Louisa May Alcott - Jó feleségek

A Jó feleségek a Kisasszonyok folytatása, amit még 2009 nyarán olvastam (és úgy látom nem írtam róla :( ), szóval már jó ideje érett ennek a könyvnek az elolvasása -főleg mivel a történet folytatása a 3. és 4. rész (Fiatalurak és Jo fiai) már majdnem egy éve megvannak :)


"Vidám sürgés-forgással kezdődik Louisa May Alcott lebilincselő meséje: esküvőre készül a család. Három év telt el a Kisasszonyok óta, felserdültek a March lányok, és nagy várakozásokkal tekintenek a jövőbe. Meg az új asszonyok gondtalan derűlátásával vág neki a házasságnak, de mikor rá kell jönnie, hogy a családi élet nem egy szakadatlan ünneplés, anyja szelíd, de határozott irányításával és kijózanító tapasztalatokkal felvértezve igyekszik elérni a családi és anyai boldogságot. Húga, Jo felölti a „tollnoki toalettet”, és ismét megostromolja az írói hivatás csúcsait, Amy, a kis „dáma”, a művészetnél is nagyobb értékekre bukkan rá külföldi utazásai közben. Csupán az alázatos kis Beth nem kívánkozik sehova a családi otthon falai közül, és bár az ő terhe a legnagyobb, végül ő is megtalálja a békét. Ez a meglepetésekkel teli, megható és mulatságos könyv méltó betetőzése a kedves „kisasszonyok” történetének."

Aki látta a Kisasszonyok filmváltozatát, az már ismeri is ennek a résznek a cselekményét. Meg összeházasodik John Brooksal, és próbál helytállni a háziasszonyi feladatokban és a gyereknevelésben. Jo írogat, ki is adják egy regényét, de a fogadtatása nem olyan amilyenre számított (amúgy nekem végig az volt az érzésem, hogy a lányok közül ő a főszereplő, az írónő valószínűleg saját alakját is belevitte a szereplőben). Amy rokon nénikékkel Európába utazik, ahol végül egy férjjel tér haza. A drága Beth pedig éli szerény életét ...

Tetszett Mrs. March amikor Meget tanítgatta, hogy legyen jó feleség; mindkét szülő a gyerekek támasza, tőlük kérhetnek segítséget bármikor.
A regényben egy idilli világot láthatunk, amit csak egyszer árnyékol be egy szereplő halála, de még az is olyan békés, hogy nem érezzük annyira tragikusnak. Nincsenek nagy meglepetések, fordulatok; bájosan kiszámítható kivel mi fog történni, és persze csak jó történet. Egyszóval ez egy idilli mese, tökéletes olvasmány, ha már belefáradtunk a modern történetekbe, ha klasszikus szerkezetű és régies nyelvezetű könyvre vágyunk, amibe jó elmélyedni.

Lélekmelengető.
5/5

Megjegyzések