Alex T. Smith | karácsonyi mesék

december 11, 2023

Alex T. Smith - A ​kisegér, aki elhozta a karácsonyt

Ez volt az első könyvem a szerzőtől (amit azonnal követett a Grumpusz). Valami cuki – szépen illusztrált karácsonyi történetre vágytam – és ezt nagyjából megkaptam.

Érdekesnek tűnt könyv koncepciója: a 24 fejezetet – amelyben egy Fülöp nevű kisegér kalandjait ismerhetjük meg – megtörik a gyerekeknek szánt könnyebb-nehezebb barkácsolós-sütögetős leírások. A papíregér-figurától kezdve a gyümölcspite sütésig többféle receptet, leírást megoszt a szerző, amit persze szülői segítséggel tudnak megvalósítani a gyerekek.

A mese maga aranyos: Fülöp észreveszi, hogy egy kisfiú Mikulásnak szánt levele kipottyant a postaládából, ezért eldönti, hogy ő maga kézbesíti azt. Sok kalandot megél, miközben végignézhetjük a városka boltjait, a karácsonyi díszbe öltözött kirakatokat, finom illatokat. Fülöp több kedves és segítőkész állattal is találkozik, akik mintha a Karácsony tizenkét napja angol népdalból léptek volna elő – gondolom nem véletlenül szerepel ez is a kötet végén.

Az illusztrációk nagyon szépek, főleg ez fogott meg a kötetben. Mivel én nem akartam 24 napon keresztül olvasni a könyvet, ezért nekem sokat rontott az olvasmányélményen, hogy ennyi helyen megtörték a különféle ötletek-leírások.

Összességébn tetszett, a befejezés aranyos – szép üzenettel bír.

A szülőknek viszont tényleg mérlegelni kell, hogy hogyan magyarázzák el a Jézuskában/Télapóban/Mikulásban hívő gyerekek számára a történetet – ki hozza az ajándékot, stb? :)

4/5

Alex T. Smith - A. ​Grumpusz és gátlástalanul galád karácsonyi terve

Már a szeptemberi megjelenések között megfogott a borító – annyira szépen hozza a klasszikus karácsonyi dekort, de mégis a képet a Grumpusz alakja uralja. Természetesen kíváncsi lettem mi ez a lény és mi a gátlástalanul galád terve! :D

Tökéletes kikapcsolódást nyújtott ez a történet: Alex. T. Smith humorosan és nagyon hangulatosan mesél. Megismerhetjük Grumpuszt (krampusz+grincs), aki köszöni szépen de a háta közepére se kívánja a karácsonyt és az izgatott készülődést, díszítést, ami megelőzi. Ő csak egy tál kelbimbót akar, mert az a legfőbb eledele – ám amikor nem kap, éktelen haragra gerjed és szörnyű tervet forral.

Célja az Északi Sark – egyenesen a Mikulás otthona, ám útközben olyan kalandokba keveredik, amik miatt elkezdi átértékelni a meggyőződéseit…

Nagyon szépen bemutatja ez a meseregény a 'grumpusz' embereket, de a változástól való félelmet is, a hisztiket – és az azokat feloldó kedvességet, nyíltságot és barátságot.

Szívmelengető történet, tele remek illusztrációval!

5/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.