William Joyce - Ollie ​hazatalál

PontosVesszőParipa_Tünde egyik téli vlogjában figyeltem fel erre a könyvre. A könyvtárból hoztam ki, amikor a kezembe akadt - egyből megfogott a sok illusztráció, a színezetett oldalak, amik szépen elkülönítik a regény két szálát.

Címszereplőnk Ollie egy nyuszifülű plüssjáték, akit Billy édesanyja egy kritikus időszakban készít el újszülött kisfia számára. Saját gyerekkori kedvenc játékából egy kis csengőt is elhelyez benne, ami a maciforma játék szíve lesz.

Billy és Ollie sok-sok "kajandot" éltek át együtt - a regényben különválásuk történetét olvashatjuk. Egy gonosz csapat nézi ki magának Ollie-t és amint alkalmuk nyílik rá, elrabolják, ahogy az elmúlt években a többi kiszemelt kedvenc játékkal is tették.

A nagy kérdés, hogy Ollie visszajut-e kis gazdájához - mi lesz a sorsa és a többi játéknak.

A könyv Rowling - A karácsonyi malacára emlékeztetett, ahol szintén játékok elevenedtek meg és új nézőpontot nyújtottak a tárgyakhoz, játékokhoz.

Ami különösen tetszett ebben a regényben és a fordításban, az sok nyelvi humor és játék, amit talán felnőttként élveztem igazán. Az alamuszok bűnőzői nyelven beszéltek, de gyerekkönyvnek megfelelően cuki és vicces formában. Billy és Ollie a saját kis gyereklogikájának megfelelően alkotnak szavakat ill. értelmezik a szülők szabályait.

Összességében kedves kötet, ami a barátságról, kalandokról és a új kihívásokról szól. Lehet, hogy majd belenézek a Netflixes adaptációba is, kíváncsi vagyok hogyan jelenítik meg a szerző képzeletvilágát. (Egyes illusztrációk viszont kimondottan horrorisztikusak - érdemes belenézni a szülőknek először ;))

4/5

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: Ollie's Odyssey
Fordító: Gyurkovics Máté
Oldalszám: 304
Ár: 4499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
„Egy ​játék sokkal több lehet, mint egy tárgy, amivel elszórakoztatjuk magunkat. Csoda válhat belőle.”

A játékok titkos birodalmát számtalan rejtély szövi át.

Ezek egyike a Játékok Becsületkódexe, ami azóta létezik, amióta vannak kisgyerekek.

Rejtély az is, milyen varázslat útján lesz valamiből egy gyerek kedvenc játéka. Ez a legnagyobb elismerés, amit a Játékvilág egy tagja kaphat.

Ollie különleges játék, Billy anyukája saját kezűleg varrta, hogy az Billy életének fontos része legyen. Ollie aztán annak rendje és módja szerint Billy legjobb barátja, bizalmasa, játszótársa és igen, „kedvence” lett.

Játékvilágban azonban gonoszok is élnek, közülük is a legrettegettebb gaztevő Zozó, a bohóckirály. Ő és a csatlósai, az alamuszok, megfogadták, hogy elrabolnak minden kedvenc játékot, és addig tartják őket fogva, amíg el nem felejtik a gazdáikat, és örökre el nem kallódnak.

Amikor Ollie is fogságba esik, Billynek ki kell mentenie a kedvencét Zozó föld alatti csarnokából, az erdő mélyén, az éjszaka közepén.

Egy séta a fák közt még soha nem rejtegetett ekkora izgalmakat! Kalandos történet a bátorságról és a barátságról! Éld át! Neked szól.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.