Comtesse de Ségur - Régi ​francia tündérmesék

január 19, 2023

Folytattam a magánkönyvtáramba került mesék olvasását - a tavaly nyáron beszerzett Régi francia tündérmesék kötettel. A Digi-Book Kiadó tavaly május végén a Francia Intézet támogatásával adta ki ezt a gyűjteményt, amely 1981* után jelent meg új formában magyarul (*Ségur grófné: Tündérmesék. Ion Creangă, Bukarest). 

Az előző kötetekhez képest ebben 'csupán' egy előszót, az orosz születésű, de francia grófnőként élt szerző rövid életrajzát találhatjuk extra tartalomként. A mesék is mások - öt hosszabb történetet olvashatunk, amelyek viszont érezhetően egy 'világból' származnak - sőt az utolsó mese említi az első szereplőit, szépen keretet alkotva.

A Normális vagy után elég nehéz olvasmány volt ez a kötet, mert mindazt a rossz gyereknevelési tapasztalatot felfedeztem benne, amelytől óva int minden pszichológus. Bántalmazott, elhanyagolt, vágyaikat elfojtó gyerekek a főszereplők, akik sokszor szüleik helyébe állnak, hogy megküzdjenek az élet nehézségeivel. Persze több mint 100 éves meséktől ne várjak modern mondanivalót, de érdemes értő szemmel olvasni, inkább szakmai szemmel, nem pedig gyerekeknek átadva a mondanivalót.

Az öt mesében több hasonlóság is van, egyrészt a tündérek világának befolyása - mint például a Csipkerózsikából ismert jó és rossz tündérek keresztanyasága; ill. a főszereplők lélektani útja. A kedves, biztonságos környezetből kikerülve találkoznak a sorsukat egyengető, vagy veszélyeztető karakterekkel, egy ponton elbizonytalanodnak - és ezzel súlyos árat fizetnek (az összedőlő palota/ház több mesében is megjelent). A szófogadás és a türelem a legfontosabb erény, amely megjelenik ezekben a történetekben. Meglepő volt olvasni ezt a kötetet, mert több szereplő életére a saját családtagjai törnek - próbálják őket elveszejteni, mint például a Hamupipőkére emlékeztető Rózsika Hercegkisasszonyban. Az egyik mese pedig arról szól, hogy a kisleány ne legyen kíváncsi, vagy a sorsára tör egy régi ellenség. 

A borító és több belső illusztráció ismét Vaspöri Cintia munkája, ami szépen színesítette a történeteket. A kiadás a japán mesékhez hasonló nagyobb méretű, kíváncsi lennék miért változtattak a kis formátumon. Mint kötet és kezdeményezés ismét 5 pontot érdemelne, de a mesék mondanivalója - az üzenetük annyira távol áll tőlem, hogy emiatt:

3/5

Kiadó: Digi-Book
Kiadás éve: 2022
Eredeti cím: Nouveaux contes de fees
Fordító: dr. Bujtor László
Oldalszám: 256
Ár: 5490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
"A ​jó és a rossz örök harca, tiszta, makulátlan fehér és velejükig gonosz fekete figurák, hősök és antihősök, emberi sorsokat befolyásoló egyszerű döntések és szörnyű, vagy örömteli következményeik elevenednek meg ezekben a mesékben. Mindegyik egy-egy példabeszéd hűségről, engedelmességről, kötelességtudatról, jóságról és gonoszságról, legyőzhetetlen vágyakról, amik az embereket kormányozzák. Olyan alapvető emberi motivációk, amiket gyermekkorban tanulunk meg kezelni, és uralkodni fölöttük. Ám ezeket a bölcs tanításokat sokszoros mese- és fantáziarétegbe, lepelbe, kincsekbe és pompázatos történetekbe csomagolta az írónő, melyek még bennünket, felnőtteket is magukkal ragadnak és felhőtlenül élvezzük, ahogy a mese és szövete beszippant, magával ragad és elvarázsol. És ez, a mesélés Comtesse de Ségur titkos eszköze, győzedelmes fegyvere a lélek fölött: varázslatos történetei olyannyira egyediek, hogy azokat ma a legjobb fantasy-irodalom fősodrába sorolnánk. Ám akkor, amikor ő ezeket írta, ezek még „csak” tündérmesék voltak. Olyan tündérmesék, amik akár a nép ajkán is születhettek volna ezer meg ezer évvel ezelőtt. Az örök gyermeki kíváncsiság dalol ezekből a mesékből.
Tündérmeséihez fogható mesébe illő életet élt ezen történetek szerzője, Comtesse de Ségur (1799 – 1874) aki akkor kezdett írni, amikor mások leteszik a tollat… Egész Európát átívelő, hányatott életút volt már mögötte, amikor csaknem hatvanévesen, ez a könyve megjelenik. Máig legnagyobb hatású és legismertebb kötete az első könyve, mely egyben jelen kötetünk is. Első kiadása óta több mint 30 kiadást ért meg hazájában. A Francia Intézet támogatása jóvoltából most elérkezett Magyarországra is."

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.