Louisa May Alcott - A ​valóra vált álom

Az amerikai írónő legnépszerűbb regényét, a Kisasszonyokat még 2009-ben olvastam, utána beszereztem és végigolvastam a 4. részes sorozatot, amely néhány éve megjelent szép új kiadásban a Manó Könyveknél. A blogon ennek - sajnos - nincs sok nyoma, egyedül a második kötetről írtam még 2010-ben. Szeretném majd újraolvasni, legalább a Kisasszonyokat, mert nagyon szerettem anno. Ezért is voltam kíváncsi erre a karácsonyi novellagyűjteményre, ami tavaly jelent meg a Manó Kiadónál.

A valóra vált álomban nem csak novellákat, hanem néhány verset is találunk, amelyek mind a karácsonyról ill. téli kalandokról szólnak. Nagyon változatos a kép a helyszíneket tekintve: katonai kórház, szegény New York-i otthon, vidéki házak bukkannak fel. Ideális ünnepekről olvashatunk, hóesésről, küszködő szegény emberekről, akiknek kitartása - őszintesége megérinti szomszédaik vagy a gazdagabb emberek szívét.

A történetekből képet kaphatunk a 19. századi amerikai karácsonyokról, ahol az ajándék legtöbbször valamilyen étel, vagy praktikus dolog. Sok szereplő pénz hiányában nem tud meglepetést szerezni szeretteinek, ám valamilyen kedves fordulat megsegíti. Jó szándékú szomszédok, a gyerekek összefogása nyomán igazán különleges ünnepet ülhetnek a szereplők. 

A társadalmi ranglétráról többen képviseltetik magukat: a szegény, majdnem koldusbotra jutott kislánytól kezdve az igazán gazdag, 10 évesen a karácsonyi ajándékáradatba belefásult gyermekig. Utóbbi története tényleg varázslatosra sikerül - ügyesen vegyítette a szerző Dickens klasszikusát a saját történetével.

Néhány novellában romantikus szál is megjelenik: a szereplők éveket várva, végre tisztázva a helyzetet egymás kezébe adják sorsukat, vagy épp a fiatal szerelmesek vallanak színt egymásnak - nyílik fel a szemük egymás iránt. 

Összességében elringatott a kötet a régi karácsonyok hangulatával, tetszett a lassabb hangvétele; mondanivalója - alapvető értékeit továbbvihetjük. Alcott szereplői önzetlenek, szeretüket bátran kimutatják és tudják, hogy apró ajándékok is nagy örömet tudnak okozni.

Adventi időszakra - akár több napra elosztva - jó hangolódó olvasmány lehet! 

5/5

Kiadó: Manó Könyvek
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Christmas treasury
Fordító: Lukács Laura
Oldalszám: 232
Ár: 3690 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Végre a kezedben tarthatod a méltán népszerű Kisasszonyok szerzőjének csodálatos novelláskötetét, megannyi mesés karácsonyi történettel, melyben megelevenednek a már ismert angol vidéki és városi élet szereplői. Együtt készülhetsz a velük a legszebb családi ünnepre, forró punccsal vagy csokoládéval a kezedben, kandalló előtt hallgatva a történeteiket.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.