Lovranits Júlia Villő - Macskakő

Lovranits Júlia írásaival korábban még nem találkoztam, pedig a Macskakő nem az első kötete. A Könyvmolyképző Kiadónál megjelent három gyerekeknek szóló könyve, ill. molyos antológiában is olvashatóak írásai. A Macskakőnél viszont megszólítva éreztem magam, egy ideje szeretem felnőtt fejjel is hallgatni a meséket (hála egy lelkes és gyönyörűen mesélő kolléganőmnek). Lovranits Júlia könyve pedig tökéletesen idézi ezt a hangulatot. A kötetben a 13 történet mellett Berecz Krisztina illusztráció ’ringatnak el'.

A könyv megszületésének körülményei is eléggé varázslatosak: Júlia egy antikváriumban bukkant egy kupac fotóra az 1910-es évekből. Nem akarta veszni hagyni őket, megszólította a történelem, ami ezekben a képekben él – ezért új szerepet adott nekik, mesevilága karakterei lettek. Szuper volt, hogy a kötet végén láthatjuk is ezeket a fényképeket. Másrészt az elkészült illusztrációk Krisztina vizsgamunkája, együtt valami igazán különleges került ki a kezük alól.

A könyv két részből áll: a Mályva utca és Szigliget – nekem előbbi tetszett jobban, ez hosszabb is. A mesékhez teljes oldalas illusztrációk tartoznak, amik nagyon tetszenek – letisztultak, de ha jobban belefeledkezünk látjuk a rétegeit, ill. minden képen van egy cica :)

Na de milyen Lovranits Júlia világa? Békés, századeleji hangulatot idéző, pasztellszínű, derűs. Reggel úgy gondoltam csak beleolvasok, hogy tudjam milyen, aztán mosolyogva végigszáguldottan rajta - majd este újraolvastam :)
"És Fátia kisasszony macskája nem is hagyja soká magában unatkozni! Mert Fátia kisasszony macskája jön! Bejáratos a Férfiklubba. Végigfekszik a piros plüss foteleken, fehér szálakkal összeszőrözi a Tábornok nadrágszárát, elfogad némi kávéhabot a Költőtől, majd elfészkeli magát a kis Ilyés János ölében. (...) Az urak gyanakodva méregetik őket, mert hát csak van ebben a macskában valami gyanúsan nőies. És akkor mit keres a Férfi klubban? De, végső soron csak egy macska, nem?"
A Mályva utca fejezetben keveredik a tündérvilág, a szerelem a hétköznapok szürkeségével, ami nem tud ártani az egész hangulatának. A kedvenc részem ebben a cipősarkakat zabáló macskakő (#truestory :D), az Édes kis túlzás fagyijai és a Férfi klubba bevonuló macska.
A Szigliget fejezetben egy család életébe tekinthetünk bele, ami épp akkor kezd izgalmas lenni, amikor véget ér  könyv. Megjelenik a család fekete báránya, az egyik lány továbbörökíti az alvajárást és egyik új utakon jár. Itt még jó lett volna néhány történet pluszban, ami tovább mélyíti a megismert szereplők karakterét.

Különleges kötet, ami elringat, gyönyörködtet - egyetlen 'hibája', hogy túúúúúl rövid! :))) Még hasonlókat! Ha szeretnétek, hogy készüljön újabb 100 db belőle az alábbi linken elő tudjátok rendelni.


5/5

Kiadó: Magánkiadás
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 30
Ár: 2990 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A kíváncsi szomszédasszonyok hiába találgatják, nem tudják kilesni, mit csinál Fátia kisasszony éjjelente. Nem is sejtik, hogy ő vasalja a csillagokat és a holdfénynél ő horgolja a legszebb álmokat. De az egész Mályva utca varázslatos utca, ahol nevetnek a macskakövek és a lányok cipősarkaira vadásznak. A fagylaltos bódéban pedig Világszép Mályvarózsa hatalmas kanállal méri a lila, fehér és rózsaszín fagylaltot. A férfiak a klubban időznek és élvezik a békés vasárnap délutánokat. Ebbe a békés mesevilágba csöppenünk bele, ha kinyitjuk Lovranits Júlia Villő Macskakő című könyvét.

2 megjegyzés:

  1. De szép! :) És minden oldalon egy cica! *-* Nagyon érdekes ez a fényképekkel kapcsolatos háttértörténet is.
    Nekem egyébként a Lea és a viharbanyák van meg a szerzőtől, de még nem olvastam el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igeen, neked is tetszenek. Na akkor majd sorra kell keríteni ;)

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.