André Aciman - Találj rám!

2018 elején jelent meg a Szólíts a neveden magyarul, majd a film hatására jutott el rengeteg emberhez. A könyv különleges élmény volt, főleg amiatt, hogy télen olvasva az olasz nyárba repített el és egy érdekes kapcsolattal ismertetett meg. Azóta is szeretném újraolvasni, mert szerintem másodszorra még jobban tetszene. 

A Szólíts a neveden végén már kaptunk az időben ugráló epilógust, a Találj rám folyatás ugyan, de nem veszi fel egyből ott a két főszereplő történetének fonalát, ahol hagyta az előző kötetben. 

Elio édesapja lesz a könyv kezdetén a főszereplőnk, és kb 10 évvel később járunk a már ismert nyári események után. Samuel Rómába utazik Eliohoz vonattal, akivel rendszeresen találkoznak, barangolnak a városban, beszélgetnek. A kupéba felszáll egy fiatal nő is, csomagokkal és egy kiskutyával - egyből felkelti Sami érdeklődést és elkezdenek beszélgetni. Miranda meglepően közvetlen, lobbanékony, meghívja Samit az édesapjához akit meglátogatni készül. Már sejthetjük, hogy mi lesz ennek a találkozásnak a folytatása, annak ellenére hogy Samit feszélyezi a köztük lévő korkülönbség. 

A történet következő fejezetei időben nagyobbakat ugrálva folytatják a már megismert szereplők sorsát, felbukkan Elio is, aki Párizsban él. Ő is apjához hasonló kalandba bonyolódik egy idegennel - mégis, kamaszkori szerelme Oliverhez nem eresztette el az eltelt évek alatt. 
Az utolsó részekben végre Oliver is szót kap, megismerjük milyen életet élt az olasz kalandjai után, és hogy ezek benne sem halványultak el. 
Illusztráció: Jenny Kroik (forrás)
Szereplőink küzdenek a vágyaikkal, a félelmeikkel, de végül engednek nekik és elkezdik élni azt az életet amire nem is számítottak. Így van ez Elio apjával, aki tönkrement házassága után egy olyan kapcsolatba vág bele, amit ha a logikát nézzük, akkor értelmetlennek tűnik a korkülönbség miatt, de ez a könyv tele van ilyen találkozásokkal, kapcsolatok lehetőségeivel. Olyan emberek kerülnek össze, akiket elválasztanának az előítéletek, vagy társadalmi szokások. Aciman szereplői bátran követik a vágyaikat, sodródnak az eseményekkel, vagy épp  visszatérnek azokhoz az emberekhez akik igazán fontosak voltak számukra. 

Többször is előjött az a gondolat, hogy sosem ismerhetjük meg a másikat teljesen - vagy azért mert van valami titkunk, traumánk amit a másiknak nem árulunk el, vagy mert tisztában vagyunk a rossz tulajdonságainkkal és ezt igyekszünk rejteni a szerelmünk/társunk elől. Megjelent az is, hogy mennyire felszabadító tud lenni, amikor viszont leszámolunk ezekkel - elmeséljük a titkainkat, bűneinket és magunkat adjuk - a jóval és a rosszal együtt. Ezt a fajta szerelmet, kapcsolatot elérni a legjobb - Aciman szerint (és szerintem is). 

A másik érdekes gondolat, ami megjelent a könyvben a családi sorsok - traumák megoldása, ez a legjobban egy francia férfi, Michel sorsában jelenik meg, akivel Elio Párizsban találkozik. Kettejük találkozása talán epizódszerű, mégis egy több éves titkot oldhat meg Michel családjának életében. 

Összességében tetszett ez a könyv is, annak ellenére, hogy néhol nem éreztem annyira erősnek, vagy túl nyilvánvalóan ismételt gondolatokat. Saját zenei alul műveltségem miatt nem értettem egyes szálakat, ill. nem is kötöttek le ezek a részletek, de adott több gondolkodnivalót és egy jobb lezárást a az előző regénynek. Külön tetszett, hogy októberben - novemberben játszódtak ezek az epizódok amiket megismertünk.

Ha olvastátok a Nyolc fehér éjszakát, ahhoz tudnám hasonlítani ezt a könyvet - nem annyira pörgős, vagy lineáris, mint a Szólíts a neveden, de ismét érdekes kapcsolatokat ismerhetünk meg benne. Nem csak a szerelmi, hanem a szülői viszonyokról is szól ez a regény. 

4/5

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: Find me
Fordító: Szigethy-Mallász Rita
Oldalszám: 296
Ár: 3999 Ft (Rendeld meg itt ;))
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A ​világszerte nagy népszerűségnek örvendő Szólíts a neveden szerzője visszatér csodásan összetett lelkű szereplőihez, hogy évtizedekkel első találkozásuk után tovább kutassa, vajon hány különféle alakban is jelenhet meg a szerelem.Egyetlen közelmúltbeli regény sem beszélt olyan megrendítően a szerelem természetéről, mint André Aciman lenyűgöző könyve, a Szólíts a neveden. Legelső, 2007-es megjelenésekor Stacey D'Erasmo, a New York Times kritikusa „szerelmes levélnek, vallomásnak, különlegesen gyönyörű könyvnek” nevezte. Mintegy háromnegyedmillió eladott példány után pedig megszületett a később Oscar-díjjal is jutalmazott filmváltozat, amelyben Timothée Chalamet játszotta a kamasz Eliót, Armie Hammer pedig Olivert, a fiatal doktoranduszt, akivel egymásba szeretnek.A Megtalállak-ban először Samuellel, Elio édesapjával találkozunk: épp látogatóba utazik Firenzéből Rómába a fiához, aki időközben sikeres zongoraművész lett. Egy fiatal nővel való véletlenszerű találkozása a vonaton fenekestül felforgatja az idős Sami terveit, örökre megváltoztatva életének hátralévő részét.Nem sokkal ezután Elio Párizsba költözik, ahol ő maga is találkozik valakivel, Oliver pedig, aki időközben családos ember és főiskolai tanár lett Amerikában, hirtelen azon kapja magát, hogy szeretne visszalátogatni Európába.Aciman érzékeny szerző, egyetlen rejtett rezdülés, az érzelmek egyetlen árnyalatnyi változása sem kerülheti el a figyelmét, hiszen ezekből áll össze a szenvedély. A Megtalállak visszatér az egyik legnagyszerűbb kortárs szerelmi regény világába, tovább feszegetve a kérdést, elmúlhat e valaha az igazi szerelem?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.