Klasszikusok új köntösben

november 27, 2021

A novemberi Témázunk bejegyzésekben a klasszikusok* különféle kiadásait vesszük szemügyre. Annyi praktikus - vagy kevésbé jó - új kiadása jelenik meg korábbi műveknek - biztos sokkal találkoztatok ti is, esetleg gyűjtitek őket?
* A klasszikus fogalmát tágan értelmezve mutatom be a kedvenceimet és azokat, amik nem tetszenek.

Ezt a témát a Menő Könyvek Örök Kedvencek sorozata ihlette, ami nekem nem tetszik. Sajnálom, hogy ezzel indítom a bejegyzést, de ez van :D Természetesen örülök, hogy végre újra lehet kapni a Veszedelmes viszonyokat - ez a magyar piac nagy hiányossága volt az elmúlt években, de bevallom nekem ezek a borítók nem tetszenek. Annak viszont nagyon örülök, hogy sokakhoz most jutnak el ezek az alapművek, vagy az új kiadások hozzák meg valakinek a kedvét. 

A klasszikusok esetén megkerülhetetlen néhány kiadó és sorozat. A teljesség igénye nélkül: a szegedi Lazi Kiadó, az Európa Diákkönyvtár (na ez biztos ismerős mindenkinek, már több ráncfelvarráson átesett a sorozat) az antikváriumokból - nagyszülők -szülők polcáról Világirodalom remekei, a Helikon Zsebkönyvek, Magvető Zsebkönyvtár 2.0, az ifjúsági regényeknél pedig a Móra Klassz. 

A fentiek közül kedvelem, bár nem birtokolok sok példányt belőle - a Helikon Zsebkönyvek, amelynél a legtöbb kötetnek emlékezetes a borítója, puhafedeles, utazásbarát és ennek megfelelően olcsó kiadások. 

Az Európa Diákkönyvtár megkerülhetetlen, nekem még a régi kiadásból van legalább 30 művem, a legújabb (szöveges hátterű) kevésbé tetszik - akkor már inkább a kettő között megjelent színes verziót választanám.

A Móra Klassz is a nevéhez hű kezdeményezés - ebben a kiadásban szereztem meg például a Pán Pétert (el kellene már olvasni), a borítói szintén egyedi és modern megvalósítások. 

A fentiek közül a Magvető Zsebkönyvtár 2.0 nem tetszik - önmagukban szép kis kötetek, de a művek elvesznek egymás mellett. Szép az antik hatású borító, de szerintem könnyű összekeverni őket. 

A Poket Zsebkönyvek is ide kívánkozik, mert a több klasszikus is megjelent náluk: hiába egyszínű a legtöbb borító, vagy a kartonos sorozatban barna és rajta egy színes négyzet - a könyvek mégis egyediek a színeik miatt. Kimondottan szeretem olvasni és gyűjteni is őket, bár már rég nem törekszem a teljességre, és gond nélkül el is adtam azokat a műveket, amik nem fogtak meg. 

Európa Kapszula Könyvtár egy idei újdonság, amit kétkedve fogadtam, amikor először megláttam a kiadó honlapján. Kisebbnek képzeltem, de már volt szerencsém előben megtapogatni néhány kötetet és kellemesen olvasható kiadások lettek, nagyobbak a Poketnél, de kisebbek az átlag könyvnél, így tényleg utazásbarátak. Venni még nem vettem egyet sem, mert több mű már megvan nekem, de nem zárkózom el tőle. Ajándékkönyvnek is jó választás lehet, mert mutatós kötetek. Na és végre megjelenik náluk újra a Kathryn Stockett 'klasszikusa', A ​Segítség is.

A Lazi Kiadótól több klasszikus is található a polcaimon: Jane Austen, Louisa May Alcott könyvei - még a keményborítós - sárgás keretes, festményes verziók. Az újabbak már a filmadaptációk fotóival készültek, azokon jobban megakad a szemem, de csak ezért nem fogom lecserélni a régieket. 

Az újrakiadásoknál a Helikon Agatha Christie-sorozatát figyelem az utóbbi években - erről nemrég egy másik bejegyzésben írtam.

Nemrég Bogi Instagram-bejegyzése gondolkodtatott el, hogy melyik az a könyv, amit több kiadásban is gyűjtök vagy szeretnék a polcomon tudni. Meglepetés... Harry Potter. :D Az első részből két magyar (az egyik első Animusos és az Jim Kay-féle illusztrált) és egy angol kiadásom (Ravenclaw) van, de csorog a nyálam a MinaLima interaktív verziójára is. Szerencsére más könyvsorozatnál - írónál nem érzek késztetést erre, hogy több kiadásban is a polcomon tudjam. 

Nektek mi a véleményetek a témáról? Melyik a kedvenc új vagy régebbi kiadásotok az általatok kedvelt klasszikusokból? Írjátok meg hozzászólásban, vagy bejegyzésben (szóljatok, és linkelünk titeket is ;)).

A többiek gondolatai a témában:

Sister, Réka, Szofisztikált Macska

4 megjegyzés:

  1. A Mórás és a Megvetős kiadások nekem eszembe sem jutottak, pedig előbbinek még a borítói is tetszenek :) Nekem sem feltétlen a szívem csücske az Örök kedvencek sorozat, de főleg azért, mert szkeptikus vagyok az aranyozással. Nekem már maradt kezemben könyvborító :D

    VálaszTörlés
  2. Kicsit csiricsáré, de szépek az Athenaeum új klasszikus kiadások. A Helikonosok nem rosszak, de nem tetszik a betűtípus :D A kapszulás viszont nem nagyon nem tetszik :/ élőben sem, nem hiszem, hogy vennék ebből a sorozatból bármit is.

    VálaszTörlés
  3. Na igen, a Mina Lima-féle illusztrált HP-ra én is fenem a fogam. :) Fura, sokáig úgy voltam vele, hogy nem, nem kell, de ha úgy adódik, egyszer le fogok csapni rá, legalábbis az első részre mindenképp. :)

    VálaszTörlés
  4. Tök jó lett a bejegyzésed, és mennyi féle kiadást felhoztál! A Magvető 2.0 nekem bejön azok is ilyen kis picur könyvek, gondolkodtam már, hogy veszek belőle Ottlikot, főleg, hogy a saját régi kiadásom szétesőben van.
    A Menő könyvek örök kedvencek is egy jó sorozat, nekem speciel tetszik is a kinézete, de ahogy az előttem szóló is írja, az aranyozás miatt aggályos kissé. :/
    Helikon zsebkönyvek - nagyon praktikusak, kézbevalók. :) A Kapszula könyvtár is tetszik, bár csak egyet vettem meg, engem annyira eddig nem találtak meg a kínálattal, vagy már megvannak azok a címek, és nem veszek belőle újat, vagy nem érdekel. Amit megvettem az a Távol Afrikától.

    HP-ból sosem elég, abból én is "gyűjtő" vagyok, vannak angol-magyar kiadásaim is, többféle, illusztrált is, most már abból is többféle, a MinaLimás egy csoda! ♥ És van a gyűjteményemben francia és orosz HP is :)

    Szerintem amúgy szuper, amikor leporolják a klasszikusokat is, és lesz belőle valami használhatóbb, felhasználóbarátabb, csábítóbb, szebb, sorozat - akár ha csak a kötelezőkre is gondolunk. Olyan borzalmas csúnya kiadásaim voltak a kötelezőkből mindig, az valahogy még rosszabbá tette az olvasásukat.

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.