2016. február 18., csütörtök

Vég-tag!

Ha a kedves olvasóm most néz rá a címre szépen, akkor elárulom, hogy egy újabb körbeposztos témát olvashat. A Témázunk! rovat bloggerei most egy-két kevésbé szeretett kérdést-témát gyúrtak egy bejegyzésbe.

Sokkoló posztok - amiktől a székről menten a mélybe vetjük magunkat

Mik azok a „motívumok”, jellegzetességek, amik azonnal kiverik a biztosítékot mások posztjainál, legyen az akár szerkesztésbeli, akár tartalmi elem? 
Kinézetbeli problémák szoktak elriasztani egy-egy új blogtól, pl: a sötét háttér-világos betű, a túl sok kép amitől sokáig tart betöltődnie az oldalnak, illetve a túl sok csicsamicsa - díszítő elem, banner, kutyafüle. A letisztult dizájnt jobban szeretem, törekszem már én is erre :)

Tartalmilag kerülöm azokat a blogokat, bejegyzéseket, amik nem mondanak sok újat egy könyvről (vagy termékről, ha a bjúti blogokat vesszük). A csupán sztoriismertetés se jó (mondom úgy, hogy régen én is ezt csináltam, de azóta fejlődtem), szeretek a blogger személyes kötődéséről olvasni egy könyvhöz - milyen érzelmeket váltott ki, mi jutott eszébe a sztori miatt, a hasonló plusz tartalmak miatt nagyobb kedvvel akarom én is elolvasni a könyvet.

Mi az, amit nem olvasol el soha mások blogján (amit egyébként követsz)?
Ez változó, az olyan könyvekről szóló bejegyzéseket, amit hamarosan én is olvasni szeretnék, vagy épp akkor olvasom, ilyenkor utólag pótlom. A kedvenc bloggereimnek azt hiszem minden bejegyzését elolvasom előbb-utóbb, nem akarok kerülni témákat - mert pont ilyenkor akadok komfortzónatágító olvasmányokra.

Mit vált ki belőled, ha olyasmit látsz egy blogon, ami nem jön be? Kommentelsz, kibeszéled, vagy megtartod magadnak a véleményed, és nyomsz egy piros ikszet inkább?
Nem vagyok kekeckedő típus, de ha valami a szívügyem, akkor kulturáltan hozzászólok, de ritkán futok bele, valami vitás/vitatható témába.

Kötelező olvasmányok - lerágott csont, avagy sarkalatos pont? 


Mindenki egy olvasó... csak nem mindenki talált
még rá a kedvenc könyvére.
pinterest
Szerinted cserére szorulnak a kötelezők? Mit cserélnél, mit hagynál meg?

Naná! Most ahogy keresgéltem, hogy mik voltak a kötelezők, láttam pár haladó iskola honlapját ahol kortárs vagy frissebb, élvezhetőbb olvasmányokat válogattak össze. Én még nem ilyen suliba jártam...
Mindig szerettem olvasni, ezt már leírtam több helyen, de az iskolai kötelezőket nem szerettem! Az általános iskolai kötelezőkből a nyomasztó élmények, a negatív történeteket maradtak meg. Kezdve a Lassievel, amit többször elolvastam, de szerintem az volt az első könyv, amin bőgtem... Jött utána a Kincskereső kisködmön, amit szintén többször elolvastam, de szintén bőgős volt, utána a Pál utcai fiúk dettó (amúgy szerettem, emlékszem egyik karácsonyra kaptam, de hát, na). A Kőszívű ember fiain átküzdöttem magam, Az arany embernél viszont elakadtam az első oldalaknál (pár éve olvastam el végül...).
A középiskolában nem volt olyan sok szigorúan vett kötelezőnk (mivel szakközépbe jártam), de hát köszi ott is indult a Homérosszal a történet - nem is tudom akkor ott elolvastam-e egyben, vagy csak már az egyetemen...

Volt olyan kötelező, amit nem olvastál el soha? Vagy amiért igazán rugdosni kellett a szülőknek, naponta beosztani az oldalakat például?

Az arany ember, Bánk bán - ezeket pár éve pótoltam, de még a Rokonokat se sikerült. Többre nem emlékszem :)

Melyik kötelezőt szeretted meg igazán, melyik maradt jó emlék?

Ami jó élmény volt a kötelezők közül az elsőként Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek ugrik be Az a nap belémivódott, amikor hazafelé a buszon belemerültem a könyvbe, és délután az ágyamon fekve kiolvastam talán az egészet. Szerettem még Voltaire Candideját, a Csongor és Tündét, Thomas Mann Mario és a varázslót, Kosztolányitól azt hiszem az Édes Annát. Az egri csillagokat szerettem, de egy általános iskolásnak túl hosszú könyv ez is. 

A magyar irodalomtanításnak - ahogy Kata is írta - le kéne szakadni a régi=minőségi nézőpontról. Basszus, annyi jó kortárs könyv van, persze van közte rossz is, de sok jó is! Miért kell szívatni a szegény iskolásokat, régi, nehezen érthető olvasmányokkal, ezzel ijesztenek el sokakat egy életre a könyvektől! Nem azt mondom, hogy ne ismerjék meg a nagyjaink műveit, de bőven elég lenne egy sztorivázlatot és néhány oldalt - jól lábjegyzetelt, megmagyarázott!! - elolvastatni velük.
forrás
Könnyfakasztó - százas zsepis emlékek

Milyen könyvélményen sírtál legutóbb?
Idén még nem sírtam könyvön, legutóbb talán a Fedőneve Verityn talán, de ritkán ríkat meg egy könyv.

Volt valami, amin magad is meglepődtél, de meghatott?

Tavaly A hazudósok, egy YA sztori, és meglepett, hogy elsírtam magam a végén...

Változott-e az évek alatt, hogy elsírod-e magad valamin, avagy kérgesedünk-e? Van olyan jelenet, részlet a kedvenc könyveidből, amit ha ezredszer olvasol is, megríkat/meghat?
Borzasztó vagyok, de nem emlékszem. Talán a HP egyes jelenetein tudok könnyezni, amiket már többször újraolvastam. Lehet, hogy "kérgesedem", mert ahogy egyre több könyvet olvasok úgy egyre nehezebb olyan egyedit találni ami megfog, és akár meg is ríkat.

Keresed-e a megható élményeket, vagy inkább kerülöd? Szereted, ha megtépáznak a könyvek?

Nem keresem, és inkább kerülöm a "falhozvágós" könyveket, nekem ez komfortzónán kívül esik. Majd próbálok hasonlót olvasni, de nem szeretem lehúzni a hangulatom, persze néha kell ez is, mert tud szép és fájdalmas lenni egy ilyen olvasmány, de az első reakcióm az elkerülés.

A többiek véleménye a témákban:
PupillaNima, tigi, Bea, Zenka, Ilweran, Bubu, Zakkant, Katacita,

10 megjegyzés:

 1. Tényleg, a Candide-ot is szerettem! :) Mondjuk szerintem csak azért, mert rövid volt, meg sokat utazgattak benne. Lehet el kéne olvasni újra, mert 16 évesen valahogy annyira nem jött át a "munka boldoggá tesz" mondanivaló. :D
  Viszont a Csongor és Tünde meg úgy egyáltalán Vörösmarty neve hallatán kb. keresztet vetek. :D

  Amúgy kíváncsi lennék, hogy 100 év múlva mi marad meg az utókornak a mostani szerzők közül, akár magyar, akár külföldi.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekünk arról kellett írni egy fogalmazást, továbbgondolni a sztorit, azt elolvasnám, sajnos nem készült másolatom róla :(
   Ha így folytatódik a magyar oktatás, akkor még mindig a klasszikusok lesznek xD

   Törlés
  2. Katacita, mert most átjön "a munka boldoggá tesz"?! :D
   Nekünk a Csongor és Tünde nem volt kötelező, semmit nem is tudok róla.

   Törlés
  3. PuPi: igen! :D egész pontosan a produktivitás boldoggá tesz, ha semmit nem csinálok, az nem. Szóval inkább dolgozom, ill. ezerszer jobb egy végigdolgozott munkanap, mint az, amikor kevés teendő van, és szétfolyik az egész.

   Törlés
  4. Hmm, na ez igaz, felnőttesen kénytelen vagyok egyetérteni. :)

   Törlés
 2. Ahogy olvasom az ebben a témában született bejegyzéseket egyre csak azon gondolkozom, hogy remélem, én nem vagyok olyan akinek idegesítő, hibáktól hemzsegő, nárcisztikus bejegyzései lennének.
  A kötelezőkről szerintem hónapokig lehetne írogatni. Nekem is voltak olyanok, amikre jó szívvel emlékszem vissza, de pl. Nyilas Misitől és a pakkjától falra tudtam volna mászni. De pl. azt is észrevettem, hogy vannak olyan írók, akikért anno nem voltam oda, most meg elgyönyörködöm az írásaiban - ilyen nekem Gárdonyi. Azt hiszem volt amihez meg kellett érnem.
  A harmadik témához meg csak annyit, hogy én alapból is kis érzékenyke vagyok, úgyhogy én simán sírok könyvön, filmen, bármin ami meghat/megérint :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Dettó :D Remélem nem, de téged megnyugtatlak a te bejegyzéseidet minden szempontból jó olvasni! :)
   Kimeríthetetlen téma, ugye? Gárdonyi, tényleg tőle még kéne olvasnom!
   Én a filmeken jobban tudok sírni. :)

   Törlés
  2. Nikkincs, nem te vagy! :)
   A kötelezők örökzöld téma, és tényleg kimeríthetetlen... :)

   Törlés
 3. Jó, hogy te is csatlakoztál! :) A kedvenc bloggereimnél én is gyakorlatilag mindent elolvasok. Csak néha elfelejtek visszatérni, ha mégis kimaradt valami, illetve később olvasott könyvnél nem mindig jutok vissza a kritikáig. :)
  A Candide-ot teljesen kifelejtettem a bejegyzésemből, pedig én is szerettem, még valami extra feladatos fogalmazást is megírtam róla. Jó élmény maradt.
  Egyetértek a cserék szükségességét illetően, és az érvekkel is. Tök jó módszer lenne ez a kis megismertetés, néhány oldallal-fejezettel akár, magyarázattal...

  U.i.: Látom tőlem másoltad át a linklistát. :D Azért engem is beleteszel majd? :D :D :D ;)

  VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (24) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (10) 18. század (8) 19. század (31) 20. század (178) 21. század (120) 2pontos (17) 3pontos (92) 4pontos (376) 5pontos (395) 9/11 (2) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) abszurd (4) ad astra (4) agatha christie (17) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alan moore (1) alaszka (2) alaszkai (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (2) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (7) ambrózy báró esetei (1) amerika (10) amerikai (233) amerikai dél (34) amszterdam (1) andré aciman (2) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (3) angol (202) angolul (27) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne frank (1) anne rice (4) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (7) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (7) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) ben aaronovitch (2) betegség (7) blog (15) blogtippek (5) body positive (2) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (12) boris vian (5) borító (3) boszorkány (14) botanika (1) bölcsészkrimi (7) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) carlos ruiz zafón (6) castle (1) catherynne m. valente (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (37) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (2) colm toibín (1) cormoran strike (3) cozy mystery (27) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (4) dan brown (6) dark fantasy (1) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (20) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dominika (3) donna tartt (1) dorian gray (1) drámák (3) drog (2) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (4) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (2) életmód (20) életrajz (16) elfeledett könyvek temetője (4) elif shafak (3) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (4) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (3) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) erőszak (2) esszék (7) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (13) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (2) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (64) fekete istván (1) feminizmus (18) festészet (2) film (101) finn (11) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (3) főnix (1) főzés (1) francia (42) fredrik backman (2) frida kahlo (1) friss könyvek (88) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (9) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (6) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (5) gyerek (3) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (4) harper lee (1) harry potter (18) havi tervek (38) havi zárás (76) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (1) holokauszt (5) holt költők társasága (1) honlapajánló (11) horror (5) humor (36) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (6) ifjúsági (48) igaz történet (4) ikrek (2) illusztrált (13) indiai (2) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (5) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (2) iskola (6) ismeretterjesztő (28) isztambul (2) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (2) j.k.rowling (17) jane austen (11) jane austen nyomoz (1) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (13) jay asher (2) jeanette winterson (2) jennifer donnelly (1) jim kay (4) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (3) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (3) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (10) kalligram (1) kamaszkor (5) kanadai (5) karácsony (29) karinthy frigyes (1) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (5) kazuo ishiguro (1) kedvenc (28) képregény (14) kereszténység (1) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (4) kindle (4) kirekesztés (3) kísértet (1) kisregény (11) kiss angéla (4) klasszikus (69) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (4) kolumbiai (3) konmari (3) kortárs (70) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (10) könyvekről röviden (12) könyvesfilmes (5) könyvfesztivál (8) könyvhét (4) könyvmolyoknak (10) könyvtár (3) körbeposzt (49) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (95) KULT könyvek (2) lauren graham (1) leila sales (1) lélekboncolgató (3) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) liane moriarty (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (1) lmbt (15) logan mcrea (1) london (18) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (13) magyar (185) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (18) mercy fall farkasai (3) mese (16) mese felnőtteknek (10) meseregény (4) mexikó (3) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (6) mitológia (5) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (3) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (5) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (16) nellie bly (2) német (15) new adult (5) new england (6) new york (25) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (4) norvég (6) novellák (48) női sors (48) nyár (15) nyereményjáték (11) ókor (2) olasz (22) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (13) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (13) önsegítő (7) öregedés (1) ősz (4) pakisztáni (1) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (7) partvonal (4) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) poe (1) poket zsebkönyv (2) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (21) pszicho-thriller (4) pszichoanalízis (1) pszichológia (9) rabszolgaság (3) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (3) regényes életrajz (5) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (6) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (50) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (28) scolar (5) sellő (1) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (2) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (19) spanyol (10) st. mary krónikák (3) steampunk (9) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) susanna clark (1) svájc (1) svájci (1) svéd (15) sylvia plath (1) szabó magda (5) szabó t. anna (3) szakácskönyv (2) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (155) szemináriumi dolgozatom (2) szépirodalom (83) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (5) színező (1) színház (2) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (9) szürrealizmus (4) társadalomkritika (8) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (6) tematikus (6) témázunk (5) terrortámadás (1) tervek (1) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (7) tilt (209) tim burton (1) titanic (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (26) tóth krisztina (5) több idősík (6) török (5) történelmi (24) történelmi romantikus (3) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) túrázás (1) Tü/Körben (1) tükörjáró (2) tündér (1) tv sorozat (2) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (18) újság (1) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (16) utazás (7) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (9) vámos miklós (1) vámpír (5) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (2) várólista (11) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) veres attila (1) vérgróf-trilógia (1) vers (31) vicki myron (1) victor hugo (1) viktoriánus (20) világháború (24) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (1) walter kirn (2) walter lord (1) wayward pines (1) weird fiction (3) william somerset maugham (2) wladyslaw szpilman (1) YA (22) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (8)

Írj nekem!

Név

E-mail *

Üzenet *

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (2) amerikai (233) amerikai dél (34) amszterdam (1) anglia (3) angol (202) argentin (1) ausztrál (7) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (4) dominika (3) francia (42) görög (2) írország (2) isztambul (2) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) japán (13) jugoszlávia (1) kína (4) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (18) magyar (185) mexikó (3) német (15) new england (6) new york (25) norvég (6) olasz (22) orosz (13) osztrák (2) pakisztáni (1) párizs (7) róma (1) skót (28) spanyol (10) svájci (1) svéd (15) török (5) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

3pontos (92) 4pontos (376) 5pontos (395) kedvenc (28)