Caleb Carr - A Halál angyala

Caleb Carr könyvsorozatára sokakhoz hasonlóan akkor figyeltem fel, amikor kijött a sorozat ill. ennek apropóján új kiadást kapott az Agave Kiadótól. Érdekesség: a sorozatot Budapesten forgatták és nem csak ez köti országunkhoz a könyvet.

A történet 1896 New Yorkjában játszódik, ami már egyből felkeltette az érdeklődésem. Nagyon szeretem a századfordulón játszódó könyveket, amiben a város alakulása is fontos szerepet kap – Caleb Carr elkényeztetett ebből a szempontból. Látszik, hogy alapos kutatómunkát végzett és nemcsak mára már nem létező helyszíneket elevenített fel, hanem a társadalmi réteg sokszínűségét is megvillantotta. Megismerhetjük a bevándorlók nyomorúságos körülményeit, a prostitúció sokféleségét, a bandák által uralt körzetek működését, az úri társaság szórakozási formáit illetve a bűnüldözés rendszerét. Emiatt a rengeteg háttérinfó miatt olyan vaskos ez a könyv és ha nem vagytok vevők a városok történelmére, akkor emiatt unni fogjátok ;)

tumblr
Elbeszélőnk John Moore bűnügyi tudósító, aki a New York Timesnál dolgozik - egy nap egy morbid gyilkosság helyszínére rendeli régi ismerőse dr. Laszlo Kreizler. (Itt van a fent említett másik magyar vonatkozás: a törvényszéki pszichiáter német apával és magyar anyával büszkélkedhet.)

Moore és mi olvasók is teljesen értetlenül állunk a brutálisan meggyilkolt fiatal fiú ügye felett, Kreizler azonban sejti, hogy több áll emögött mint amit sejtenénk. Moore hamarosan egy titkos nyomozóbizottságban találja magát, amit maga Theodore Roosevelt, New York város rendőrfőnöke hozott létre. 
Moore és Kreizler párosát hatékonyan segíti Sara Howard, aki Roosevelt fejlesztő törekvéseinek köszönhetően került a new yorki rendőrkapitányságára, mint titkárnő. Sara igazi modern nő, aki nem elégszik meg már azzal a nagy lépéssel is, hogy bekerült a testülethez – nyomozó szeretne lenni. Névleg mint összekötő segíti az ügyet, ám bebizonyítja, hogy ennél is sokkal többre képes. A csapat az Isaacson fivérekkel egészül ki, akik mindketten okos és modern módszerekre nyitott detektívek. Carr az ő személyükön keresztül döbbent rá minket, hogy a ma már alapvetőnek vett nyomozási módszereket 100 évvel ezelőtt még kétkedve fogadták. Az ujjlenyomatok illetve az antropometria fontos szerephez jut a nyomozásban, Kreizler pszichoanalitikus gondolkodásával kiegészítve.

Miközben a rendhagyó csapat elméleteket állít fel, nyomról-nyomra tárják fel a sorozatgyilkos motivációit, megrajzolják a fantomképét a cselekedetei alapján, a szörnyű gyilkosságok folytatódnak. New York újabb és újabb pontjain találnak borzasztóan megcsonkított fiatal fiúkra, akik prostitúcióból élnek. Carr egy kevésbé ismert bűnös részét világította meg a történelmek ezzel a vonatkozással, hogy bemutatta, hogy rájuk is nagy igény volt. A többség persze álszent módon tagadta a létezésüket, mint ahogy arra Carr egy újságíró példájában is megmutatta.
"(…) ez az ország valójában nemigen változott 1896 óta. Szerinte mi, amerikaiak manapság is ugyanolyan rettegve menekülünk a látszatra oly idilli családi otthonok ajtaja mögött meglapuló sötétség elől, a lidércnyomásoktól, melyeket a természettől oly bizakodó és szerető gyermeki lelkekbe csöpögtetnek bizalmuk és szeretetük tárgyai. Futunk, egyre többen és egyre gyorsabban, csoda- és kábítószerekhez menekülünk, papokhoz, ideológiákhoz és sámánokhoz, akik édes szavakkal ígérik, hogy megszabadítanak a rettegéstől, és semmi mást nem kérnek cserébe, mint szolgai imádatot. Lehet, hogy igaza van…?"
Ahogy halad a nyomozás egyre többet megtudunk az 1896-os New Yorkról, a várost mozgató erőkről. Hamar kiderül, hogy bizonyos felsőbb körök nem nézik jó szemmel a kutakodást – verőlegények, politikusok, titokzatos egyházi személyek kerülnek főszereplőink útjába. 

Már az első néhány fejezet után biztos voltam benne, hogy jól választottam – nagyon szerettem a kemény téma ellenére ezt a könyvet. A sok infó a városról, a szereplők sokszínűsége, a nyomozás bámulatos felépítése mind lekötött, és az utolsó száz – száz oldalt szinte egyhuzamban olvastam el. Ezután meg fogom – végre – nézni a tévésorozatot is, ami hasonlóan jónak ígérkezik. Illetve már kivettem a könyvtárból a folytatást, A sötétség angyalát, ami egy évvel a fenti események után játszódik. Éssss mintha ráéreztem volna mikor is kell olvasnom: a harmadik rész a Goodreads szerint 2019. szeptemberében fog megjelenni!

5/5

Kiadó: Agave
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: The Alienist
Sorozat: Dr. Laszló Kreizler 1.
Fordító: Falvay Dóra
Oldalszám: 512
Ár: 3780 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
1896, ​New York. A város egyik legnevesebb lélekbúvára a magyar származású Laszlo Kreizler. Amikor a rendőrséget vezető Theodore Roosevelt tudomást szerez egy borzalmas gyilkosságsorozatról – amelynek áldozatai fiatal gyerekek, főleg prostituáltak –, a város hatalmas urainak akarata ellenére Kreizler segítségével megindítja a nyomozást. De nem hivatalosan, hiszen azt sokan nem néznék jó szemmel, főleg Kreizler botrányosan modern felfogása miatt, mely szerint az ember személyiségét és tetteit csak összefüggéseiben lehet megismerni. A doktorhoz csatlakozik John Schuyler Moore, a New York Times újságírója, Sara Howard, a metropolisz rendőrségének első női alkalmazottja, valamint két detektív is, az Isaacson testvérpár. A csapat nyomozni kezd, a gyilkos azonban egyre-másra szedi áldozatait, akiket brutálisan gyilkol és csonkít meg. Csak Laszlo Kreizler képes megállítani őt, de a doktor ellenségei és a gyilkos semmit és senkit sem kímélnek.Caleb Carr kritikailag rendkívül méltatott regénye húsz évvel a megjelenése után sem veszített semmit az erényeiből, még ma is lebilincselő, izgalmas és okos thriller. 2018-ban televíziós sorozat készült belőle Daniel Brühl, Dakota Fanning és Luke Evans főszereplésével.

2 megjegyzés:

  1. Remélem, az Agave kiadja a harmadik részt, ad annyi "felhajtóerőt" a sorozat hozzá.
    Örülök, hogy tetszett, a második rész is elég sötét hangulatú, de nagyon jó.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na igen, és a második részhez is jó lenne egy új kiadás - nekünk is a könyvtárban egy első kiadás, újrakötött, agyongyötört példánya van meg.

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.