Freya Marske - Csodálatos ​világosság

A tavaly októberi friss megjelenések között fedeztem fel ezt a könyvet, több figyeltem lelkes véleménye miatt mindenképp el akartam olvasni. (Arra már nem emlékeztem, hogy Brigi szintén ajánlotta egy 2021-es adásukban.)
A Rubinvörös sorozat után még vágytam történelmi romantikus történetre, ráadásul szintén Londonban játszódik, ami külön vonzott. 

Az 1900-as évek elején járunk, egy olyan világban, ahol mágusok élnek, ám tevékenységüket elrejtik a hétköznapi emberek elől. Az első fejezet után Sir Robert Blyth - a barátoknak csak Robin - első munkanapját követhetjük, aki egy olyan kormányzati munkát nyer meg szülei halála után, amiről nem tud semmit. Nemsokára találkozik összekötőjével, Edwin Courcey-val, aki beavatja új munkája alapjaiba. Kiderül, hogy a Különleges Bel- és Panaszügyek Hivatala a furcsa eseményekre figyel, ha mágikus eredetű akkor, azt megfelelően kezelik (leleplezik, elfelejtetik az érintettekkel). 
Robin még igazán fel se ocsúdik a beavatásból ("lámpagyújtás") egy csapat férfi elkapja, megátkozza és feladatául adja, hogy találja meg azt a szerződést, amelyet elődjéből nem tudtak kiszedni. 

Edwin és Robin kényszerűségből kezd egyre több időt együtt tölteni, végül a Courcey birtokra utaznak, ahol a könyvtár mágikus tevékenységekkel foglalkozó anyagától remélnek segítséget, hogy levegyék az átkot a férfiról. Persze ez nem olyan egyszerű: a mágikusokból álló Courcey család előszeretettel űz tréfákat a friss hússal, és hamar kiderül, hogy Edwin nem a legszeretettebb tagjuk. A férfi igazi introvertált könyvmoly, aki kevesebb mágiával rendelkezik, mint mondjuk bátyja vagy akár nővére. Később mindkét karakter mélyére beleláthatunk: családi, gyerekkori traumák nyomasztják mindkettejüket, amelyek megnehezítik kapcsolatuk alakulását.
Már az első pillanattól tudhatjuk, hogy mi lesz kettejük útja - izgalmas volt végigkövetni - érzékeny olvasóknak jó tudniuk, hogy több explicit tartalom is szerepel a könyvben! Ami szintén érdekes volt, hogy az 1900-as évek elején hogyan élhették meg titokban a szerelmüket a férfiak, mennyire nem lehetett alapvető, hogy összeköltözhessenek - együtt élhessenek; csak lopott pillanatokat élhetnek meg.

Újszerű volt a mágiarendszer, amelyből nem részesül mindenki egyformán - ez állandó feszültségforrás, ill. be is kell osztani, hogy egy nap mire használja el valaki az 'adagját'. A mágia használata nagyon intuitív, Edwin több saját bűbájt alkot, amelyet a bölcsőzésnek nevezett módszerrel hív életre. 

Az ellenségekből szerelmesek ill. az összezárva romantikus témák szépen elegyednek a - több ponton Harry Pottert idéző* - fantasy-szállal. Egy izgalmas, hangulatos, néhol túlfűtött nyomozást és karakterfejlődést bemutató regényt kapunk. Engem már az első oldalaktól beszippantott, imádtam a század eleji Londont, a titkos hivatalt, a csipkelődő szereplőket és a kutakodást az ősi mágia után. Mindenképp el fogom olvasni a folytatásokat, ill. most érdekelni kezdett a szerző októberben érkező kötete

A sorozat következő részeiben más szereplők kerülnek a középpontba, de a szerző szépen felvillantotta ebben a kötetben, hogy mire fognak ezek épülni a látomások és Robinén nyomozása alapján. Kíváncsian várom!

* Lehet, hogy az utóbbi hetek Harry Potter filmmaratonja miatt figyeltem fel egyből hasonlóságokra: három mágikus tárgy, sövénylabirintus, hangulatos könyvtári kutakodás).

5/5

Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: A Marvellous Light 84%
Fordította: Schmidt Jolán
Sorozat: Az utolsó kötés 1.
Oldalszám: 408
Ár: 4999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Az Eduárd kori Angliában egy fiatal nemes, Sir Robin Blyth úgy dönt, elfogad egy kormányzati tisztséget. Véletlenül azonban az angol kormány és egy titkos mágikus társaság összekötőjének nevezik ki, a tévedés eredményeképpen pedig Robin előtt egy addig ismeretlen, egészen elképesztő világ tárul fel.

Miközben titokzatos ellenfelek átkaival és vad látomásokkal kell megküzdenie, Robin elhatározza, hogy fényt derít elődje eltűnésének okára is – ehhez azonban a mágikus társaság egy tagjának, a kissé ellenséges Edwin Courcey-nak a segítségére is szüksége lesz. A közös munka ugyan nehezen indul, ám Robin és Edwin között végül szerelem szövődik, és rábukkannak egy rejtélyes összeesküvésre is, amely a Brit-szigetek összes varázslóját fenyegeti…

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.