Könyves példaképek

május 27, 2021

A Témázunk bejegyzések legújabb állomásában a könyves példaképeinkről mesélünk. Lehetnek ezek írók, karakterek, bloggerek - könyves/irodalmi véleményvezérek. Az elmúlt évekből ilyen irodalmi véleményvezér lett hazai berkekben Szabados Ági, Ott Anna de egyre több irodalmi podcastot is említhetünk - említek is, csak tekerj tovább! :D

A szó hagyományos értelmében nem követem olyan mélységben egyik írót sem, hogy példaképnek tartsam - irodalmi berkekből csak néhány szimpatikus karakter tudnék említeni, akiknek értékeit szeretném képviselni (Hermione, vagy Anne Shirley). A témát onnan fogom megközelíteni, hogy kik azok, akik a végtelen várólistámon hízlalják. 

Bloggerek

Kezdjük a kályhától :D Az elmúlt évtizedben - már kicsit több is, mint 10 éve - kialakult az a kör, akiknek bízom az ízlésében, hogy melyik könyvet érdemes a kezembe venni. Őket láthatjátok a blogon a jobb oldali Őket olvasom linklistában. 

Mivel rengeteg könyvet olvasok és sok friss megjelenést, ezért valahogy jobban megfognak azok az ajánlók, amik korábbi kiadásokról szólnak, olyan rejtett gyöngyszemekről amikről még nem is hallottam. Ilyen ajánlókat sokszor szoktam találni többek között Amadeánál, Heloise-nál. Szeretem olvasgatni azokat a blogokat is, akik mélyebben foglalkoznak egy-egy zsánerrel, mint például Lobo az ifjúsági és romantikus irodalommal, vagy Szilvamag blogja, ami többek közt szintén romantikus könyvek ajánlóinak lelőhelye, Cloudbookatlas a szépirodalom és kortárs könyveké. A sort még folytathatnám - böngésszetek a fenti linklistából, jó szívvel ajánlom a többieket is!

Instagram

Az Instagram - bookstagram már jó néhány éve inspirációforrás, a saját fiókomat is egyrészt könyvajánlókkal - fotókkal töltöm fel, másrészt néhány szép, idilli, netán utazós fotóval egészítem ki, hogy személyes is legyen. 

Könyves instagrammerekkel is már Dunát lehet rekeszteni, volt aki kiemelkedik a tucatfotók és flatlayek tengeréből, sőt volt aki blogot is indított a gondolatai részletesebb kifejetéséhez. Az egyik kedvencem Boglinc, aki éppen két éve, májusban indította el a kreatív, csodaszép Insta fiókja mellett a blogját is. Ő nem csak a feltöltött képeivel fog meg, hanem többször gondolatébresztő bejegyzéseket is készít. 

Moskát Anita - egyrészt mint író, szeretem és tisztelem a munkásságát, de Instagramon is követem. Egy éve indította el a fantasy nem mese bejegyzéssorozatát - Facebook oldalán és blogján is olvashatóak ezek a gondolatébresztő ajánlók. Több könyv is csücsül a várólistámon már miatta, a műfaj szakértő olvasója (és írója természetesen :D), érdemes figyelni ezeket a bejegyzéseit, ha érdeklődtök a fantasy műfaj iránt.

Eeucrow -ra szintén ezen a felületen találtam rá, ő főként szépirodalmi könyvekről ír, de olyan szépen és lelkesedéssel, hogy mindent is el szeretnék olvasni, amit látok nála. Lelkesen várólistázom és könyvjelzőzöm az ajánlóit, nála is sokszor addig nem ismert könyveket látok.

Képregényes kiművelésemben része van Szép Eszternek - Instagramon követem, de néhány podcast-adását is meghallgattam már, egyúttal át is térhetünk az újabb felületre, ami kitűnő várólistanövelő...

Podcastok

A már sokat emlegett Popkult, csajok, satöbbi és Libramore podcastok növelik rendszeresen az olvasivalóim és filmjeim várólistáját. Hozzájuk társult Oláh Andrea Könyvben utazom csatornája, ill. alkalomszerűen meghallgatok egy-egy adást a Könyves Magazintól, vagy más irodalmi podcasttól. Bevallom az új Lapozz! Hasival már nem fog úgy meg, mint korábban Ágival, de egy-két részt meg fogok hallgatni, ha érdekel a téma.

Youtube

A nagy időnyelő :D Igyekszem már itt is korlátozni, hogy mennyi időt töltök el ezen a felületen. Főleg, hogy az utóbbi egy évben robbanásszerűen megnőtt a magyar booktube. Akiket rendszeresen nézek, a régi kedvencek közül kerülnek ki: Andi, Fruzsi, Zsófi (főként a fantasy vonal miatt), Nalina (történelmi-romantikus olvasmányok) - nagyjából az ő videóikat követem rendszeresen, a többiektől alkalomszerűen nézek meg egy-egy részt. Tőlük szívesen inspirálódom, fedezek fel hatásukra új szerzőket, akikről még nem is hallottam, vagy lesz kedvem egy-egy témához, amitől első hallásra - olvasásra idegenkednék.

Nektek kik azok a meghatározó személyek, karakterek, internetes források, akiket nagy lelkesedéssel követtek, akiknek megbíztok a véleményében?

Csatlakozzatok a témához kommentben, vagy akár önálló bejegyzéssel
- szólj, és belinkelünk téged is!

A többiek bejegyzései:

Sister, Kata, Pupilla

5 megjegyzés:

  1. Nagyjából tisztában voltam vele, hogy kiket szoktál ajánlani és követni a netes berkekből, de még így is akadtak új emberkék. :) Szuper volt olvasni arról, hogy téged ki inspirál és honnan gyűjtesz ötleteket, mert, gondolom, ez valamennyire a munkádból is adódik, hogy ennyire lelkesen kutatsz az ismeretlen szerzők után. :)

    VálaszTörlés
  2. Tényleg, Moskát Anitát kihagytam, pedig az ő instáját is nagyon szeretem, meg azt, amit képvisel. Még csak egy könyvét olvastam, de nagyon inspiráló ő is. :)

    Egyébként amikor arra gondolok, hogy bárcsak lenne több könyves podcast, néha eszembe jut, hogy mi is indíthatnánk egyet páran közösen :D

    VálaszTörlés
  3. Sister - igen az új könyvek mindig megtalálnak, sokszor olvasói keresések miatt fedezek fel újakat.

    Kata - Moskát Anita tényleg annyira szimpatikus és tehetséges, imádom a posztjait!
    Hát lehetne :D vmennyi tapasztalatom már van benne.

    VálaszTörlés
  4. Eljutottam ide! :D De jó lett, igazából jó irány, hogy kik azok, akik miatt újabb könyvek kerülnek a horizontra (és a várólistára, kosárba... :)). Huhh, Moskát Anita, tényleg! Olyan jókat szokott írni Instán.
    A Könyvben utazom podcastot nem ismerem, bele fogok hallgatni, köszi!
    Kata, igen, indítsunk! bár én sose érek rá, de amúgy milyen menőség lenne már! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jessz :D Köszi!
      Könyvben utazom - ajánlom őt is!

      Törlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.