Kasivai Hiszasi - A Kamogava Kifőzde

március 30, 2024

A szép (macskás) borító fogott meg, amikor a januári friss megjelenések között böngésztem. A Mielőtt a kávé kihűl sorozat egyik kedves olvasmányom, az ahhoz való hasonlítás miatt szintén kíváncsi lettem.

Tokio egy csendes utcájában található a Kamogava Kifőzde, amit apa és lánya vezet. Sem cégér, sem pontos újsághirdetés nem árulja el, hogy hol található – ám akik meg akarják találni őket, azok pletykák, baráti segítség alapján rábukkannak. Nem csupán a finom ételek vonzzák ide az embereket, hanem a kifőzde hátsó irodájában működő nyomozóiroda. Nagara, az apa a szakács; lánya Koisi szolgál fel, ill. ő végzi a nyomozás adminisztrációját. Olyan ételek elkészítését vállalják, amiket a megbízóik régen ettek és fontos emlékeket idéznek fel bennük, amiket szeretnének újraélni.

A kötetben hat történetet olvashatunk különböző vendégekkel, de nagyon hasonló sémára épül fel mindegyik fejezet: rövid leírás az adott időjárásról, látogatóról; panaszkodás, hogy nehéz megtalálni őket, ebéd, majd a hátravonulás az irodához.

Különféle életkorú és helyzetű vendégek jönnek el hozzájuk: van, aki egy gyerekkori ételt keres és ezzel szeretne felidézni egy szép emléket, de van, aki már felnőttkorából hozna vissza egy receptet, amit tovább szeretne hagyományozni valaki másra.

Fejezetről fejezetre néhány apró információt megtudunk a Kamogava családról, az elveszített anyáról/feleségről; az apa és lánya tréfálkozó kapcsolatáról.

Több problémám is volt ezzel a könyvvel: kezdve a sok ismétlődő részlettel, ami a könyv közepére már nagyon untatott. Másrészt a japán ételek nem vonzanak, itt pedig – érthető módon – ezeken van a hangsúly. Szintén nem kötött le a több soros számomra teljesen ismeretlen hozzávalók, ételek nevei – azt viszont bámulatosnak tartottam, hogy milyen aprólékossággal mutatta be a szerző ezeket, ill. a nyomozás folyamatát.

A borítón tisztálkodó macska sem jutott sok szerephez, egyfajta indikátora volt a vendégek viselkedésének, hogy egyáltalán észreveszik-e, foglalkoznak-e vele, vagy elvannak a saját világukban.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik nagyon szeretik és ismerik a japán konyhát és vágynak valami rövidebb, de több élettörténetet bemutató műre.

3/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2024
Eredeti cím: 鴨川食堂 (Kamogawa Shokudou)
Fordító: Mayer Ingrid
Oldalszám: 224
Ár: 4490 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

Melyik az az étel, amiért bármit megtennél, csak hogy még egyszer megkóstolhasd?

Egy csendes kiotói mellékutcában van egy különleges étterem. A Koisi és édesapja, Nagare által vezetett kifőzde csodálatosan extravagáns ételekkel kényezteti a vendégeit. Ám nem ez a fő ok, amiért érdemes hozzájuk betérni…

Az apa-lánya páros ugyanis másféle szolgáltatást is nyújt. Zseniális nyomozói képességeik birtokában képesek újraalkotni egy-egy ételt a vendégeik múltjából: olyan fogásokat, amelyek a kulcsot jelenthetik az elfeledett emlékek felidézéséhez vagy a jövőbeli boldogság megtalálásához. Legyen az marharagu vagy makrélás szusi – az idő homályába vesző receptek étterme kapcsolatot teremt a múlttal, és utat mutat egy szebb élethez.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.