Elizabeth Gilbert - A lélek botanikája

Elizabeth Gilbert nevére pár éve, az Ízek, imák, szerelmek film megjelenésekor figyeltem fel. Egyik barátnőmmel néztük meg még a moziban, de úgy jöttünk ki, hogy mivolteeeez...? Szóval a könyvéhez nem éreztem akkor kedvet. Ám tavaly megnéztem egy TED előadását, amiben nagyon okos és inspiráló nőnek tűnt, ezért adtam neki még egy esélyt és utánanéztem milyen más könyvét tudnám elolvasni magyarul. A lélek botanikájáról jókat írtak molyon, szóval izgatottan vágtam neki ennek a vaskos kötetnek.

A történet az 1770-es években kezdődik, megismerjük az angol Henry Whittakert, aki egy szegény családban nő fel. Az apja a Kew Gardensben dolgozik, Henry tőle tanulja a kertészkedés alapjait, ám ő sokkal becsvágyóbb apjánál, és lelkiismeretfurdalás nélkül kihasználja a kínálkozó helyzeteket, amikor pénzre tehet szert. Egy rossz lépése után a kert vezetője - valós történelmi személy - Sir Joseph Banks fülön csípi, és alkalmazásába fogadja - elküldi Cook kapitány hajóútjaira a fiatal fiút, és azzal bízza meg, hogy szerezzen neki különleges növényeket és tanuljon.

Henryt ez az munka indítja el a vagyonszerzés útján, rájön kivel és hogyan érdemes üzletet kötnie, és nagy vagyonra tesz szert. Szerez magának egy holland feleséget, kivándorolnak Amerikába és Philadelphiában telepednek le. Itt Henry megvalósítja régi álmait, és egy úriember életét éli - felhúz egy hatalmas házat, birtokot, amit White Acre-nek nevez, esteket tart és nagy üzleteket köt.
Olaf Hajek illusztrációja forrás

Henry és Beatrix lánya, Alma, különlöges környezetben nő fel - a White Acre mindent megad, amit egy magányos gyerek kívánhat: nagy erdő, egy póni, könyvtár, érdekes emberek akik vendégségbe jönnek. Almát sajátosan nevelik fel - nagyon okos lány, és nincs előtte tabu-téma. Az anyja már 4 évesen nyelvre, matematikára oktatja, később csak halmozódik a rengeteg tudása, ám az élet többi területén nem annyira szerencsés...
A könyv háromnegyede az ő életéről szól - az izgalmas gyerekkor, a nehéz kamaszévek után, a kutatásnak és tudománynak szentelt felnőttkor után, még egy kalandban lesz része 50 éves korára. Ahogy az Ízek, imákban, ebben a könyvben is egy 'érett' nő kerül a középpontba, aki az életét megváltoztató utazásban vesz részt.

Stefano Morri illusztrációja forrás
Alma egy erős személyiség - ezt a megjelenése is tükrözi (magas, izmos, nagydarab), már gyerekkora óta azt nevelték bele, hogy ha tud, akkor nyugodtan kérdezzen, és vegyen részt a férfiak beszélgetésében. Később publikál is a botanikai kutatásairól, eleinte álnéven, később viszont már felvállalva a nemét. Tetszett ez az erős női karakter, akinek az egész életútját tekinti át a könyv. Alma személyisége ellentmond a hagyományos 19. századi nőábrázolásoknak - nem kajtatja a szerelemet, elfogadja a helyzetét, a kutatásaiban eredményes, ám mégsem egy frigid kékharisnya.

Szeretem a hasonló regényeket, amik egy fiktív történeten keresztül ismertetnek meg a történelem eseményeivel, a különféle helyek sajátosságaival - ebben a könyvben Angliától kezdve, Philadelphián és Tahitin keresztül utazhatunk; Cook kapitány, a világkereskedelem, a misszonáriusok és a botanikusok világába pillanthatunk bele Alma történetén keresztül.

A könyv sok témát ölel fel - a 18-19. századi utazások és a természettudományos élet izgalmas témáin (evolúció, női tudósok, biológia) túl a vallás, a hit és az élet értelmének keresését is feldolgozza. Akánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretnek hasonló történelmi utazáson részt venni. A borító színe ne tévesszen meg, ez egyáltalán nem egy szirupos, romantikus történet ;)
"Azt hiszem mind különbözőek vagyunk. Én nem akartam mást, csak megismerni ezt a világot. Most, életem vége felé közeledve, elmondhatom, hogy jóval többet tudok róla, mint amikor megérkeztem. Ráadásul csekélyke tudásom hozzáadódott a történelem során felgyülemlett többi tudáshoz – az emberiség hatalmas könyvtárához. Ez pedig nem kis teljesítmény, uram. Bárki, aki ezt elmondhatja magáról, szerencsés életet élt."
Nekem nagyon tetszett - egy majdnem két hétig tartó utazást nyújtott ez a könyv.

5/5

Jó hír, hogy a Partvonal kiadó a tavasszal-nyáron megjelenteti az írónő legújabb könyvét, a Big Magicet ;)
Barangolás rovat a könyv néhány helyszínéhez
Interjú a KönyvesBlogon

Kiadó: Partvonal
Kiadás éve: 2014
Eredeti cím: The Signature of All Things
Oldalszám: 526
Ár: 3490 Ft Vedd meg a kiadótól 30%-al olcsóbban!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"Elizabeth Gilbert új regényének középpontjában a szerelem, az erotika, a kalandok és a tudományos felfedezések állnak. A szegény angol családból származó botanikus, Henry Whittaker a kininkereskedelem révén komoly vagyonra tesz szert, és feleségével együtt kivándorol Amerikába. Itt születik meg lányuk, Alma Whittaker, aki nemcsak apja rengeteg pénzét, de eszét is örökli. Gondos botanikai kutatásai és tanulmányai révén Alma egyre mélyebben elmerül az evolúció rejtélyeiben, amikor is váratlanul betoppan az életébe Ambrose Pike, a tehetséges illusztrátor. Az orchidearajzok mestere egy egészen más irányba, a spiritualitás és a csodák világába vezeti a nőt. Alma a tiszta ész logikáját követő tudós, Ambrose művész. Ami kettőjüket összeköti, az a tudás iránti vágy: hogy a maguk módján megértsék a világ működését.A lélek botanikája nagyívű regény – egy nagyívű századról. Hatalmas térbeli ugrások jellemzik; az olvasó Londonból indulva eljut Peruba, Philadelphiába, Tahitire és Amszterdamba. Az út során felejthetetlen karakterek tűnnek fel: misszionáriusok, kalandorok, asztronómusok, hajóskapitányok, zsenik és kissé őrült figurák. De mind közül a legfontosabb Alma Whittaker története, aki a felvilágosodás korában született, az ipari forradalom idején élt, és szemtanúja volt az emberi történelem rendkívüli pillanatának, amikor a tudományok, a vallás, a kereskedelem és a társadalmi osztályokat érintő régi elképzelések megdőltek, és helyettük új ideák léptek életbe."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.