Három Helikon zsebkönyvről

Nagyon tetszik a Helikon zsebkönyv sorozata, nyáron már megvettem a J.D.Salinger novelláit tartalmazót, és azóta többször is szemeztem az egyes kiadásokkal. Az év elején, a nagy komfortzónatágítás és nonfiction olvasás miatt három érdekesnek tűnő példányt tettem a kosaramba. Mivel mind a három nagyon rövid, ezért egy közös bejegyzéseben írok róluk.


Lao-Ce - Tao Te Kingjéről Az esti ködök kertjében olvastam először, egy este alatt végigfutottam rajta. A válogatásban szereplő versek Weöres Sándor fordításában szerepelnek. Ez azért érdekes, mert az évek során többféle fordítása is született (más címmel is megjelent korábban: Az út és erény könyve). Ez a könyv a kínai taoizmus alapja, és a hagyomány szerint az i.e. 4-3. században keletkezett. 

A versek azt foglalják össze, hogyan kövessük a tao elveit, sőt még poltikai tanácsokat is ad a nagy hatalmaknak, hogyan "viselkedjenek'
"aki másokat győz le erős, önmagát győzi le a hős"
Első olvasatra elég tömény volt, sok ismétléssel, és nem sok mindent tudtam a saját életemre vonatkoztatni. Majd még szeretném újraolvasni, hátha majd új rétegeket is megfejtek belőle. Ezért inkább nem pontozom egyelőre.A mek-ben többféle formátumban elérhető ingyenesen.

Buddha beszédei (részletek, fordította Vekerdi József) - a buddhizmus a Tudatos jelenlét c. könyvben bukkant fel legutóbbi olvasmányaim közül, ezért is kíváncsi voltam a forrásra, de azt hiszem maradok a már többszörösen átvett elveknél, amiket a modern életben tudok kamatoztatni... :) 

Ebben a kötetben, ami több helyen rövidített, több történet szerepel, amiben Buddha (Gautama Sziddhárta) 'megmondja a tutit' - de ezt annyira fárasztóan, hogy tegnap előtt este csak feléig jutottam és azt se mind fogtam fel... Valaki írta a molyon, hogy pár mondatban össze lehetne foglalni ennek a könyvnek az értelmét - és igaza van, bár gondolom a szertartások (?) során van értelme a mantraszerű mondatoknak.
Mindegyik kis példabeszéd hasonlóan kezdődik, rengetegszer ismétel dolgokat és ötször körüljár egy fogalmat, aminek van vagy értelme vagy nincs...

Ez a szerzetesi buddhizmus nagyon távol áll tőlem, és tele van ellenmondással: fordulj el a szenvedélyektől, az élvezetektől, az élettől magától és akkor majd megvilágosodsz és eljutsz a Nirvánába, vagyis pazarold el az életed és aztán úgyse lesz semmi a halál után... Kár megszületni akkor Buddha szerint. Szörnyű, na inkább nem is pontozom ezt sem. Ennek egy bővebb változata olvasható szintén a mek-ben.

Sigmund Freud - Három értekezés a szexualitásról - egy kicsit moderebb, a másik két vallásos-filozófiai alapmű után. Freudről bővebben az egyetemen, egy műértelmezés órán tanultam. Ebben a kis könyvben a szexualitásról leszűrteket közli, eléggé olvasmányosan, és jól megírva - többször ismétel, összefoglalja a dolgokat - ez volt a legjobban olvasható a három közül. 

A korában nagyon forradalmi lehetett - beszél a nemi ösztönökről, a homoszexaulitás okait fejtegeti (ami akkoriban inverziónak neveztek) és ami újdonsága, hogy a gyermeki szexualitást is megvizsgálta. Korábban ezt nem vették figyelembe, ha gyerektől szexuális tevékenységet tapasztaltak azt elintézték azzal, hogy az perverzió, eltévelyedés. A három tanulmányban végigveszi az alapfogalmakat, a gyermeki szexualitás után a pubertáskori-felnőttkori szexualitást elemzni.

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2015
Ár: 999
Borító: 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.