Lynn Messina - Arcátlan ​kíváncsiság

Ez volt az egyik magyar megjelenés, ami miatt molyon elkészítettem a történelmi cozy mystery kihívásomat.
Lynn Messina amerikai újságíró, író regénye a Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei sorozat* első kötete, ami az 1800-as évekbe repít vissza minket. 

Beatrice 26 éves vénlány, aki 5 éves korában veszítette el szüleit; azóta nagybátyja családjánál lakik - két unokatestvérével, Vera nénikéjével és nagybátyjával. A regény egy vidéki vendégeskedés eseményeit meséli el, ahova Vera néni, Flora és Russel társaságában őt is meghívják. Lady és Lord Skeffington igazán fényűző körülmények között él az angliai Tóvidéken. Rajtuk kívül Mr és Mr Otley valamint hajadon leányuk, néhány egyedülálló fiatalember, mint például az arrogáns Kesgravre hercege tartózkodik a vidéki kastélyban.

Bea félénk, de okos fiatal nő, aki megbékélt a sorsával a házasság és egyéb kilátások terén. Szeret - és igazából ezt is várják el tőle - a háttérbe húzódni egy jó életrajzot, vagy tudományos munkát olvasgatva; a társasági események nem az erősségei. Viszont amikor egy éjjel a vendégek egyikét a könyvtárban, betört koponyával találja, akkor kezdetét veszik az egész életét megváltoztató események.
Az ügybe ráadásul belekeveredik Kesgrave hercege, akinek tudálékos képébe már az első pillanattól kezdve különféle ételeket dobálna (ld. az első oldal).

A regényben tanúi lehetünk a finom, de néhol kevésbé ügyes nyomozásnak, mivel Bea eltökéli, hogy igazságot szolgáltat az elhunytnak. Eközben személyisége új oldalait fedezi fel, ill. rengeteg ponton megsérti az aktuális illemszabályokat. Erre Vera nénikéje fel is hívja a figyelmét, és sokadszor elmondja neki, milyen halovány gyermek volt mindig :D

A regény nagyjából egy hetet ölel fel, a vendégeskedés idejét - ahol a nyomozást több fronton végzik szereplőink. Bea és a herceg kapcsolata eleinte idegesítő, rengeteg felesleges kört - udvariaskodás, körmondatot tartogat, de a regény végére már szinte partnerekként működnek együtt. Remélem kapcsolatuk a következő részekben tovább árnyalódik ;)

Összességben egy szórakoztató regényt kaptam, ami hozta a 18. század, a régens kor hangulatát és a zárt szobás krimik alapelemeit némi humorral. Tetszett, hogy többször kikacsintott a korabeli gótikus regényekre, azok váratlan fordulataira. A krimi szál jó volt, meglepő volt a megoldása, nem gondoltam erre a szereplőre. 

Az első oldalakon még nehezebben rázódtam bele: a szerző bedobott a mélyvízbe, a sok szereplő és kapcsolati viszony közé, ill. némely nyakatekert gondolatmenet - fogalmazásmód kidobott az olvasásból (nem tudom, hogy a szerző stílusa, a fordítás vagy a saját fáradságom eredménye volt). 

El fogom olvasni a folytatásokat - és jó szívvel ajánlom, ha egy könnyed történelmi krimire vágytok!

* A 2. rész február végén megjelent magyarul ill. készül a 3. rész kiadása. Angolul már a 12. kötetnél tart a sorozat :O :))

4/5

Kiadó: Pioneer
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Brazen Curiosity
Fordította: Kiss Viktória
Sorozat: Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei 1.
Oldalszám: 336
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:

A huszonhat éves vénkisasszony Beatrice Hyde-Clare-nek semmi esélye férjet szerezni. Rokonai jótékonyságából élő árvaként egyetlen dolga a hímzés és az udvarias hallgatás. Egy elegáns vidéki fogadás vendégeként Beatrice tökéletesen hozza a szerepét, még Kesgrave borzasztóan idegesítő, ám annál is jóképűbb hercege sem hozza ki a sodrából. Na jó, a legszívesebben a herceg arisztokratikus vonású fejére öntené a teknőslevest, de még egy úri hölgy is képzeleghet.
Ám amikor egy vendég holttestére bukkan, Bea megelégeli a hallgatást és az udvarias mosolygást. Bár a hatóságok szerint öngyilkosság történt, ő tudja, hogy ez képtelenség – és nem habozik a tettes nyomába eredni.
Itt az ideje némi úri hölgyhöz legkevésbé sem méltó viselkedésnek.
A rejtélyekkel és románccal teli Beatrice Hyde-Clare kisasszony esetei a 19. század elejére repít minket, amikor még a gyilkosok is úriemberek voltak.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.