Könyvespolc túra

március 29, 2021

Nagyon aktuálisak vagyunk a márciusi Témázással - Szabados Ági is március közepén indította el Youtube-csatornáján a Mutasd a könyvespolcod! interjú-sorozatát. 

A bejegyzéseinkben megmutatjuk/bemutatjuk, hogyan és hol tároljuk a könyveinket. Mi alapján rendszerezzük őket - mikor rendezzük át a polcainkat.

Kb 700 könyvem van - ezek egy részét nem látjátok, mert cserére/eladásra szántam őket és máshol tárolom; van ami ezek közül átvándorolt családtagjaim polcára, de a lényeg: nagyon sok könyvem van - három könyvespolcomra elosztva.

Beleéltem magam a témába, hosszú lesz! :) 

1. állomás - az ÚJ polc

Tavaly szántam rá magam, hogy a két nagy könyvespolcom mellé veszek egy újat is, mert azok már túlságosan zsúfoltak voltak. Azóta ezt előszeretettel használom fotókhoz, olyan kellemes színei vannak ill. az újabb - szép - mutatós könyveimet válogattam össze ide.

Nézzük polcról - polcra!

A felső polcot kimondottan a verseknek és a Poket zsebkönyveknek szenteltem, ill. ide került Salla Simukka finn írónő Hófehér sorozata (mérete alapján). 

A második polcra már random módon kerültek a könyvek: több tavaly beszerzett, olvasatlan könyv került ide - elég sok a Libri Kiadói csoporthoz tartozik (Libri, Park, Jelenkor), de szín alapján is besunnyantottam ide néhány kötetet. 

A harmadikon ősszel alakítottam ki egy kis boszorkányos részt, de a Gabo tavalyi akciójából beszerzett több könyv is ide került (a tavalyi hatalmas leárazások jó része ezen az új könyvespolcon található :D). Az egymás mellett vidám és mutatós Tükörjáró sorozat zárja a sort - mögöttük még elbújuk egy régi kedvenc A sündisznó eleganciája (újraolvasni!). 

A negyedik szinten az Európa Kiadó két érthetetlenül debella könyve nyitja a sort - Bridget Jones és egy Zafón, utána pedig vegyes a kép: régi kedvencek, egy memoár, romantikus, történelmi romantikus könyvek, két Kossuth Kiadós (ill. Ventus Libro) gyöngyszem (Mielőtt a kávé kihűl, Eleanor Oliphant...). 

Legalulra súly szerint kerültek a könyvek, hogy biztosan stabil legyen a polc (ezért vannak legfelelül a versek ;)) -  szakkönyvek, néhány képregény, Dan Brown művei, a Geopen szépséges sorozatából 3 könyv (a Sárga Babilon is tavaly tavaszi szerzemény, elkénemárolvasni) - több olvasatlan, várólista csökkentős elem ;)

2. állomás - a Régi A) - szórakoztató irodalom

A családi szekrénysorból megörökölt két darabot le nem cserélném - ebben van anyag bőven, nem féltem, hogy felborul ha rosszul logisztikázom a pakolást :D

Kiadónként próbáltam csoportosítani a könyveket - a Könyvmolyképző, Ulpius és az Agave sor pl az első két szinten. 

A harmadik polcon a fantasy kapott helyett - a Gyűrűk Ura és a világához kapcsolódó Hobbit, a Metropolis Mediás, Ad Astrás könyvek ill. néhány ijfúsági könyv és a Libri ArtPop sorozatának első két könyve (Stallo, A babaház úrnője).

Alatta folytatódik a fantasy, de keveredik a 'női' történetekkel (Elizabeth Gilbert, Lena Dunham, stb.) ill. néhány angol nyelvű könyvem is itt kapott helyet. A sort egy kis GaboSFF részleg zárja, ill. Kleinheinz Csilla novelláskötetei, amiket kincsként őrzök.

'A Harry Potter Szentély' :D Az első kiadásaim, az illusztráltak, a Bölcsek köve angol Hollóhátas verziója és az utóbbi években gyűjtött mütyűrök, kiegészítők. Bal oldalon pedig szintén a súlyosabb könyveim kaptak helyet, és két Naomi Novik regény. 

Fun fact: legalul, az ajtós részben az eladásra/cserére szánt könyveket gyűjtöm.


3. állomás - a régi B) - szépirodalom

Felülről haladva - a klasszikusok, kötelezők néhány kakukktojással. Az Európa Diákkönyvtáras sorozatot gyűjtöttem jó néhány éve, ezeknek többsége a szekrény alján található 'raktárban' vannak.

A 'szépségek' polca: itt vannak a KULT Könyvek, a Ferrante sorozat, Alice Munroe könyvei (Park Kiadó) és a két Donna Tartt könyvem (bánom, hogy nem vettem meg az Aranypintyet - már csak puhatáblásként láttam, de az nem illik ide :/). Itt már ismét mutatkoznak a helyhiány jelei - a polcsorok fölé pakoltam néhány újabb könyvet.

A harmadik polcon több régi kedvencem életműve található: Virginia Woolf, Jane Austen, Bronte-nővérek, ill. a Ulpius ház szép fehér sorozatából néhány darab.

A negyediken egyrészt kortárs magyar írók, másrészt újabban felfedezett kedvencek láthatók: Joyce Maynard, Elizabeth Strout, néhány random könyv. 

Az utolsó polcon ismét vegyes a felhozatal: Márquez, Nicole Krauss, egy szem Ulickaja, Grecsó könyvek - a kis formátumúak, a szanálást túlélő Cserna-Szabó kötetem (Puszibolt), Anne Shirley sorozat néhány része...

Ez alatt található a már említett 'raktár' - ide zsúfoltam be a legrégebbi könyveimet - amik eredetileg nagynéném és apukám, vagy nagyszüleim könyvei voltak, de a ma már sokat érő Anne Rice könyveim is itt bújnak el. Sajnálom, hogy nem tudom mindegyiket szép helyre tenni, de itt legalább védve vannak :D


+ Itt-ott elfekvő könyvek

Az utolsó két polcot, amúgy egészében ritkán látom, mert ide szoktam kupacolni a könyvtárból kihozott könyveket is - kissé kaotikus néha, de én átlátom :D Így néz ki mostanában:

Az új könyveket általában nem 'osztom be' a helyükre, csak a hónap vége felé - miután megvolt a Havi zárás fotó. A sorozatrészeknek megpróbálom már a megvásárláskor megteremteni a helyet, de ez a ritkább. Addig is általában a B) szekrény - 'szépségek' polcán tartom - ez van szemmagasságban nekem :D

Az aktuálisan olvasott könyvek - éjjeliszekrény híján a B) polc legalsó részén, jobb oldalon vannak - most már tudtok mindent :D

A többiek bejegyzései:

Pupilla, Anett, ZenkaSisterHeloise, Mandi, Cloudbookatlas, Larawyn, Readinspo

Utóvéd:

Nita

5 megjegyzés:

  1. Ó de jó volt végigmustrálni a polcaidat! Azt hiszem, el lehetne itt órákat böngészgetni nálad. :)
    Az új polcod pedig tényleg nagyon hangulatos -na meg a HP ereklye gyűjteményed mesés! ^^

    VálaszTörlés
  2. Nem semmi gyűjtemény! :D
    Azt a Harry Potter Szentélyt kicsit irigylem, nagyon jól néznek ki együtt. :)

    VálaszTörlés
  3. Csatlakozom, az a HP gyűjtemény elég impozáns! :)
    Fúú, jó sok könyved van, már-már beillene egy mini könyvtárnak is akár. Az új polcod különösen tetszik, olyan szép színesek rajta a könyvek!

    VálaszTörlés
  4. Látom, neked is van szentélyed :), így kell csinálni! És ez a színkavalkád a tulipánokkal! Annyira hangulatos. Az elrendezésről pedig... Ha nálad vendégeskednék, biztosan tíz perc alatt megtalálnám az igazit- már könyvben.

    VálaszTörlés
  5. De jó volt bekukucskálni! :D Nagyon szépek a tulipánok is ;)
    Az új polcot nm akartad a falhoz rögzíteni? Nálunk oda vannak rögzítve a Billyk, de pl komódok is. És akkor nem kell foglalkozni a súlyelosztással.
    Jó a HP szentély is, erről jutott eszembe, nekem is volt egy csomó HP lego figura, meg ez a kis asztalos seprűs szett is kirakva a dolgozóasztalomhoz, csak amikor elkezdtünk átpakolni meg minden, akkor bekerült egy tárolóba, és ezeket még nem pakoltam vissza sehova...
    A kiadók szerint rendezett meg a szépségek polca a kedvencem! ♥
    A kaotikus polc is jó, a zseni átlátja a káoszt! :D A friss beszerzéseket én is mindig csak a havi zárás után pakolom el új helyükre. ;)
    Köszi a túravezetést! :D

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.