Katherine Arden - A ​boszorkány éjszakája

Végre a végére értem ennek az évek óta halogatott trilógiának. A boszorkány éjszakája közvetlenül az előző rész után folytatja Vászja történet. 

Moszkva felégetése nem marad megtorlás nélkül - Konsztantin (és a Medve) hatására Vászját elkapja a dühöngő tömeg, hogy máglyán égessék meg, mint boszorkányt. Fájdalmas módon indul a regény- nem csak Vászja került életveszélybe, hanem elveszít egy kedves társat a nép haragja miatt.

Gondolhatjuk, hogy nem itt fog véget érni a történet - a varázslatos menekülés után, Vászja családjának - eredetének további titkai várnak a következő fejezetekben. 

A varázslatokon túl is izgalmas az oroszok élete: fel kell készülniük, hogy a tatárok serege leigázza őket vagy pedig végre ki tudják harcolni önállóságukat. 

A döntések és az egyensúly regénye a harmadik rész. A megismert világ részleteit kell elrendezni, kérdés, hogy a másikat elnyomva vagy lehetséges-e a harmónia. Megfér a kereszténység és az orosz ősi hit, a csjertik - Morozkó - a Medve és sok más lény jelenléte a templomokkal?

tumblr
Vászjának több döntést is meg kell hoznia: egyrészt, hogy milyen jövőt szán magának. Az emberek vagy a természetfeletti népek között kíván élni? Harcba tud- és akar-e lépni az orosz nép oldalán a tatárok ellen? Milyen feladata van a csjertik (természetfeletti lények) között?

A kötet még tovább mélyíti a világot, olyan birodalmakba juthatunk el Vászját követve, amely a mesékben létezik. Éjfél földje, egy tó ahol a varázslatos lovak kergetőznek, és maga Baba Jaga is felbukkan. 

Nagyon tetszik ebben a sorozatban, hogy életszerűek a szereplői - Vászja többször elbizonytalanodik, tanul, elfárad - néha csak be akarna kucorodni a tűzhely mellé, de hivatástudata fűti és megy tovább. Morozkó és közte szintén tovább mélyül a kapcsolat, de ez is nagyon szépen van megírva, tökéletesen illik a regénybe. Ami már az első kötetben megfogott: Vászja bátorsága és vadsága a kötet végéig jelen volt - nem akart belesimulni az elvárt életekbe, amelyeket a társadalom, a hit, népszokás felajánlott neki, hanem teremtett egy újat. De egy többnyire gyűlöletes szereplő, Konsztantin életútja is érthető - az elnyomott vágyai (nők és férfiak?) kegyetlen módon törnek a felszínre, ami épp kapóra jön az egyik nagyhatalmú csjertinek.

A cselekmény keretét valós események adják - ez kiderül a szerző jegyzetéből: a kulikovói csata 1380-ban, Dmitrij nagyherceg és egy Alekszandr Pereszvet nevű szerzetes valóban élt.

A befejezés nagyjából lekeríti a szereplők történetét, néhány szálat nyitottan - a képzeletünkre bízva hagy. Tökéletes évkezdés volt elolvasni ezt a két részt, a hangulatuk, a cselekmény és amiatt is, hogy lekerülhettek a várólistámról :)

Azoknak ajánlom ezt a trilógiát, akik szeretik a mesék világát feldolgozó történeteket, amelyekben szépen keveredik a történelem, a fantasy és az egyéni sorsok. Tökéletes téli olvasmányok - nagy része télen játszódik és hát maga a Télkirály az egyik szereplő ;)

5/5

Kiadó: Alexandra Kiadó
Kiadás éve: 2020
Eredeti cím: The Winter of the Witch
Fordító: Alexovics Ingrid
Sorozat: Az északi erdő legendája 3.
Oldalszám: 480
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Az Északi erdő legendája-trilógia lélegzetelállító végső felvonásában Vászja és Morozko halálos ellenségekkel küzd a látható és a láthatatlan Oroszország megmentéséért.

A katasztrófa sújtotta Moszkva lakói válaszokat és felelőst keresnek. Vászja magára marad, minden oldalról ellenségek veszik körül. A tomboló nagyherceg szövetségesei háborúba és pusztulásba vezetik az országot, miközben egy gonosz démon káoszt és halált hint szerteszét. Vászja az események sűrűjében találja magát, és rá kell döbbennie, hogy mindkét világ sorsa az ő kezében van. A fiatal boszorkány kétségbeesetten próbálja megmenteni Oroszországot, Morozkót és a mágikus világot, de könnyen lehet, hogy választania kell.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.