Újévi Fogadalmak Book Tag 2023

január 10, 2023

2019 óta töltöm ki rendszeresen ezt a kérdéssort év elején, ami segít áttekinteni az olvasmányterveimet - idén átalakítottam kicsit a kérdéseket, mert általában nem tudok csak egy írót/könyvet megadni :D

1. Írók, akiktől szeretnél olvasni idén, de eddig még semmit nem olvastál tőlük

Több ilyen szerző is van, akikhez már megvan a konkrét kötet is, ami a várólistámra került - pl.: ✔ Máté Gábor, Isabel Allende, ✔ Donatella Di Pietrantonio, Silvia Avallone, Vigdis Hjorth, Sissel-Jo Gazan, Olga Tokarczuk, ✔ Maja Lunde, de néhány napja a Csütörtöki könyvklub Instája miatt John le Carré került fel erre a listára.

2. Könyvek, amiket mindenképpen szeretnél elolvasni

A saját szerzeményeim közül ezeket - ill. a 23 nemzetes listámra is olyan könyveket válogattam, amiket nagyon szeretnék elolvasni. Ezen kívül Agatha Christie könyvek lesznek a biztos pontok, ill. az idei megjelenések közül biztos pont lesz ✔ Alan Rickman és ✔ Tom Felton memoárja, ✔ Grecsó új kötete, ✔ Carlos Ruiz Zafón: A köd városa (ha megjelenik). Tavalyi frissek közül a ✔ Legendás latték, ✔ Agatha Christie-affér, ✔ Marina Lewycka: Cseresznyéskert Londonban.

3. Klasszikusok, amiket szeretnél elolvasni

Charlotte Brontë: Caroline Vernon és Stancliffe-fogadó / Henry Hastings kapitány - az utolsó két könyv a Brontë plecsnihez

Lev Tolsztoj: Ivan Iljics halála - 23 nemzethez + 1001 könyv listás

4. Könyvek, amiket szeretnél újraolvasni

Januárra kinéztem ✔ Eowyn Ivey: A hóleány regényét, ami igazi téli hangulatú, varázslatos mese újramondás, az egyik kedvenc könyvem volt. Már tavaly terveztem a Gyűrűk Ura trilógia újrázást is, nemrég Az essexi kígyó került fel erre a polcra a tévésorozat miatt. Bőven van miből válogatnom, folyton megakad valami régi kedvencen a szemem a könyvespolcaimon :)

5. Egy könyv, ami ezer éve várólistás és idén el akarod olvasni végre

Bruno Bettelheim: A mese bűvölete és a bontakozó gyermeki lélek - molyon ez az első könyv a várólistámon, és tényleg el akarom olvasni idén :D

De ilyen még mindig Umberto Eco: A rózsa neve, Edward Rutherfurd: London - ezek ráadásul saját példányok; vagy Ljudmila Ulickaja kötetei, akitől évek óta szeretnék többet olvasni.

6. Egy jó vastag könyv, amit beterveztél

Edward Rutherfurd: London - idén is ez az egyik leghosszabb - bár biztató, hogy az évet egy ennél is hosszabb könyvvel nyitottam meg :D

7. Írók, akiktől már olvastál és idén is szeretnél 

Fredrik Backman - a Mi vagyunk a medvékkel tervezem folytatni az életműolvasást, de kiemelt helyet kapott a tavalyi remek élmény után ✔ Jón Kalman Stefánsson.

8. Karácsonyra kapott könyv, amit el fogsz olvasni idén

Ilyen nincs, amit kaptam vagy vettem magamnak karácsonyra, azokat most elolvastam :D De van bőven olvasatlan könyvem enélkül is.

9. Egy sorozat, amit elkezdeni és befejezni is 2023-ban fogsz

Talán a Björnstad Backmantól, ha annyira beszippant :) 

✔ Donatella Di Pietrantonio: A visszaadott lány és a folytatása, a Halásznegyed.

10. Egy megkezdett sorozat, amit 2023-ban be fogsz fejezni

Katherine Arden Az Északi erdő legendája ✔ 2. és 3. része évek óta vár a polcomon, szeretném idén végre elolvasni őket. Anne Rice a Mayfair boszorkányok élete 2. és 3. része szintén ilyen. Ha úgy vesszük akkor a ✔ Miss Marple sorozatból sincs már olyan sok hátra, ez is egy teljesíthető cél - most is épp ebből olvastam - a legelső részt :D.

11. Van valami olvasási terved? Ha igen, hány könyvet tervezel idén elolvasni?

A szokásos kötelező kihívásaimat szeretném teljesíteni, ha lehet minél előbb, hogy ne az utolsó hetekben kelljen még X-ik nemzetet vadászni. Van amivel nem tudok előre olvasni - újraolvasás, vagy akár az Agatha Christie.

Olvasási tervem csak annyi, mint eddig hogy a szerzeményeimet minél előbb sorra kerítsem. Olvassak angolul - főleg, hogy kihasználjam az új Kindle-t, ill. kivárjak könyvekkel és megszűrjem továbbra is, hogy mire szánok időt.

Szeretnék több szépirodalmat is olvasni, szerencsére a 23 nemzetes listámra ez alapján is tudtam válogatni könyveket.

12. Bármilyen egyéb célkitűzés

A beszerzéseimet továbbra is leszűkíteni, és a meglevő könyveimet is folyamatosan átnézni, mi az amitől meg tudok válni. 

Kicsit többet szeretnék foglalkozni a bloggal is - blogposztokkal, és az egyes könyvekkel - nem csak átrobogni mindenen.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.