Elizabeth Gilbert - New York lányai

Elizabeth Gilbert amerikai írónőről a legtöbb embernek biztosan az Ízek, imák, szerelmek memoár és/vagy film juthat eszébe. Nekem anno a film csalódás volt, nem is akartam megismerkedni az eredeti regénnyel - ezért több évre el is tűnt a látóteremből az írónő. 2016-ban bukkantam rá újra, és még ebben az évben elolvastam három könyvét és a kedvenc íróim közé soroltam.
A jég 2016 elején tört meg, amikor A lélek botanikája című történelmi regényét vettem kézbe, amit azóta is bátran ajánlgatok sokrétűsége és érdekes cselekménye miatt. Amivel abszolút megnyert magának az írónő az egy TED beszéde volt, később ezt könyv formában (Big Magic) is elolvastam. Megpróbálkoztam a leghíresebb regényével is, az Ízek, imák, szerelmekkel - szerencsére könyv formában jobban tetszett, amikor végül elolvastam
Ezért már nagyon vártam a legújabb regényének fordítását is, amit az eredetivel egy évben tudott nekünk elhozni a Partvonal kiadó!

A New York lányai Vivian Morris életregénye, aki 89 évesen tekint vissza legmeghatározóbb éveire, amikor is 19 évesen a városba költözött. A regény keretében egy Angela nevű szereplőnek mesél, akiről sokáig nem tudjuk kinek a lánya és hogyan kapcsolódik Vivian életéhez.

Vivian 1940-ben költözik New Yorkba egy kisvárosból, miután egy évet ellébecolt a Vassar Főiskolán, ivott, bulizott és nem igazán érdekelte a jövője. Szülei ezt megunva inkább bohó nagynénjéhez, Peghez küldik, aki egy színházat működtet Manhattanban. A Liliom Teátrum egy teljesen más világot jelent a gazdag körülmények között felnőtt Vivian számára: vidám, vicces táncos darabokat állítanak színpadra, elsősorban a szegényebb, munkás közönség számára. A színházban dolgozók is egy új világot ismertetnek meg a naiv lánnyal - a revütáncosok elkápráztatják, Peg nagynénje elbűvöli laza viselkedésével, Olivetól - Peg titkárnőjétől kicsit tart, de összességében nagyon jól érzi itt magát a kezdetektől.
Celia Ray, az egyik gyönyörű revütáncos lett a barátnője, aki nemes egyszerűséggel elfoglalta az első éjszaka után Vivian lakosztályának felét, együtt jártak bulizni - táncolni a new yorki éjszakában, ami nem mindig volt veszélytelen.
Az 1940-es években járunk - Vivian megélte a szexuális szabadságot, ivott - bulizott ameddig bírta, ezt látta maga körül és teljesen kihasználta, hogy senki nem ellenőrzi.
A nagymamájától tanult készségét, hobbiját, a varrást is kamatoztatni tudta a színházban - jobbnál jobb jelmezeket varrt a fellépésekhez, amivel nélkülözhetetlenné vált egy idő után.

A Liliom élete akkor bolydult fel, amikor egy híres angol színésznő Edna Parker Watson kapott menedéket náluk jóképű, de üresfejű férjével együtt. Ekkor már javában zajlott a II. világháború, az angol házaspár londoni házát is lebombázták. Peg mindenáron segíteni akar régi ismerősének, ezért kitalálja, hogy a megszokott táncos, vidám darabokat félretéve egy komolyabb, Ednához illő műsort fog megvalósítani. Ehhez Billy segítségét kéri, aki már évek óta csak papíron a férje. Az egész színház lázas munkába kezd, hogy színpadra állítsák a nagy durranást, a New York lányait.

Vivian élete ekkor ér fordulóponthoz, láthattuk hogy a dolgai nem mennek a jó irányba, ára lesz ennek a lazaságnak... A naiv, majd bulizós lány élete megtörik egy éjszaka alatt, ezután kell újra felépítenie magát - rájönni, hogy mire vágyik, miben tudja megvalósítani magát.

A csillogás évei után, ami a Liliom színházbeli életet jelentette és a könyv nagyobb részét kiteszi  -jönnek a visszahúzódás évei, amikor Vivian csak a munkájának él, keresi magát, majd egy újabb változás miatt új vállalkozásba fog. Közben rátalál magára, a konvenciókat eldobva éli az életét, saját családot alkot magának a barátaiból és élete olyan módon teljesedik ki, amire nem számított. Rátalál a szerelem is, de ez sem a megszokott formában. Ebben áll ennek a történetnek a különlegessége, hogy nem olyan befejezéseket ad a szereplőknek amire számítanál.
"Hogy a világ nem tisztességes. Gyerekkorunkban úgy gondoljuk, a dolgok mindig ugyanolyanok. Azt hisszük, minden egy bizonyos módon történik. Megpróbálunk tisztességesen élni. De a világot nem érdeklik a szabályaink, vagy hogy mit hiszünk. A világ nem tisztességes, Vivian. Sosem lesz az. A szabályaink fikarcnyit se számítanak. A világ dolgai néha csak úgy megtörténnek velünk; én ezt gondolom. Nekünk pedig túl kell tennünk magunkat rajta, ahogyan tudjuk."
Vivian élete jó példa arra, hogy folyamatosan változunk, fejlődünk és sokszor nem azon az úton folytatjuk ahogy elképzeltük. Vivian félre tudta tenni a társadalmi nyomást, hogy olyan életet éljen ami számára megfelel. A regényben nyíltan mesél mindenről, a szexuális kalandjairól, gondolatairól. Nagyon izgalmas volt megismerni a '40-es évek színházi világát, a II. világháború árnyékában folyó mindennapokat, egy kicsit a veteránok életét, a ruhakészítést és persze magát New Yorkot. Vivianon kívül - aki nem volt mindig szimpatikus számomra - több érdekes karaktert megismerhettem, több élettörténet volt belesűrítve a szövegbe.

Szerettem ebben a könyvben lenni, amikor több órám volt olvasni repültek az oldalak. Egy izgalmas, elfogadó, történelmileg érdekes sztori formálódott meg Vivian Morris visszaemlékezéséből.

5/5

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: City of girls
Fordító: Mohai Szilvia
Oldalszám: 448
Ár: 3490 Ft (Rendeld meg kedvezményesen itt!)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Nem kell jó kislánynak lennünk ahhoz, hogy jó emberré váljunk.„Egy nő az élete során előbb-utóbb belefárad abba, hogy folyamatosan szégyellje magát… Ezután pedig végre igazán önmaga lehet."Elizabeth Gilbert, az Ízek, imák, szerelmek világszerte népszerű szerzője egy különleges memoárral lepte meg rajongóit, amely az 1940-es évek New Yorkjának színházi világába kalauzolja az olvasót. A kalandos életű főhősnő, az immár nyolcvankilenc éves Vivian örömmel és némi megbánással emlékezik vissza élvhajhász és öntörvényű fiatalságára, valamint azokra az eseményekre, amelyek későbbi életét alakították.A New York lányai a női szexualitás, a szabadosság, illetve az igazi szerelem természetét kutatja. Az írónő várva várt regényét az emberi vágyak és kapcsolatok bölcsességgel teli ábrázolása teszi páratlan szerelmi történetté."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.