Néhány könyvről röviden | 2023 december

Stan Lee – Larry Lieber – Walter Simonson – Tom DeFalco – Ron Frenz – J. Michael Straczynski – Rob Rodi – Al Ewing – Daniel Kibblesmith: Én vagyok Loki

Nyáron nagyon tetszett a Mi vagyunk a Galaxis Őrzői gyűjtemény, ezért – na meg persze Loki miatt – került fel a várólistámra ez a kötet.
Sajnos itt is elcsúsztam az olvasással, vagy nagyon év vége van, de a vége felé már untam… pedig alapvetően ez is egy remek áttekintő kötet a Marvel univerzum egy ellentmondásos és sok változáson átesett karakteréről.
Ismét több áttekintő írást olvashatunk, ill. fontos füzetek kerültek be a kötetbe, amelyben a képregények változásait is szépen végigkövethetjük. A kezdeti darabok kicsit sután színezettek és nagy szavakat használó párbeszédei ma megmosolyogtatnak, de szépen haladunk az elmúlt évtizedek szemet gyönyörködtető, lényegre törő és humoros darabokig.
Loki története szorosan összefonódik Thor karakterével, így róla, változásairól, kalandjairól szintén sokat megtudhatunk ebből a vaskos kötetből.
A legutolsó fejeztek már számomra is ismerősek voltak a Loki ügynök darabokból, de jó volt ezeket feleleveníteni.
4/5

James O'Barr: A holló
A holló c. film kamaszkorom egyik fontos darabja volt, amit többször újranézem – megfogott a sötét bosszútörténet. Nem tudtam, hogy képregényből készült, azt meg pláne nem hogy egy tragikus gyászfeldolgozás miatt született meg. Örültem, hogy végre magyarul is megjelent a kötet, és a képregényes műveltségem fejlesztésének egy újabb állomásának tekintem. Nem épp a legjobbkor olvastam el: cukimuki karácsonyi készülődés közben, de ez a sötét történet bármikor megviselne… / Felkészül Ali Hazelwood /
A történetben egy fiatal pár szörnyű haláláról olvashatunk és a férfi bosszúhadjáratáról, ami természetfeletti erőt – vért és fájdalmat tartalmaz.
A képi megjelenítés ennek megfelelően fekete-fehér – nyers, vad, süt belőle az erőszak, a fájdalom és a halál.
Azoknak tudom ajánlani, akik hozzám hasonlóan kíváncsiak az elmúlt évtizedek egyik klasszikussá vált képregényére és bírják az erőszakos történeteket.
4/5

A Hogwarts Legacy világa
Novemberben végre megvettem a játékot és már több, mint a felénél tartok. Ilyen szemmel szerettem volna újraolvasni a könyvet, átismételni néhány karakterről – helyszínről a tudnivalókat. Ismét lenyűgözött, hogy mennyi munka, micsoda ötletek állnak a játék mögött. Játszva már láttam is ennek eredményeit, a látványvilág tényleg lenyűgöző – ezerféle variációban megalkothatod – és újraalkothatod a karakteredet. A sokféle sztoriszál szépen működik együtt, sokféle utat választhatsz – szeretném nem csak úgy újrajátszani, hogy egy másik házat választok, hanem akár gonosz reakciót adva :D
Maga a könyv tényleg igényes, csodaszépek az illusztrációk – érdemes belekukkantani, még ha nem is érdekel annyira titeket a játék maga.
4/5

Clement C. Moore: The Night Before Christmas

Kedvenc Youtberem, Morgan Long felolvasásában igazán hangulatos élmény volt ez a verses mese, amelyben a Mikulás látogatásáról olvashatunk/hallhatunk egy klasszikus-régi karácsony keretében :)
5/5

Bajzáth Mária (szerk.): Adventi népmesék és legendák
Ez a mesegyűjtemény évek óta a várólistámon volt, most kicsit megkésve, de még karácsonyi hangulatban sikerült sorra kerítenem.
24 mese került bele a kötetbe a világ több tájáról: olvashatunk magyar mesék mellett ukrán, eszkimó, ukrán vagy épp francia, sőt mexikói történetet is (utóbbi – több orosz mesével együtt – ismerős volt számomra).
Tökéletes télre ez a gyűjtemény, mert nem csak tipikus karácsonyi, ill. Jézus születéséről szóló történetek kaptak helyet, hanem olvashatunk a tánc és ünneplés kialakulásáról, a vendégszeretet és kedvesség pillanatairól is.
A kedvenc karácsonyi történetem a kötetből az angyalhaj karácsonyfadísz születéséről szólt, ami egy ukrán népmese (Az első karácsonyi füzér).
A legtöbb történet tetszett, szép merítést kapunk az ünnepi – szeretetről szóló mesekincsből, amivel jó hangolódni!
4/5

Chris Saunders: Kívánságok
Reni barátnőm ajánlására vettem le a gyerekkönyvtár polcáról ezt a szépen illusztrált mesét, amely egy rövid történet az önzetlenségről, barátságról és a vágyakról.
Nyuszó, a főszereplő elkap három kívánságot, de nem tudja mit kezdjen velük, ezért meglátogatja három barátját, hogy ők mit kívánnának.
A kedvencem közülük természetesen a róka volt, aki meséket-történeket szeretett volna írni és felolvasni O.O
Engem most annyira nem vett le a lábamról, de kedves kis történet – a rímbe szedett forma viszont nem tetszett.
3/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.