Christelle Dabos - A ​tél jegyesei

Tavalyi megjelenésekor nem keltette fel az érdeklődésem ez a könyv, mert azt hittem a fiatalabb korosztálynak szól. Amikor Molnár Zsófia megnyerte a HUBBY Év Gyerekkönyve Díját, akkor figyeltem fel rá jobban. 
Most a karácsonyi ünnepek előtt szerettem volna valami 'kedvesebb' könyvet olvasni, mint az a három thriller, ami a közeli várólistámon van, ezért ezt hoztam ki a könyvtárból. Tökéletes választásnak bizonyult, ez bizony nem gyerekkönyv - ifjúsági, de felnőtteknek is jó választás a történet sokrétűsége és a megvalósítás miatt.

Christelle Dabosnak ez az első regénye, amit a francia Gallimard kiadó pályázatára adott be és nyerte el az első díjat - a megjelenés lehetőségét. Már a negyedik részen dolgozik, nálunk pedig nemrég jelent meg a 2. (Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban) - amit szeretnék mielőbb olvasni.

A történet valamilyen kataklizma után játszódik, amikor is az ismert világ széttöredezett. A megmaradt világrészek különböző jellemzőkkel és mágikus képességekkel bírnak, lakóik ritkán, de elutaznak egymáshoz. Mindegyiküknek van egy ősük, aki alapította és benépesítette az adott országot.

Nexelart
Főszereplőnk Ophélie Animában él, ami egy kellemes kis világtöredék, lakói egy családnak tartják magukat, képességük pedig hogy kapcsolatba tudnak lépni a tárgyakkal. Egyrészt irányítani tudják őket az akaratukkal, másrészt tudnak "olvasni" bennük. A fiatal lánynak kivételesen erős ez a képessége: az adott tárgy keletkezéséig vissza tudja nyomozni a történetét, és a hozzá kapcsolódó személyek érzéseit, gondolatait. Másik érdekes tulajdonsága - amire a sorozatcím is utal - hogy bizonyos tükrök között utazni tud. 

Ophélie egy visszahúzódó, csendes lány, aki legjobban a múzeumában érzi magát, ill. levéltáros nagybátyjával, aki megtanította, hogyan használja a képességeit. A regény elején egy drámai esemény történik az életében - családja bejelenti, hogy hozzá kell mennie egy sarki férfihoz, aki nőül kérte. Ophélie nem akar kiszakadni a megszokott életéből, nem vágyik szerelemre, nem akar elutazni a fagyos sarkvidékre, ám nincs apelláta - vagy megy, vagy kitagadják és száműzik.

Thorn, a vőlegénye nem egy szimpatikus fickó, egy igazi óriás a törékeny lányhoz képest, ráadásul szófukar, látszik rajta hogy neki sincs különösebb kedve házasodni. Akkor miért kért Animából feleséget magának? 

Hamar kiderül Ophélie számára, hogy a Sarkon egészen máshogy működnek a dolgok, mint ahogy megszokta. Anima egy kedves, családias világ, ami erőteljesen női jellemzőkkel bír - ezzel szemben a Sark, - és az arisztokrácia lakhelye a Légvár (lásd a borítón) - álszent, kegyetlen, erősen hierarchikus, pont mint az újkori francia udvar volt.

A lány szövetségese és támasza Roseline néni, aki elkísérte és vele lesz a nyári házasságkötésig. Kérdés, hogy addig kibírják-e a kétszínűséggel, ármánnyal teli Légvárban. Thorn nagynénjéhez, Berenildehez viszi titokban a két nőt, akik csak ekkor kezdenek rájönni, hogy ez a házasság az udvarban többeknek szúrja a szemét. 
Gueule-de-Loup
Engem egyből megfogott ez a könyv - szerettem, hogy lassan, de okosan építkezik; tetszett a szereplők sokszínűsége és Ophélie is. Többen kritizálták, hogy túl lagymatag karakter, nem bír kiállni magáért, de ez nem igaz. Aki egy olyan kedves kis világban nő fel, mint Anima, ahol elszórakozhat a kedvenc hobbijával, annak azért biztosan több idő és erő kell, hogy felvegye a kesztyűt, kiálljon magáért, mint ahogy ezt Ophélie a könyv végére meg is tette.

Magával ragadott ez az egyedi világ, ami még sok titkot rejteget, ezért már alig várom, hogy olvassam a folytatást (most persze sok webáruház jóval később szállít, lehet megveszem rendhagyó módon a boltban :D)!
Bátran ajánlom ezt a könyvet kamaszkortól, a fantasy kedvelőinek - ha pedig világirodalmi hasonlatokat kell mondanom ez egy kicsit Büszkeség és balítélet, kicsit Veszedelmes viszonyok!

5/5

Érdekesség - interjú a szerzővel

Kiadó: Kolibri Kiadó
Kiadás éve: 2017
Eredeti cím: Les fiancés de l'hiver
Sorozat: A tükörjáró 1.
Oldalszám: 580
Ár: 3499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Anima ​lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül.Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt?Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt…Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel.Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.

4 megjegyzés:

  1. Nagyon örülök, hogy tetszett, sejtettem, hogy így lesz. ;) Már kikölcsönöztem én is a második részt, az lesz a következő olvasmányom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú most annyira megszállott lettem, hogy ma megvettem a Lírában, amikor egy rendelt könyvemet mentem átvenni :D

      Törlés
  2. Büszkeség és balítélet, Veszedelmes viszonyok? Ez nekem így nem jött le, de most kezdem a második részt, és megpróbálom majd ilyen szemmel is olvasni...

    Örülök, hogy tetszett! Én is nagyon szerettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen - nekem is ezek ugrottak be róla és molyon láttam, hogy más is említi a VV-t ezzel a könyvvel kapcsolatban. BB is illik, mert Ophélie és Thorn mindketten hasonlítanak JA karaktereire.
      Olyan kis bamba voltam, most miután elolvastam fedeztem fel, hogy többen is olvasástátok - eddig teljesen elsiklottam felette :D

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.