónap sem telt képregények nélkül (❤ könyvtár) - sajnos csak a Locke&Key 2. emelkedett ki a többi közül, a Stranger Things, a Különleges úriemberek és a Dracula is 3 pontot kapott tőlem. 







A Mesélő Budapest az utóbbi évekből a legjobb útikönyv, amit olvastam, ezért nagyon vártam ezt a kalauzt, ami most kimondottan a budai várnegyedet veszi górcső alá. 🏰 A kompakt mérete miatt igazán túrabarát – szerdán, amikor Bp-en jártam el is vittem magammal. Igaz barangolni nem volt sok idő, így már csak utólag azonosítottam be néhány eddig ismeretlen helyet.🏰 Nagyon jól összefoglalta kis mérete ellenére a várnegyed történetét, érdekes infókat osztott meg – kitekintve a magyar történelemre is, és persze konkrétan az érdekes házakra, szobrokra, pontokra. Amióta olvastam a Mesélő Budapestet azóta több hely felkerült a képzeletbeli bakancslistámra, és ez a kis könyv is adott inspirációt, hogy legközelebb milyen különleges helyeket, részleteket nézzek meg. #avarnegyedtitkai #könyv #kolibrikiado #könyvajánló #konyvajanlo #könyvtárból #konyvtarbol #várnegyed #buda #varkertbazar #várkertbazár #mutimitolvasol
ᴅóʀɪ /ᴛʜᴇᴏᴅᴏʀᴀ (@dora_w89) által megosztott bejegyzés,
Az ismeretterjesztő könyvek közül nagyon tetszett Tittel Kinga A Várnegyed titkai zsebkönyve, jó volt lapozgatni és felidézni hol jártam már (október végén ill. november közepén). Olvastam egy helyi vonatkozású könyvet is Farkas Géza fotográfusról, nagyon szép kiadvány - sok fotóval, adattal.

Szabados Ági olvasónaplóját is átolvastam - bár sok szöveg nincs benne, nem is ez a lényege. Közben meg is jelent az új kiadás, amiről nyáron mesélt, hogy tervben van. Még mindig nem tudtam eldönteni, hogy merjek-e írni bele, mert már nyáron is próbálkoztam hasonlóval, de rövid idő alatt feladtam. Lehet egy újabb nyereményjáték eleme lesz ez a kötet ;)

Sort kerítettem egy októberi Poket szerzeményre is,  Weöres Sándor A teljesség felé kötete elsőre nem igazán tetszett, de újra fogom még olvasni, mert ez az a kötet, amihez kell érettség, kell az hogy többször elolvassa az ember.

Az őszi krimiadagomat Agatha Christie szolgáltatta mindhárom hónapban - novemberben is egy új Helikonos kiadást hoztam ki a könyvtáról - A kutya se látta ismét egy Poirot sztori, ami jobban tetszett, mint a mostanában olvasott többi könyve, sőt még a gyilkosra is ráéreztem a végén! :D

Na és a regények - szinte mindegyik új megjelenés, vagy új kiadás, amikre már nagyon kíváncsi voltam. A legjobban a New York lányai tetszett, Elizabeth Gilbertnek már bérelt helye van a könyvespolcomon! Ebben a vaskos regényben visszautaztam az időben 1940-es évekbe, New Yorkba, majdnem egy héti olvastam, de imádtam! 

André Aciman új regénye a Találj rám! mást adott, mint a Szólíts a neveden - de elgondolkodtatott, ami miatt érdemes volt kézbe vennem. Sőt most utólag visszagondolva a transzgenerációs elmélet kérdése is eszembe jut ezzel kapcsolatban, ami mostanában nagyon benne van a levegőben (Orvos-Tóth Noémi munkásságra gondolok - akinek a könyvei a könyvtárban is folyton kölcsönzésben vannak, ill. tegnap az egyik helyi könyvesbolt eladójával beszélgettem és egyből feljött hogy mindenki ezt keresi :)).

Másik elmélkedős olvasmányom - úgy látszik a november a lassulásról és gondolkodásról szólt - a japán szerző, Genki Kawamura kisregénye, amit szint együltő helyemben olvastam el.

Az angol beteg hosszú évek után jelent meg újra, a 21. Század Kiadó KULT XX. sorozatában, ami méltó borítót, és formát adott neki. Ki kell emelnem, hogy nem egyszerű szöveg, más szerintem mint a film, de érdemes elolvasni ha valaki szereti a komoly és néhol agytornáztató szövegeket. Ez is egy olyan könyv lett számomra, amit újra fogok még olvasni többször, mert mást fog adni.

A hónapot Szabó Magdával zártam - a héten vettem át egy nagyobb Libris rendelést (karácsonyi ajándékok ;)), amihez meg tudtam rendelni magamnak ezt a karácsonyi válogatást. A pörgős hétköznapok után nem akartam valami teljesen új szövegbe kezdeni, ezért ezt a kötetet olvasgattam és tökéletes volt. A szép mondatok elringattak, ismerős volt már Magda stílusa, maga a könyv is nagyon tetszett a borítóval - az illusztrációkkal. Számomra tökéletes volt, néhány kötet végi szöveget hagytam volna csak ki.

Decemberre van néhány könyv, amit mindenképp szeretnék elolvasni - ezekről már írtam a Nem kell a hajrá bejegyzésben. Szeretném ezt a lassabb, és a kevésbé tervszerű olvasmányválasztást folytatni, amit novemberben elkezdtem :)

A többiek novembere:

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.