Robert Galbraith - A ​Koromfekete szív (Cormoran Strike 6.)

2021 tavaszán olvastam az ötödik Cormoran Strike részt, így már nagyon ki voltam éhezve az újabb kalandokra. Közben a tv-sorozat újabb évada is kijött, amely az ötödik könyv, a Zavaros vér cselekményét dolgozza fel (januári várólistára került!).

Az olvasást direkt 2023 elejére halasztottam, hogy egy igazi kedvenccel indulhasson az év (plusz már a 2023-as ilyen-olyan kihívásokhoz számítódjon :D). Viszonylag gyorsan a végére értem, napi minimum 100 oldalt olvastam belőle, ami nem volt nehéz, mert nagyon olvasmányos és izgalmas regényről van szó.

Egy igazán kedves és vicces estével indul a regény: Robin és Strike az elegáns Ritzben ünneplik Robin születésnapját. A beszélgetés, iszogatás közben egyre oldottabbak lesznek; amelynek a - majdnem - következményei az egész regényre elég gondolkodnivalót adnak főszereplőinknek.

A szokásos kisebb ügyek mellett persze nem ülnek sokáig tétlenül, ismét egy izgalmas nyomozással foglalkozhatnak, amely épp elég feladatot ad nekik.

Robin egy nap az irodában fogadja Edie Ledwell-t, aki a társalkotója a hatalmas rajongótáborral rendelkező Koromfekete szív rajzfilmsorozatnak. Edie és exe, Josh a Youtube-ra alkották meg a kicsit morbid, gótikus, a londoni Highgate temetőben játszódó sorozatot. Az évek elteltével a rajongótábor egy Ediéktől függetlenül létrehozott online játékban/chatszobában összpontosul. Az évek alatt az alkotók kaptak hideget-meleget, főleg Edie-t pécézték netes trollok, egyikük pont a játék alkotója, aki Anomie néven ismert. 

Edie végső elkeseredésében keresi fel a nyomozóirodát, hogy segítsenek kideríteni kicsoda Anomie. Robin nem tudja elvállalni az ügyet, teljes kapacitással dolgoznak ill. a netes nyomozás nem a szakterületük. Hetek telnek el, majd a nő halálhíre és alkotótársa, Josh megtámadása miatt hangos a sajtó. Végül Strike és Robin hivatalos felkérést kap, hogy derítsék ki Edie halálának körülményeit ill. azt is kicsoda Anomie.

Innen veszi kezdetét az a több hónapos nyomozás, melynek során el kell merülniük a Twitter, Youtube és a Koromfekete szív online játék világában. A nyomozás kevésbé brutális-véres, mint néhány korábbi részben, inkább ügyes kirakósjáték, melynek során a netes ’lenyomatok’ megvizsgálásából kell képet alkotniuk a résztvevőkről, gyanúsítottakról. Természetesen a helyszíni munka is fontos, így találkoznak - vesznek észre több kulcsfigurát. Ismét sokat ’barangolhatunk’ Londonban, a Highgate temető környékén, ezeknek az információmorzsáknak külön örültem.

Az izgalmas és sokszínű nyomozás mellett főszereplőink magánéleti problémáiba is beleláthatunk. Robin és Corm egymás iránti vonzalmát már nem tagadhatják önmaguk elől, de más-más módon küzdenek meg ezzel. Fontos szerepet kap Cormoran életstílusa ill. fogyatékossága. Mivel nem kíméli magát és több súlyt cipel, mint kellene, ezért a kötet végére jobb lába, a csonk sok problémát okoz neki. 

A cselekmény hamar behúzott, a nyomozás izgalmas volt - imádtam, hogy újra London utcáin barangolhatok kedvenc nyomozóimmal! A befejezés talán kicsit hirtelen jött, főleg mennyire részletesen bomlottak ki az események előtte - jó lett volna még egy fejezet, amiben kiderül végül kit milyen vádakkal csuktak le.

Rowling saját tapasztalatait építette be a regénybe: a rajongók netes viselkedéséről, az alkotás folyamatáról, a bővülő ’világokról’, adaptációkról. Bemutatja milyen könnyen nekiesnek emberek egymásnak, félinformációk alapján is - másrészt a gyűlöletkeltésnek micsoda 'piaca' van.
Nagyon érdekes volt lépésről-lépésre megismerni, hogyan épült fel a Koromfekete Szív világa, amibe beleláthatjuk akár a Harry Potter univerzum épülését, azt ahogy megtámadták vagy kiforgatták Rowling kijelentéseit. 

Érdekességek:
- a regény helyszínei leírással (angol nyelvű) - ha újraolvasom, akkor az olvasással párhuzamosan nézegetni fogom :))
- fanartok a Koromfekete szívhez
- anómia fogalma

5/5

Kiadó: GABO Kiadó
Kiadás éve: 2022
Sorozat: Cormoran Strike 6.
Eredeti cím: The Ink Black Heart 
Fordító: Nagy Gergely, Kovács-Cohner Róbert
Oldalszám: 1104
Ár: 7990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Robin ​Ellacott magánnyomozót egy kétségbeesett, zilált nő, Edie Ledwell keresi fel az irodában, és könyörög, hogy hallgassa meg. Robin hirtelen nem is tudja, mit gondoljon. Edie a népszerű internetes rajzfilmsorozat, a Koromfekete szív egyik alkotója, és egy „Anomie” álnevű, titokzatos figura a neten pokollá teszi az életét. Edie kétségbeesetten szeretné kideríteni, kicsoda valójában Anomie.
Robin arra jut, hogy ebben a nyomozóiroda nem tud segíteni – és meg is feledkezik az egészről, de néhány nap múlva döbbenten olvassa a hírekben, hogy Edie-t sokkolóval megbénította, majd meggyilkolta valaki a Highgate temetőben, ahol a Koromfekete szív játszódik.
Robin és társa, Cormoran Strike belecsöppennek az Anomie valódi személyazonossága után folyó nyomozásba. Csakhogy a netes álnevek, üzleti érdekek és családi konfliktusok bonyolult szövevényében Strike és Robin ezúttal olyan ügyben találják magukat, amelyben a szokásosnál is nehezebb helyes következtetésekre jutni – és amely újabb és még szörnyűbb veszélyekkel fenyegeti őket…
A Koromfekete szív izgalmas, ördögien okos krimi, valódi mestermű.

1 megjegyzés:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.