Alix E. Harrow - A ​Starling-ház

Az amerikai Alix E. Harrowtól először 2021-ben olvastam: a Tízezer ajtó annyira beszippantott, hogy felkerült az azévi kedvenc íróim listájára. Ezért vártam izgatottan új regényét, amit a 2023-as őszi megjelenése után nem sokkal elhozott az Agave Könyvek

A Starling-ház egy Kentucky állambeli kisvárosban található: a helyiek több legendát mesélnek róla és lakóiról, de abban megegyeznek, hogy el kell kerülni. 

Opal 26 éves fiatal, tragikus sorsú lány, aki egyedül neveli öccsét, a 16 éves Jaspert. Egy helyi motelben élnek, anyjuk egyik előnyös fogadásának köszönhetően. Opal pénztárosként dolgozik, de ezen kívül minden lehetséges módon próbál pénzhez jutni - lop, csal, hazudik, hogy öccsének előnyösebb életet biztosítson. Saját álmait és vágyait rég elnyomta magában a túlélés érdekében, ám mindig is vonzotta a Starling-ház. Gyerekkorában kapott egy furcsa mesekönyvet, amelyet a ház egyik lakója, Eleanor Starling írt, ráadásul többször álmodott arról, hogy a házban bolyong. Egyik este, munkából hazafelé tartva enged a csábításnak és a birtok felé kerül, benéz a kapun - majd egy alak visszanéz rá: a ház jelenlegi lakója... 

Opal nem tud szabadulni a vágytól, hogy megismerje a ház titkait - ezért visszamegy és addig erősködik, amíg Arthur Starling munkát nem ajánl neki. Házvezetőnői - takarítói munkát kap, az évtizedek óta elhanyagolt szobákat kell rendbetennie. Közben egyre jobban megismerik egymást a vele egyidős férfival és a ház furcsaságait is megtapasztalja. Előbbi nem könnyű, mert a mogorva férfi nem szívesen beszélget vele, a legtöbbször nem is látják egymást - ám időről-időre nyitnak egymás felé, a két bizalmatlan lélek egy idő után természetesnek veszi a másik jelenlétét.
Eközben nem csak Opal érdeklődik a Starling-ház iránt: egy magabiztos üzletasszony keresi fel a lányt, hogy információkat csaljon ki belőle. Minden érdekli őt és megbízóját a házról és a birtokról. Opal a túlélés, a törékeny új kapcsolata - bizalma között ingadozva próbál mindenkinek a kedvére tenni. 

A regényben keverednek a klasszikus horror-elemek (az elátkozott, titokzatos ház és család története) és az aktuális élethelyzetek bemutatása (a magára maradó, foggal-körömmel küzdő fiatal emberek sorsa). Opal nem hétköznapi családban nő fel, édesanyja egyedül neveli - állandó otthon nélkül, majd amikor magára marad öccsével, akkor tinédzser korát meghazudtolva (és meghamisítva) tesz meg mindent két fős családjuk boldogulásért. Sosem kérve segítséget, mindig erősnek mutatva magát - hazudva, ha kell, de megtesz mindent. Olyan mint egy kóbor macska, aki félve fogad el törődést, vagy szeretetet a bántástól rettegve.

A Starling-házhoz sok sérült lélek kapcsolódik, a könyv végére megoldást kapunk a rémálomba illő teremtmények létezésére, a ház működésére és titkaira. 

Igazi modern gótikus regény A Starling-ház, amely érdekes fantasy-szállal mesél el egy évtizedeken átívelő tragédiát. A harag, a városlakók közönye - elfordulása olyan gyűlelethullámot indít el, ami ellen csak az értő hallgatás, odafigyelés és a traumák alóli feloldozás segíthet. Szereplői az élet árnyékos oldaláról érkeznek, de vágynak a fényre. Nagyon tetszett, ahogy a lepusztult bányászváros természeti szépségeit is bemutatta a szerző, egyben kritikát fogalmazott meg az ehhez hasonló kizsákmányoló cégek működéséről.

Az ehhez hasonló sötét regények nem állnak közel hozzám, de a szerző mégis hamar behúzott a világába - a kilátástalannak tűnő életekbe, ahol mégis néhol felbukkan a remény, a fény, a virágok :) 
Igazi (sötét) tavaszi történet az újrakezdésről!

Az egyik kedvenc mellékszereplőm természetesen Charlotte, a könyvtáros volt, na meg a pokolmacska :D

(A könyv amúgy szerepelt Reese Witherspoon könyvklubjában is ;))

5/5

Kiadó: Agave Könyvek
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: Starling House
Fordító: Ballai Mária
Oldalszám: 400
Ár: 5980 Ft / Vedd meg kedvezményesen a kiadótól!
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Néha ​egy olyan házról álmodom, amit még soha nem láttam…

Opalról sok mindent el lehet mondani – árván maradt, kibukott a középiskolából, főállásban űzi a cinizmust, részmunkaidőben pénztáros –, de az számára a legfontosabb, hogy jobb életet teremtsen az öccsének, Jaspernek. Egy olyat, ami mindkettejüket kijuttatja Edenből. Ez a Kentucky államban található kisváros két dologról híres: a balszerencséjéről és E. Starlingról, Az Alvidék tizenkilencedik századi írójáról, akinek több mint száz éve nyoma veszett.

A remeteként élt író semmi mást nem hagyott maga után, csak baljós pletykákat és az otthonát. Mindenki úgy gondolja, legjobb tudomást sem venni a hátborzongató házról és annak emberkerülő örököséről, Arthurról. Vagy majdnem mindenki.

Félnem kellene, de álmomban nem tétovázom.

Opal gyerekkora óta Az Alvidék megszállottja. Amikor esélye nyílik belépni a Starling-házba – és pénzt szerezni az öccse jövőjének megalapozásához –, nem tud ellenállni a kísértésnek.

Ám gonosz erők egyre mélyebbre ásnak a Starling-ház eltemetett titkaiban, és Arthur rémálmai túlságosan valóságossá válnak. Miközben Eden a saját szellemei között fulladozik, Opal rádöbben arra, hogy végre talán lesz oka a városban maradni.

Álmomban otthon vagyok.

És most harcolnia kell.

Üdv a Starling-házban: belépés csak saját felelősségre.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.