Eowyn Ivey - A hóleány (újraolvasás)

2014 telén olvastam először ezt a regényt, amely az orosz Sznyegurocska mese adaptációja, akkor nagy lelkesen kedvencnek is jelöltem. 2019 év elején szereztem be egy saját példányt, azóta vártam, hogy újraolvassam - szépen illett a januári olvasmánylistámba (Katherine Arden konkrétan említette is regényében ezt a mesét :)).

Az 1920-as években járunk, Alaszkában - Jack és Mabel már egy éve próbálnak otthont teremteni magunknak a vadonban. Keleti parti életüket, családjaikat és egy tragikus veszteséget maguk mögött hagyva költöztek a vadon peremére, már jócskán középkorú éveiket taposva. Mabel sötét gondolatokkal küzd, Jack próbál mindent megtenni, hogy megéljenek új életükben, amit választottak.

Életük akkor változik meg, amikor barátságba kerülnek a szomszédos Benson családdal, akik nem csak pratikus tanácsokkal, hanem szeretettel és figyelemmel is ellátják a házaspárt. Mabel fokozatosan felenged, kikeveredik depressziójából. Szép példája szerelmük és játkosságuk megőrzésének, amikor a szépen hulló hóból hóembert építenek - egy hókislányt. Másnap, ahogy a Mabel által ismert mesében is - mintha egy gyereket látnának a fák között. Jack megpróbálja követni a vadonban, de ő olyan mint egy kis vadállat, nem engedi közel magához őket. Mégis egy idő után egyre több időt töltenek együtt, bár a szomszédaik meg vannak győződve, hogy csak képzelték a kislányt - nem tudnak a környéken senkiről, akire rá illene a kék szemű, szőke hajú kislány leírása.

tumblr
A mágikus realista szálon kívül megismerkedhetünk az alaszkai vadonnal, azzal a harccal amit az itt élt farmerek folytattak a föld megművelése, a vadászat, a kemény fagyok ellen. Mabel és Jack barátaik segítségével élhetik meg álmukat, teremtenek új életet, amelyben valamilyen formában egy gyermek is helyet kap.

Most újraolvasva jobban figyeltem a házaspár kapcsolatára: a közös, múltbeli tragédia nem távolítja el őket egymástól, szeretik egymást és ezt ki is mutatják. Van részük bőven fájdalmakban, de biztos pontot jelentenek egymásnak - több kedves jelenet bemutatja ezt.
Vannak titkaik egymás előtt - a hókislány, Faina életének más-más oldalát ismerik, amelyben viszont szépen keveredik a fantázia és a realitás. Mabel szemében sokáig valóban egy természetfeletti lényként él a kislány - Jack viszont a múltjának egy olyan részletét ismeri, ami magyarázatot adhat arra, hogy honnan került elő. Mégis több ponton rácáfol erre - megmagyarázhatatlan dolgok, jelenségek kísérik útják. Érdekes volt az is, hogy a közös jeleneteikben mintha Faina csak a fejükben beszélt volna, nem voltak párbeszedéket jelző kötőjelek.

Amire nem emlékeztem, hogy milyen sok időt - több évet felölel a regény, amelynek ritmusát a tél és Faina megjelenése adja. Tökéletes téli olvasmány volt, amely újra elvarázsolt - a mese adaptálásával, az alaszkai élet bemutatásával és egy házasság történetével. Jó szívvel ajánlom, ha egy különleges történetet kerestek!

5/5

Kiadó: GABO
Kiadás éve: 2013
Eredeti cím: The snow child
Fordító: Bori Erzsébet
Oldalszám: 340
Ár: 2290 Ft
Borító: 3/5

Fülszöveg:
A ​telepes Jack és Mabel kemény munkával és szigorú beosztással nyugalmas életet teremtett magának az 1920-as évek Alaszkájának vad vidékén. És még mindig nagyon vágynak egy gyermekre, pedig erre már semmi esélyük. Ez sem csökkentheti azonban az egymás iránt érzett erős szeretetüket, és amikor leesik az első hó abban az évben, pillanatnyi ötlettől vezérelve, játékból építenek egy hógyermeket. A hókislány másnap reggelre eltűnik – de apró lábnyomok maradnak utána a hóban. A rá következő hetekben mindketten látni vélnek egy szőke kislányt az erdőben, de még egymásnak sem merik elmondani, attól félve, hogy csak rég eltemetett reményeik csalják meg őket. Aztán a kislány, aki Fainának nevezi magát, megjelenik a küszöbükön. Kicsi és törékeny, mintha egy tündérmeséből lépett volna elő: egy vörösróka társaságában vadászik, hóvihar támad a nyomában, és titokzatos módon sikerül életben maradnia a kegyetlen alaszkai vidéken. Miközben Jack és Mabel próbálja megérteni Fainát, úgy megszeretik, mintha a saját gyermekük lenne. De ezen a gyönyörű, vad helyen a dolgok csak ritkán azok, aminek látszanak, és amit végül megtudnak Faináról, az valamennyiüket megváltoztatja. Eowyn Ivey elbűvölő, hipnotikus hatású első regényének hőse egy házaspár, mely annyira vágyik gyermekre, hogy a képzeletük erejével világra hozzák. E könyv oly káprázatos, akár a behavazott alaszkai táj, ahol játszódik, s imaginárius hatalmával elragadja az olvasót egy távoli, mégis ismerősnek tűnő helyre, egy mesevilágba, amely egyszerre kivételesen egyedi és egyetemes.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.