Edith Pattou - Északfi

Évek óta a várólistámon volt ez a könyv, talán még a meseadaptációs regények keresésekor figyeltem fel rá. Meg is vettem két éve, de most jutottam el oda, hogy elolvassam. Szerettem volna még a télen sorra keríteni, sikerült egy viharos szeles estén elkezdenem - tökéletes volt bekuckózni vele.
Edith Pattou amerikai szerző, aki a 'naptól keletre, holdtól nyugatra' történetet dolgozta át. Nem olvastam korábban ezt a mesét, de a Jégkirálynő, Szépség és szörnyeteg ill. a görög Ámor és Pszükhé történetére is emlékeztetett ez a regény. 

Egy érdekes északi család életét ismerjük meg, ahol nyolc gyermek születik. Anyukájuk nagyon babonás, ezért direkt úgy fordul, hogy a nyolc égtájnak megfelelően szülessenek meg - egyedül északi gyereket nem akar, mert egy rossz jóslatot kapott korábban. Főszereplőnk Rose, a család legkisebb tagja, sejthető, hogy ő melyik égtájnak megfelelően született... Ezt szülei titkolják előle, egészen kamasz koráig, amíg ki nem bukik a titok. Rose érzi, hogy más mint a többiek, már kis korától elkóricált, ráadásul egy fehér medve jelent meg neki többször. A medve nem bántja, mindig értelemmel a tekintetében figyeli a kislányt, amikor ő a patakban játszik, vagy az erdőben kószál.

Az édesapa korábban térképkészítő volt, majd gazdálkodni kezdett, de egyre rosszabbra fordul a sorsuk. Egy nap, amikor a család nagyon rossz helyzetben van - a medve eljön és Rose-ért cserébe egészséget és gazdagságot ajánl. Természetesen családtagjai egy része: apja, egyik bátyja nem akarja elengedni - ám Rose menni akar. Ekkor kezdődik nagy kalandja, amely során egy varázslatos palotában vendégeskedik a medvénél majd később a Föld legészakibb pontjáig is eljut.

A történetet több szemszögből követhetjük: mesél az apa, Rose, bátyja, Neddy, sőt a Fehér Medve és a Trollkirálynő is. Nagyon ötletes volt, hogy a Fehér Medve versszerűen kommunikált, rövid mondatokkal - benyomásokkal.
Ragyog.
Holdfény az ajtóban.

Elakad a levegő.
A szívem kiugrik.

Holdfény az ajtóban.
És ragyog…
A remény.
Összességében tetszett ez a meseregény, de többször elbizonytalanodtam, hogy kinek szól a könyv. A történet sokszínűsége miatt mindenképp kiskamasz kortól ajánlanám, de felnőtteknek is épp elég gondolkodnivalót ad a szülői szerepekről, felnövésről, önmagunk elfogadásáról, halvány romantikus szállal. A narrálás a mesék szerkezetére emlékeztetett, viszonylag rövid fejezetek váltották egymást ill. több mesei fordulat vitte előre a cselekményt. Ezt valahogy nem tudtam megszokni - bővebben kidolgozott regényt vártam, emiatt vontam le egy csillagot. 
Ami viszont tetszett, hogy kicsit többet megtudhattam a térképkészítésről, a szövésről és az eszkimók életmódjáról a kegyetlen északon.

A magyar címadás nem szerencsés: fiú főszereplőt várnál az Északfi megnevezés miatt - az eredeti cím egyszerűen East, vagyis kelet. Bár itt meg a történet és Rose születése miatt inkább tényleg az Észak lett volna a jó. Több elgépelés is akad a könyvben, de ettől függetlenül szép kiadvány, egyedi illusztrációkkal.

A történetnek néhány éve megjelent a folytatása, West címmel.

4/5

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: East
Sorozat: East 1. 
Fordító: Uzsoki Eszter
Oldalszám: 430
Ár: - Ft
Borító: 4/5

Fülszöveg:
A babona szerint a gyermekek, akik észak felé fordulva jönnek a világra, felnőve messze kóborolnak az otthonuktól. Rose édesanyja retteg, mert északi lányára magányos, jeges halál vár, ha követi a sorsát. Rose erről mit sem tud, így amikor egy hatalmas fehér medve bukkan fel a házukban, és magával akarja vinni őt, vele tart.
A medve egy rejtélyes kastélyba viszi Rose-t, ahol a lány szobájában éjszakáról éjszakára egy néma idegen bukkan fel. Ahogy a kíváncsisága úrrá lesz rajta, Rose szörnyű bajt okoz, így hosszú útra kell indulnia, hogy megmenthesse a szerelmét és betölthesse valódi sorsát.
Az Északfi ismerős és megindító, mint a Szépség és a Szörnyeteg meséje, mégis frissen eredeti. Egyszerre érzelmes, izgalmas és emlékezetes, magával ragadó, nagy ívű történet.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.