Francis Duncan - Gyilkosság ​karácsonyra

Már a tavaly őszi megjelenésekor felkerült a várólistámra ez a kötet, ami a General Press új kiadói sorozatában (Krimikönyvtár) jelent meg.

Francis Duncan írói álnév, ami az angol William Underhill-t takarja; krimijei az 1930-1960-as évek között jelentek meg. Ez az első magyarul megjelent műve, de az angolszász kiadás sem áll túl jól - a Mordecai Tremaine sorozatból hiányosan jelentettek meg az elmúlt években részeket. A sorozat főszereplője egy amatőr nyomozó, aki korábban dohányboltot vitt, majd néhány utalásból megismerjük, hogy többször segítette a rendőrség munkáját. A Gyilkosság karácsonyra a sorozat 4. része, de nagyjából önmagában is megáll a történet. 

Karaktere nagyban emlékeztetett Agatha Christie Miss Marple-jére: adott egy idős szereplő, akit a környezete sokszor lenéz, lassúnak gondol - ám a kis szürke agysejtek nagyon is jól működnek. A romantikára való hajlam pedig némileg Poirot-Hastings, de persze Miss Marple-t idézi, akik mindig kiálltak a szerelmesek ügye mellett.

Ez a regény először 1949-ben jelent meg és szépen hozza az Agatha Christie-nél megszokott hangulatot, alaphelyezetet: adott egy angol vidéki úriház, ahol karácsonykor gyilkosság történik...

Karácsony előtt néhány nappal kezdődik a történet, Sherbroome-ban, egy régi vidéki udvarházban. A ház tulajdonosa a sikeres vállalkozó, Benedict Grame, aki néhány éve vette meg az elszegényedett örököstől a birtokot. Azóta minden évben nagy karácsonyi vendégséget tart, amelyre régi barátait-ismerőseit hívja meg. Most először Mordecai Tremaine is meghívást kap, Mr. Grame titkára pedig egy rejtélyes feladattal bízza meg.
Fokozatosan ismerkedünk meg a ház lakóival, a vendégekkel, akik között akad ifjú szerelmespár, egy vénlány, a végzet asszonya, egy politikus és egy tudós. Mordecai, mint amatőr nyomozó színesíti ezt a képet. 

A felszínen egy tökéletes karácsonyi időszakot élnek át a szereplők: hull a hó, feldíszítik a karácsonyfát, szórakoznak, nagyokat sétálnak a környéken, ám valami feszültség bújik meg mindezek alatt. A vendégség csúcspontján, amikor a házigazda Mikulás jelmezbe bújva rejti el az ajándékokat a karácsonyfa alatt megtörténik az elképzelhetetlen... 

Mordecai a helyi erőket segítve folytatja a nyomozást, amit már tudat alatt odaérkezésekor elkezdett.

Összességében ez a jó karácsonyi krimi, remek a háttér: a 20. századi angol vidéki úriház, szimpatikus a főszereplőnk, érdekesek a mellékszerepelők - de mai szemmel kicsit túlírt - lassú, vagy pedig már AC krimijein annyira megedződtem, hogy nem ért sok meglepetés. Jobb lehetett volna az olvasmányélményem, ha egy szuszra el tudom olvasni, de így még vontatottabbnak érződött. A befejezés kárpótolt, mert csavarosra sikerült a gyilkosság indítéka és a szereplők titkai.
Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik vágynak valamilyen 'békebeli' angol - karácsonyi krimire és van idejük/módjuk lelassulni hozzá. ;)

4/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Murder for Christmas
Fordító: Fügedi Tímea
Oldalszám: 312
Ár: 4990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A karácsonyfa alatt nemcsak az ajándékok hevernek, hanem maga a Mikulás is – holtan.

Mordecai Tremaine nyugdíjas rendőrnyomozó arra készül, hogy a dúsgazdag arisztokrata, Benedict Grame idilli udvarházának előkelő vendégseregletével töltse a szentestét. Az álmos kisváros és a ház is többarasznyi hó alatt várja a karácsonyt. Amikor a vendégsereg elkölti az ünnepi vacsorát, a csillogó karácsonyfadíszek már a fán lógnak. Éjfélkor azonban a vendégek nem csupán a névre szóló ajándékokat találják a fa alatt – hanem egy holttestet is. Az áldozat pedig igencsak hasonlít a Mikulásra… A gyanú árnyéka immár mindenkire rávetül, és Mordecainak kell megakadályoznia, hogy más is halálát lelje a szeretet ünnepén.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.