Alice Oseman - Solitaire ​– Pasziánsz

Alice Osemant sokakhoz hasonlóan a Heartstopper képregények miatt ismertem és szerettem meg. Regényei is a várólistámra kerültek: még tavaly elolvastam a This Winter és a Nick and Charlie kisregényeket angolul, amiknek középpontjában szintén a két fiú áll. A Passziánszt mindenképp sorra szerettem volna keríteni, ami Tori szemszögét dolgozza fel. Egyszer beleolvastam már, de angolul mindig nehezebben állok neki hosszabb szövegeknek, ezért nagyon örültem, hogy magyarul megjelent. 

Tori a képregényekben egy különc, de érdekes lánynak tűnt, aki a legjobbkor tud megjelenni a diétás limonádéjéval a háttérben. Nagyon vártam, hogy a regényben részletes betekintést kapjak az ő nézőpontjába... hát...

A regény a 4. Heartstopper kötet idején játszódik, így ha azt még nem olvastad, akkor spoileres lehet a bejegyzés ill. a történet.

Épp elindul a téli félév Tori iskolájában, a Harvey Green Leánygimnáziumban, amikor gyerekkori legjobb barátja, Lucas jelenik meg. A lányiskolában 12. és 13. évfolyamra fiúk is jelentkezhetnek, és nem ő az egyetlen, aki átjött Charlie sulijából, a Truhamből... Tori megismer egy másik srácot, Michael Holden-t, aki mindig a társaságát keresi. Főszereplőnk nem tud mit kezdeni a hirtelen támadt érdeklődéssel: Lucasszal nagyon jóban voltak általánosban, de ma már nem ugyanazok az emberek, akik voltak - nem tudja, hogy feltámasztható-e a barátságuk. Michael-től óva inti Nick és Charlie - korábban a Truham gimibe járt és több furcsaság kötődik hozzá. Mégis Tori folyton a fiúba bukkan, elkezdenek beszélgetni és egy idő után a lány is keresi a társaságát. 

A téli félév első napjain elindul egy titokzatos blog, a Passziánsznak nevezett oldal, aminek készítője egyre több csínyt követ el az iskolájukban. Tori egyre kíváncsibb, hogy ki állhat e mögött és mi a célja. További érdekesség, hogy a csínyek valahogy hozzá is kötődnek.

A regény néhány hét eseményeit mutatja be, amiben fontos szerepük van olyan kamaszkori pillanatoknak a sulin kívül, mint a házibulik, pizzapartik, vagy csak a barátságok kialakulása. (Január-február napjaiban játszódik, így jó téli olvasmány ;))

Tori nem hétköznapi karakter, már a képregényből is érezhetjük. A regény teljes betekintést ad a fejébe, ahol egyáltalán nem kényelmes lenni. A molyon szerepel az aszexuális címke, ezt Torira vontakoztatva néhány említésből érezhetjük. Tudja, hogy más mint a kortársai, legjobb barátnője Becky pont ezért távolodik el tőle. Tori egyrészről szenved ettől - másrészről nem bánja, mert őt nem érdeklik azok a dolgok, amik a többieket. Depressziós gondolatai vannak, nem látja már sok értelmét az iskolának, a könyveknek, a többiek társaságának; de kitart - próbálkozik, már csak öccse, Charlie és az ő mentális betegsége miatt is. Vele és kisöccsükkel szemben próbál tudatos és kedves lenni. A szüleire nem számíthat, nem értik őt és nem nagyon próbálkoznak - szívszorító volt olvasni azt a néhány jelenetet, az anyja elvan a kis világában, a munkájával, az apja párszor próbált beszélgetni vele, de inkább otthagyta - gondolom épp elég nekik Charlie, de eközben Tori szintén nincs jól.

Gyorsan elolvastam ezt a könyvet, de csalódtam benne - nem erre számítottam. Mentő körülménynek persze ott van, hogy ezt a szerző 19 évesen (!) írta, igaz néhány éve elvileg átírta - legalábbis a magyar kiadás előszava szerint. Nagyon dühös, fásult az egész hangulata, több furcsa-értelmetlen párbeszéddel, jelenettel. Néhány emléket felidézett bennem is a kamaszkoromból és gondolom, hogy akik most vannak hasonló helyzetben többet adhat, de nekem ez most nem volt jó. Szerencsére csak könyvtárból olvastam, pedig egész ősszel kacérkodtam a gondolattal, hogy megveszem.

Első olvasmánynak nem biztos, hogy ezt ajánlom a szerzőtől ill. akkor is máshogy álljatok hozzá, ha a Heartstopper felől érkeztek ;)

3/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Solitaire
Fordító: Hujder Adrienn
Oldalszám: 336
Ár: 3799 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Nem emlékszem olyanra, amikor nem voltam komoly. Legjobb tudomásom szerint cinizmust harsogva és esőt kívánva jöttem ki az anyaméhből.

A nevem Tori Spring. Szeretek aludni és szeretek blogolni. Tavaly még voltak barátaim. A dolgok nagyon mások voltak, azt hiszem, de mindennek már vége.

Most itt van a Pasziánsz. És Michael Holden.

Nem tudom, mit akar a Pasziánsz. És nem érdekel Michael Holden. Tényleg nem.

Szereted Charlie nővérét a HEARTSTOPPER-kötetekben? Akkor van egy jó hírünk: ez a regény róla szól. Gyere, és ismerd meg, mi rejlik a hirtelen felbukkanó, mindig cukormentes limonádét iszogató lány fejében!

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.