Néhány könyvről röviden | 2023 január

Maartje Kouwen – Steijn van Schie – Koen Moons: Lopnak-e a szarkák?

A könyvtárban ajánlotta egyik kollégám ezt a kis könyvet.
Érdekes, gyors olvasmány volt, olyan állítások vagy városi legendák megcáfolásáról, mint például a lélek 21 grammot nyom, vagy a csótányok immunisak a sugárzásra.
Egy-egy állítást röviden megmagyaráznak, megcáfolnak – jópofa illuszrációkkal.
A kötet végén egész hosszú forráslistát is közölnek a holland szerzők*.
* a 23 nemzetes kihívásra szánva olvastam el :)
3/5

Lana Del Rey: Violet a fűben hátrahajol

Ismerem Lana Del Rey korai dalait, a Born to die albumát sokszor hallgattam amikor felkapott lett. Ezért voltam kíváncsi első verseskötetére, mely rendhagyó album – napló – verseskötet keverék. A gépelt oldalakat, Lana saját ill. archív fotók szakítják meg, a gépelt szöveget többször kézzel írt javítások egészítik ki. Van vers, amelynek két verzióját is olvashatjuk, ezzel beleláthatunk az írás folyamatába.
A versek szövegeiben igazi amerikai élethelyzetek, pillanatok jelennek meg, boldogtalan kapcsolatok, bizonytalanság és fájdalmak.
Érdekes élmény volt belelátni Lana fejébe, érzéseibe – még így is, hogy nem vagyok nagy rajongója – nekik még többet adhat.
4/5

Andrzej Sapkowski – Jacek Rembiś: The Witcher – Egy csepp igazság

Könyvben, sorozatban és most már képregény formában is tetszett Nivellen története, amely egy sötét Szépség és a szörnyeteg sztori.
Geralt nyitottsága, türelme és persze a harci kedve is szépen mutatkozik ebben a kompakt történetben. Kicsit túl kompakt is volt, szívesen időztem volna még a világában.
4/5

Maggie O'Farrell: Ahol a Hóangyalok laknak

Ezt a mesekönyvet azért olvastam el, mert a szerző már évek óta a várólistámon volt – egy regényét vettem kézbe eddig. Az előszóból kiderül, hogy személyes élményei inspirálták a mesét, ami egy gyönyörű téli hangulatú mese őrangyalokról, a megmagyarázhatatlan veszélyekről és a biztonság megtalálásáról.
Szilvia egy éjszaka meglátja a személyes Hóangyalát, akinek feladata az ő őrzése – utána mindig őt keresi, akár veszélyes helyzetekbe is lovallva magát. A kötet szép lezárást kap, a kislány gondos útmutatása után szerettei is elkészítik saját őrangyalukat.
A történet elég egyszerű – oké nem én vagyok a célcsoport – viszont az illusztrációk gyönyörűek, szépen kiegészítik a mesét, néhol szavak nélkül jelzik mi is történik az adott jelenetben.
4/5

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.