Agatha Christie - Gyilkosság ​a paplakban

A tavaly őszi Miss Marple olvasási maraton után idén visszatértem a sorozat első részéhez, amit már egyszer a tévében elcsíptem, így nagyjából ismerős volt a történet (viszont nem emlékeztem a gyilkos kilétére :D). 

A Miss Marple sorozatból már csak három kötetet kell elolvasnom - a Miss Marple novellagyűjteményt (Tizenhárom rejtély műveit is tartalmazza), A ​kristálytükör meghasadt és a Gyilkosság ​méretre két novelláját, ami nem szerepel a Miss Marple kötetben.

A Gyilkosság a paplakban az első regény, amelyben megjelenik az éles szemű Miss Marple.

St. Mary Mead falucskában sosem történik semmi izgalmas, amíg holtan nem találják a paplak dolgozószobájában az egyik helyi előkelőséget - Protheroe ezredest.
Narrátorunk maga a lelkész, aki már csak személyes érintettsége miatt is mielőbb szeretné kideríteni ki ölte meg az ezredest. Gyanúsítottakból nincs hiány, többeknek jól jöhetett a mogorva öregember halála. Kezdve fiatal második feleségével, lányával, vagy akár valamelyik falubeli lehetett a tettes?

Leonard Clement tiszteletes mindennapi tevékenysége mellett aktívan részt vesz a nyomozásban. Az ő szemszögén keresztül ismerjük meg a falu fontos lakóit, ill. az áldozat családját. Miss Marple időről időre felbukkan, és meglepő kijelentéseket tesz, amelyek elgondolkodtatják a tiszteletest és a nyomozókat. Ahogy egyre többet megtudunk a gyilkosság éjszakájáról, úgy kerül egyre több szereplő a gyanúsítottak körébe - hiába vállalja magára már az elején az egyik szereplő a tettet...
A csavaros cselekményt végül Miss Marple oldja meg.
"– Azt szeretném, drága Jane néni, ha ezt az esetet is megoldanád, mint annak idején, amikor Miss Wetherby kamrájából eltűnt egy egész tál fűrészes garnélarák. És mindezt úgy, hogy emlékeztetett téged valami egészen más ügyre, ahol egy zsák szénről volt szó.
– Kinevetsz, kedvesem – mondta Miss Marple –, pedig végtére is ez az igazság kiderítésének nagyon is ésszerű újta. Ezt nevezik manapság intuíciónak, és szörnyű nagy hűhót csapnak körülötte. Intuíció az, amikor valaki elolvas egy szót, anélkül, hogy kibetűzné. Gyerek nem tud ilyet csinálni, nincs meg a kellő tapasztalata. De a felnőtt felismeri a szót, mert már gyakran látta."
Összességében tetszett az első Miss Marple regény - érdekes volt, hogy más szereplők szemszögén keresztül ismerkedhettünk meg az idős hölggyel, akit sokszor lebecsülnek. Néha tényleg egészen hajmeresztő módon reflektál az adott ügyre, de épp ebben áll a varázsa.

Külön tetszett Borbás Mária ízes fordítása, amelyben ma már nem használt fordulatok gazdagították a párbeszédeket, leírásokat!

4/5

Kiadó: Helikon
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Murder at the Vicarage 
Sorozat: Miss Marple 1.
Fordító: Borbás Mária
Oldalszám: 354
Ár: - Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
„Ha valaki netán meggyilkolná Protheroe ezredest, ugyancsak nagy szolgálatot tenne az emberiségnek” – jegyzi meg Mary St. Mead szelíd papja hússzeletelés közben. Igazán meggondolatlan kijelentés ez egy anglikán lelkésztől, főlegmivel néhány órával később az ezredest holtan találják – a paplak dolgozószobájában! Ahogy azonban Miss Jane Marple, a minden lében kanál vénkisasszony rámutat, szinte az egész falu érdekelt lehetett Protheroe idő előtti elhalálozásában.

De vajon ki volt a tettes? És ki az a titokzatos, elegáns hölgy, aki nemrég bukkant fel az isten háta mögötti faluban, és miben mesterkednek ők ketten a jó Haydock doktorral? Megannyi rejtély, de Miss Marple hathatós segítségével a rendőrség végül minden szálat felgöngyölít.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.