Sara Nisha Adams - A ​lélekkert

Sara Nisha Adams első regényével, A könyvlistával megvett magának, ezért kíváncsian vártam újabb munkáját. Az utóbbi hetekben több kedves történetet olvastam - kis közösségek segítő erejéről, újrakezdésről - szépen illeszkedett ebbe a sorba A lélekkert, amit még tavaly a Könyvfesztiválon szereztem be. (és persze ez is Londonban játszódik :D)

A regény két idősíkon fut: a jelen 2018 szeptembere - a múlt az 1970-es évek - a helyszín ugyanaz: London Stoke Newington negyede, egészen pontosan két ház, amelynek közös a kertje. 

A jelenben az egyik házban él párjával Winston, aki Indiából érkezett évekkel korábban, a bankvilág után egy helyi boltban helyezkedik el eladóként - ameddig Lewis egyre feljebb tör az üzleti világban. Keveset találkoznak, Winston életét egyedül az újonnan a szomszédba költözött nő pezsdíti fel - ám kapcsolatuk a kiabálásban, hangoskodásban, egymás szidásában merül ki... 

A múltban megismerhetünk egy fiatal indiai házaspárt, akik az új élet reményében érkeztek Londonba. Maya és Prem lelkesen, ám érthető módon szorongva érkezik meg a fiatal nő nővéréhez, aki már berendezkedett a városban - tőle veszik át a ház bérleti jogát. A szomszédjuk első pillantásra magának való, mogorva teremtésnek tűnik, ám az évek alatt fontos szerepet töltenek be egymás életében.

Winston egy nap kap egy érdekes levélcsomagot - régi cikkekkel, fényképekkel, amelyekből megtudja, hogy udvarukon egykor pezsgő társasági élet folyt, barátok - szomszédok találkoztak. Ennek emlékére és hogy bosszantsa a szomszédját, elkezdi rendbetenni a virágágyásokat, a kerti fészert. Winston és Bernice kapcsolata a kezdeti nyílt ellenségeskedésből elkezd megváltozni és mindennek középpontjában a kert lesz. 

A váltott nézőpontokban többféle karakter élettörténete bomlik ki a szemünk előtt: a 70-80-as években bevándorlóként érkezett családoké, a helyi kis közösségé, az összetört szívű embereké. Winston és Bernice kapcsolata hasonló - újra kell kalibrálniuk magukat, hogy visszataláljanak azokhoz a dolgokhoz, amik fontosak a számukra. Egyikük párkapcsolata sem ideális - partnereiknek szintén változniuk kell több téren, de ugyanígy nekik is, hogy ki tudják fejezni érzelmeiket, gondolataikat. 

A múltbeli szálban egy mély barátság, a család összefonódását követhetjük, tragédiákkal, nehézségekkel.

Nem tartogatott nagy fordulatokat ez a regény, néhol nagyon egysíkű volt és ismételte önmagát - az üzenete tetszett, a közösség formáló és megtartó ereje, de ez a könyv nem kapott úgy el, mint az első regénye. Ettől függetlenül kikapcsolódtam vele, érdekes volt megismerni egy londoni városrészt (pofátlan rókákat :D) - elképzelni a közösség életét. Kíváncsi vagyok a következő regényére - az Instagramja szerint elkészült.

4/5

Kiadó: Libertine
Kiadás éve: 2023
Eredeti cím: The Twilight Garden
Fordító: Kopp Lukács
Oldalszám: 440
Ár: 5499 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
AMIKOR ​A KERT VIRÁGBA BORUL, EGY KÖZÖSSÉG IS KIVIRÁGZIK

A londoni Stoke Newington Road 77-es és 79-es számú házának lakóiban nem sok közös van. A helyi boltban dolgozó Winston párkapcsolati gondokkal küzd, miközben mély gyászával is birkózik. A frissen elvált Bernice próbál mindent megadni a kisfiának, és kiállni az igazáért a volt férjével szemben. Az életük egy helyen találkozik: a közös kertben, amely a két házhoz tartozik. Az egykor szebb napokat látott terület gazos és gondozatlan – ám ez épp megfelel a két szomszédnak, akik ki nem állhatják egymást.
Egy nap különös küldemény landol Winston lábtörlőjén: egy nagy köteg régi fotó, szórólap és újságkivágás, amely arról tanúskodik, hogy ez a kert valaha tele volt emberekkel és élettel. A közösségi kertről készült képeken rendre feltűnik két női alak. Jó barátnőknek tűnnek.
Mit üzenhet a titokzatos csomagok küldője? Felébreszthető-e a kert a téli álmából, és felengedhet-e Winston és Bernice fagyos viszonya? Vajon rátalál a közösség ismét a kertjére? És meglelheti-e a kert az új közösségét?

Sara Nisha Adams, a nagy sikerű A könyvlista szerzője új regényében ismét megmutatja, mekkora erő lakozik a kis dolgokban, és abban, ha az elvetett mag termő talajra hullik, hogy új barátságokban sokszorozódjon meg.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.