Ali Hazelwood - A ​szerelem elmélete

A szerzőtől épp egy éve olvastam először - A szerelem képletét, amivel berobbant a hazai piacra. Azóta a népszerűsége töretlen, ez már a 4. magyarul olvasható könyve (november végén jelent meg az 5. - Sakk-matt). Ali Hazelwood azzal tud kitörni a tucat romantikus könyvek közül, hogy regényeinek cselekményét az amerikai egyetemi - kutatói környezetbe helyezi, melyet saját élményei inspirálnak. A szerelem elméletében a bostoni fizikusok világában merülhetünk el - és hasonló romantikus kapcsolatot kapunk, mint az első regényében.

Elsie elméleti fizikából szerezte doktori fokozatát, jelenleg több oktatói állással zsonglőrködik tanársegédként, de minden vágya egy jobban fizető és megbecsülést jelentő kutatói munka. Szívesen szabadulna végletesen lepattant albérletéből, amit egy különc, de csupaszív bölcsész hallgató lánnyal, Cece-vel oszt meg, ill. a társadalombiztosítás se jönne rosszul - mivel cukorbeteg. Minden vágya az új munka, amit az MIT-en pályáz meg, ennek első megmérettetéseibe csöppenünk bele. 
Van viszont egy mellékállása, ami mindent tönkretehet: egy kamubarátnőket kínáló cég alkalmazásában áll és a következő munkavacsorán megjelenik aktuális kamubarátjának bátyja, Jack...
Nem sokkal később az is kiderül, hogy Jack az a kísérleti fizikus, aki 17 évesen írt egy cikket, amivel lejáratta az elméleti fizika egész tudományágát, többek közt Elsie mentorát. 
Ezek ellenére nem tudnak szabadulni egymástól, forr körülöttük a levegő... tudjuk jól mi lesz ennek a vége. :D

A regény olyan témat hoz be - a tipikus nem lehetek veled, de te kellessz jeleneteken túl -, mint az egyetemi világ hierarchiái, a hatalmi játszmák, munkahelyi viszonyok. Illetve Elsie személyisége, aki eléggé sérült gyerekkori élményei hatására. Kényszeresen kerüli a konfliktusokat, folyton megjátssza magát, hogy az aktuális partnerének - legyen az a legjobb barátnője, az anyukája, a mentora, vagy a kamupasija/megbízója a legjobb oldalát nyújtsa. Jack viszont hamar észreveszi, hogy mit csinál és megköveteli tőle az őszinteséget - ezzel elindul egy gyógyulási folyamat. 

Nem okozott sok meglepetést ez a könyv, már viszonylag hamar kitaláltam a karakterek mozgatórugóit, de persze olvastatta magát. Pont január-február heteiben játszódik a regény, így hozta a téli hangulatot, különösen tetszett, amikor belepte a várost a hó és jaj, Elsie nem tudott hazamenni :D
Elsie cuki, de sokszor nagyon butus karakter volt, aki monomániásan hajtogatott dolgokat, véleményeket, amelyek végül nem bizonyultak igaznak. A szerelmi romantikus szál a tipikus egetrengető típus: a gyönyörű, de esetlen lányon ('Bella') megakad a nagy és erős, jóképű, de mogorva férfi (Edward) szeme, aki mellesleg piszkosul gazdag is. Nem véletlenül idézem az Alkonyat főszereplőit - Elsie egyik kedvenc filmsorozata és valljuk be, van hasonlóság.

Összességében tetszett ez a könyv is, de azt hiszem nekem évi egy Ali Hazelwood regény épp elég lesz, mert nagyon hasonlóak - több molyon értékelés alapján is ezt kell gondolnom. Tetszett Adam és Olive cameoja ebben a részben, egy kicsit beleláthattunk a 'jelenünkbe'. 

Ahogy már az előző könyvnél is írtam, ha nem akarsz 18+-os jeleneteket olvasni, akkor ezt a könyvet kerüld el, ebben szerintem még erőteljesebb és több ilyen jelenet volt ;)

4/5

Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Love, Theoretically
Fordító: Stier Ágnes
Oldalszám: 400
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Elsie ​Hannaway elméleti fizikust végül utoléri számtalan élete. Nappal tanársegéd, rengeteget gürizik és termodinamikát tanít abban a reményben, hogy állandó állást kap. Más napokon Elsie úgy pótolja ki nem létező fizetési csekkjét, hogy felajánlja a szolgálatait kamubarátnőként, felhasználva tökéletesre fejlesztett „emberek kedvére tevő” képességét, hogy azt a verzióját alakítsa, amelyikre az ügyfélnek szüksége van.
Legyünk őszinték, ez így elég klassz; aztán a gondosan felépített Elsie-verzum darabokra hullik. Mert Jack Smithről, a kedvenc ügyfele bosszantóan vonzó és arrogáns bátyjáról kiderül, hogy ő az a kőszívű kísérleti fizikus, aki tönkretette a mentora karrierjét és az összes elméleti fizikus hírnevét aláásta. És ő az a Jack Smith, aki az MIT fizika tanszékét irányítja, és Elsie és álmai munkája közé áll.
Elsie felkészül a tudományos szabotázs totális háborújára, de… azok a hosszú, mélyreható pillantások… Hogy ha a férfival van, akkor nem kell másnak lennie, mint önmagának? Amikor kísérleti pályára áll, vajon készen áll a szerelemmel kapcsolatos legféltettebb elméleteit átültetni a gyakorlatba?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.