Liane Moriarty - Hatalmas kis hazugságok

A szerzőtől ez volt az első könyv, amit elolvastam. Korábban is belefutottam itt-ott a regényeibe, de a figyelmemet a legjobban ez keltette fel a tvsorozat miatt. A Shailene Woodley, Nicole Kidman és Reese Witherspoon főszereplésével készült adaptáció nagyon megfogott, szeptemberben gyorsan végig is néztem az első évadot. Utána Pupi kattant rá a szerző könyveire, ami miatt végül felkerült a várólistámra. Az olvasás elején már éreztem, hogy hibát követtem el, amikor nem a könyvvel kezdtem, mert a sorozat nagy elvárásokat támasztott bennem a történettel szemben.

A sorozat sötétebb, látványosabb és jobban játszik a nézővel. A könyv ehhez képest meglepően szórakoztató, humoros volt helyenként - igaz a szemtanúk közbevetett mondataival az író is játszik velünk, hogy tippelgessünk ki is a jótékonysági bálon történt gyilkosság áldozata.

A - tvsorozattal ellentétben - egy ausztrál tengerparti kisvárosban játszódik a történet, ahol több család készül 5 éves gyerekét az iskolai előkészítőbe adni. Madeline második házasságából született kislányát viszi épp suliba, amikor kificamítja a bokáját. Megmentésére Jane, egy fiatal egyedülálló anyuka siet, aki nemrég költözött a környékre. Madeline igazi "sziporka", hamar elbűvöli fecsegésével és önbizalmával a 24 éves lányt. Gyorsan kialakul a barátság Jane, Madeline és a főállású anyuka, Celeste között. Együtt próbálnak ellavírozni a véresszájú anyukák közösségében, ami tényleg nem egyszerű.

Janenek nem csak az új hellyel és valamilyen múltbeli problémával kell megbirkóznia, hanem az első tanítási napon az egyik kislány vádjával is - miszerint kisfia, Ziggy fojtogatta őt. Az anyukák tábora persze két pártra szakad - van aki Amabella és karakán anyukája, Renata pártját fogja; mások - Madelinenel az élen, pedig Ziggyt védik.


Játszmák, rossz húzások, ellenségeskedés és túlbuzgóság jellemzi ezt a szülői közösséget (meg kb mindegyiket a világon - mert mindenki a saját gyerekének akar jót). Emellett három főszereplőnk komoly problémákkal is küzd. Madeline állandóan haragszik a világra, első férjével való kapcsolatából viszi tovább a gyűlöletet, és a veszekedési vágyat. Barátnőnek remek, mert akit szeret azért mindent megtesz - de ellenségnek pokoli. Állandóan harcban áll valakivel, vagy valami miatt, de mégis kedvelhető karakter a segítőkészsége miatt ill. tisztában van a hibáival, nincs elszállva magától.

Jane egyedülálló anyuka, akinek egy titokzatos estén fogant meg a kisfia, ennek hatása 5 év után elkíséri és nyomasztja. Celeste története a legborzasztóbb mind közül, aki látszatra tökéletes életet él - milliomos férjjel, két szép ikerfiúval, ő maga úgy néz ki mint egy szépségkirálynő, ám a felszín alatt szörnyű tettek tarkítják a férjével való kapcsolatát.
"Vagy talán ez a gondolatmenet is csak egy újabb formája az áldozathibáztatásnak? Velem nem történt volna meg. Én küzdöttem volna. Nem hagytam volna tönkretenni az önbecsülésemet."
Nehéz témákról szól ez a könyv: családon belüli erőszak, patchwork család, múltbeli sérelmekkel való megküzdés, öregedés és a karrier - család összeegyeztetése. Mivel már tudtam mi lesz a történet vége, ezért annyira nem kötött le Sajnálom ezt, de épp ezért adok majd esélyt a szerző további könyveinek (további négy megjelent már magyarul). 

4/5

Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Big little lies
Oldalszám: 446
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Egy iskola valahol Ausztráliában, ahová a szépek és gazdagok hordják a gyerekeiket. A felső középosztály paradicsoma ez, ahol a látszat az úr, ahol azonban a csillogó külsőségek mögött sötét titkok rejlenek…A történet másik oldalán pedig az ártatlan gyermekek állnak, akik tisztaságukban és naivitásukban szándéktalanul is visszatükrözik szüleik világát, mindazt, amit azok elrejteni igyekeznek.Vajon a zaklatónak a gyermeke is zaklatóvá válik? Vajon az önző kivagyiság gátjai átszakíthatóak? Vajon van esély az őszinte barátságra, érzelemteli emberi kapcsolatokra a felszínes magamutogatás mögött?

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.