Christelle Dabos - Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban

A tavalyi év végének nagy meglepetése volt számomra A tél jegyesei, amit hirtelen elhatározással hoztam haza a könyvtárból az ünnepekre. Már az elején kiderült, hogy jó döntést hoztam - de arra nem is számítottam, hogy olyan rajongást vált ki belőlem, mint évek óta csak néhány könyv. A két ünnep között muszáj volt megvennem a könyvesboltban a folytatást! Nem sokat vártam vele - az évet ezzel zártam és az új év első olvasmánya ez lett. Mikorjönafolytatás??

Ophélie az előző rész végén lelepleződik, ezért leendő családja úgy dönt, ideje véget vetni a bujkálásnak - bemutatják az udvarban. A fiatal lánynak meg kell jelennie Faruk előtt. A félelmetes családfőt eddig még csak lopva, a színházból figyelte meg, de az is elég volt, hogy tudja sok minden áll vagy bukik a megfelelő bemutatkozáson. 

Faruk nagyon érdekes figura, egyrészt roppant erős, erőteljes kisugárzással bír - másrészt nevetségesen feledékeny. Állandóan mellette van egy emlékeztető szolga, illetve a jegyzetfüzete. Érdekes módon Ophélie megfogja valamivel és rá többnyire emlékszik. Sőt megteszi másodmesélőjének, vagyis a lánynak minden este fel kell mennie egy színpadra és az udvar előtt mesét kell mondania Faruknak. Ez persze teljesen komfortzónán kívüli élmény főszereplőnknek, de nagyon ügyesen helytáll végül ebben is. 

Az új feladata mellett Thornnal való kapcsolata is alakul a haragtól, a békülés felé. Bevallom én annyira drukkoltam, hogy lássák meg egymásban a jót, illetve Ophélie ébredjen rá, hogy Thorn próbál közeledni hozzá a maga darabos módján! Igazából üdítő, hogy nem esnek egyből szerelembe, sokat változik a kapcsolatuk - az írónő ezzel is folyamatosan izgalomban tartja az olvasót, hogy mi fog kisülni kettejük viszonyából.


Ophélienak az új munkaköre miatt több bálon, estélyen kell részt vennie, amit persze szívből utál. Az udvar nem kényezteti el, hiába került jelentős pozícióba, ugyanúgy ellenségesen méregetik. Ha ez még nem lenne elég, fenyegető üzenetet is kap: el kell hagynia a sarkot, és a névtelen levélíró szerint fel kell bontania a  a jegyességét. Ezen kívül pedig néhány Délibábos nyom nélkül eltűnik miközben Archibald birtokán tartózkodnak...

Annyira összetett ez a regény: nagyon jó volt elmerülni benne, és nem is bántam, hogy csak lassan haladok vele. Ophélie és Thorn kapcsolata, az eltűnések, Faruk emlékei és könyvének rejtélye mind tartogattak izgalmas epizódokat. Na és eljutunk a Sark egy új helyszínére is, és még többet megtudunk a széttört világról.

Érdekes volt, hogy Ophélie próbálta megtörni a róla berögződött képet a szűkebb családjában, akik a Sarkra utaztak a közelgő esküvő miatt. Nem volt könnyű feladata, hogy rádöbbentse őket, hogy ő már egy erősebb, tapasztaltabb lány - nem az a naiv kis olvasó, aki Animáról elkerült.

A könyv végén begyorsulnak az események, és megjelenik egy nagyon érdekes karakter, aki előrevetíti a folytatás egy központi kérdését.

Imádtam ezt a könyvet is: izgalmas, okosan felépített, remek folytatás! Egyértelműen érdemes az újraolvasásra is - már közben is feltűnt nekem néhány utalás, kikacsintás. Nagyon várom a harmadik részt, aminek a címe kiderül a könyv végére berakott borítóképről: Bábel emlékezete (ld: fenti Instagram bejegyzés). Az első részt is be kell szereznem saját példányként, és amint megjelenik a 3. azt is azonnal meg fogom venni. :D

5/5

Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Les disparus du Clairdelune
Sorozat: A tükörjáró 2.
Oldalszám: 660
Ár: 3799 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
2017 egyik legnagyobb ifjúsági könyvsikere, A tél jegyesei végre folytatódik! A Tükörjáró-sorozat második részében a Sark kegyetlen világába száműzött Ophélie hirtelen az érdeklődés középpontjába kerül. Nemcsak különleges képességeire derült fény, hanem arra is, mekkora fenyegetést jelent ellenségei számára. Nincs más választása, minthogy saját maga leplezze le az udvari intrikákat. Ebben a különösen veszélyes helyzetben pedig csak titokzatos vőlegényére, Thornra számíthat. Eközben rejtélyes eltűnések tartják izgalomban az udvart, Ophélie pedig hirtelen egy nyomozás kellős közepébe csöppen, amelynek végén talán megtalálhatja az igazságot a Délibábosok keltette illúziók mögött.

2 megjegyzés:

  1. Olyan jó, hogy ez a rész nem a második részek szokásos hibájába esett, hogy csak egy átvezető kötetként szolgált, hanem ebbe is tett annyi csavart meg fordulatot, hogy tényleg van jogosultsága ennek is. És tök jó volt benne a krimiszál is :)
    jaj, és Thorn <3
    Uh, a vége meg.... most megint sírhatok a folytatásért :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, nagyon erős kötet lett ez is - annyira sokrétű regény lett!! Ezek után tényleg kedvenc sincs béna, egykaptafára készült angolszász fantasykat a kezembe venni, amikor léteznek ilyen gyönyörűségek is!
      Thorn <3 :D Mr Darcy - ugye? :D
      Valamiért úgy érzem könyvfesztre v. könyvhétre jönni fog, remélem igazam lesz!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.