Amikor elmúlik a rajongás...

január 28, 2021

'bocs a kattintásvadász címért :D

Az idei első Témázunk bejegyzéssorozatunkban azokról a könyvekről, műfajokról vallunk, amikből már kiszerettünk. Hasonló témát dolgoztunk fel Ízlésváltozások címen vagy amikor a kedvenc szerzőink változásáról írtunk.

Szerzők, akiktől már nem...:

Kapásból eszembe jutott a téma kapcsán két magyar szerző, akiktől korábban több könyvet megvettem. Ma már nem is olvasok tőlük, ill. több szerzeményemtől meg is váltam. Az egyik Cserna-Szabó András, akit még egyik magyar szakos csoporttársam ajánlott 2011 környékén. Elolvastam több könyvét, lelkesen dedikáltattam is a Szíved helyén épül már a Halálcsillagomat. Az utolsó kötet a Veszett paradicsom volt 2015-ben, amit kissé csalódottan tettem le és azóta se olvastam tőle. Még mindig szerepel a kedvenc címke a Puszibolt köteten, amit először olvastam tőle, lehet ezzel is újráznom kellene, hogy ez még marad-e ebben a kategóriában. Mi változott? Azt hiszem a humorom, vagy az hogy egyre erőteljesebben kerestem a női szerzőket, a kortárs magyarok között is.

A másik szerző, akire első körben gondoltam, akitől lehet hogy olvasnék még, ha élne :( Kőrösi Zoltán (nyugodjék békében), elég sokat olvastam főleg az újabb kötetei közül (Kalligram, Libri - Jelenkor kiadásban). Az első találkozásom vele Vámos Miklós Kedves kollégák kötetnek köszönhető, ebből sokat szemezgettem annak idején. Az abszolút kedvencem a Milyen egy női mell c. családtörténet. Több könyvét is szerettem, de ezek közül megváltam néhánytól - nem hiszem, hogy újraolvasnám, így csak a kedvenceket tartottam meg.

Ha maradunk a férfi szerzőknél, akkor Christopher Moore-t is meg kell említenem, nagyon szerettem 2008-2013 között, bejött humora, az eszement kalandok. Már évek óta nem mozgatnak meg a könyvei, pedig az Agave tetszetős kiadásokban hozta ki őket. Ha nevetésre vágysz, és nem zavar a néhol bugyuta humor, akkor ajánlom a műveit, mert tényleg jókat lehet szórakozni rajta. Érdekes, hogy itt is egy negatív élmény vette el a kedvem az írótól, ahogy Cserna-Szabónál is.

Dan Browntól középiskolásként olvastam először és nagyon megfogott az Angyalok és démonok. Komplex, izgalmas és rengeteg információt tartalmaz - végigolvastam és nagyon vártam a sorozat következő köteteit a 3. részig, ott elakadtam 2009-ben. Az Inferno-t csak filmen láttam néhány éve, már nem vágyom 600+ oldalas kalandokra Roberttel. A hosszúságon túl visszatart az is, hogy szerintem már nagyon tudna újat adni nekem. A népszerű sorozatán kívül olvastam 2011-ben A megtévesztés fokát (szintén nem voltam már elájulva tőle - ezzel fejeztem be DB könyveinek olvasását). 

Hogy ne csak férfi írókat emlegessek: Kate Morton - nagyon szerettem tőle a Felszáll a köd és Az elfeledett kert c. regényét, de a Távoli órák azokhoz képest csalódást okozott és nem olvastam többet tőle. Szeretnék amúgy, mert vonzanak a sztorijai, de visszarettentenek itt is - ahogy Dan Brownnál - az oldalszámok :D

Témák, amikről már nem...:

Vámpírok, tündérek, alakváltók, tiniregények, a buta chicklitek*, new adult, posztmodern - nehéz szépirodalom. 

Előbbiekből sokakhoz hasonlóan kinőttem ill. a trendek is változnak - a nehezen befogadható szövegekhez meg türelmem nincs. Nekem a történet és a hangulat mindig is fontosabb volt, mint a stílus - persze ez is számít, hogy ne faék egyszerű legyen, de nincs kedvem szenvedni szövegekkel. Legutóbb Selyem Zsuzsa novelláskötetével voltam így, hogy biztos tartalmas, erős, de nem nekem szól.

A természetfeletti lényekhez visszatérve, nem mondom, hogy nem fogok még olvasni róluk, de megválogatva :) Épp most olvastam újra a Twilightot és kezdtem bele a Midnight Sunba (ez a Twilight Edward szemszögéből), ezt a nosztalgiafaktor miatt vettem elő. A hibáit látom, és egy új olvasmánynak nem is bocsátanám meg (kamaszkori bénázások, túlírt jelenetek, felesleges körök, nem egészséges párkapcsolat és önkép).

* vannak chicklitek, azokat keresgélem és szívesen olvasok jól megírt romantikus történeteket is, igaz nem sokat, de nyitott vagyok erre a témára is.

Nektek kik azok a szerzők - témák, amik már nem mozgatnak meg? 
Írjátok meg hozzászólásban vagy csatlakozzatok bejegyzéssel ;)

A többiek témázásai:

Pupilla, AnettSister, Heloise, Nita, Kritta

18 megjegyzés:

  1. Nekem tetszik a cím! :D
    Tök jókat írtál, tényleg, Dan Brownnal is szerintem sokan vannak így - mondjuk én nem adtam fel a Robert Langdonos könyveket, a későbbieket s elolvastam, de pl Az elveszettójelkép eléggé csalódás volt. Pont most olvastam valahol, hogy a mai konteós világban vajon tudna-e olyan nagyot menni a Da Vinci meg az Angyalok és démonok, mint akkor, amikor kijött...
    Cserna-Szabótól nekem egyedül a Puszibolt van meg, de még nem olvastam, jó régóta várólistás már.
    Kőrösitől én is olvastam a Milyen egy női mell? c. regényt, és nagyon szerettem, de egyébként annyira nem akartam aztán mást olvasni tőle, csak most nemrég a gyerekverses kötete került a kezembe.

    Neked mik a példáid a "jó chick-litre", miket találtál annak? Kíváncsi vagyok, mert ha jó, akkor én is szeretem olvasni, csak tényleg sok van, és nehéz válogatni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kéne nekünk valami chick-lit határozó úgy érzem :D Mármint nem tudom, hogy vagytok vele, de olykor vagyok úgy, hogy jöhet a "lányt kirúgták a melóból, ezért pékséget nyit és összejön a szállítóval" típusú regény, csak legyen jól megírva, legyen intelligens és szóljon ennél sokkal többről :D De ha chick lit, rajzolt borítóval, akkor már "adjatok egy kanalat, szíven szúrom magamat" :D

      De egyébként, év elején A főnök ajánlatával kezdtem, amivel azért voltak problémáim, de élménynek csillagos ötös chick lit volt :))

      Törlés
    2. Pupi - Köszi! :D
      Legutóbbi jó chicklit élményem - amin meg is lepődtem - Evvie ​Drake bedobja magát (https://ittvalahol.blogspot.com/2020/07/linda-holmes-evvie-drake-bedobja-magat.html), amúgy Lobonál szoktam szemezgetni, mert ő azért szépen megszűri, hogy mi emelkedik ki ebből a műfajból. De mondhatnám ide még Jodi Taylor Semmi lányát, ami elég meglepő könyv :D
      Jó chicklit számomra az, amiben nem egy buta tyúk a főszereplő :D A bugyutaságot tényleg nem bírom már elviselni - max Agatha Raisinnek :D

      Törlés
    3. Avilda, hát igen, jól jönne valami jobb iránymutató, "határozó". :D
      Köszi Dóri, ezeket én is lestem már, főleg az Evvie Drake-et. Igen, Lobonál általában a jobbak tűnnek fel. :)

      Törlés
    4. Lobo ajánlotta nekem is az Evvie Drake-et :) Jodi Taylortól pedig nagyon vonz a Semmi lány :) Remélem, jók lesznek!

      Törlés
  2. Nem is tudom, mikor olvastam utoljára vámpíros történetet. :D Illetve nálam volt egy időszak, amikor az arab világban szenvedő nőkről írt könyvek érdekeltek nagyon, de jó ideje már ez is kikopott.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, én is régen - de kamaszkoromban, 20-as éveimben faltam, akkor volt divatja :D

      Törlés
  3. Kate Morton, valóban... Emlékszem, a Felszáll a köd mennyire padlóra vágott, erre ez a tóparti házas sztorija.. pedig nem sokban más, csak látom, milyen sablon elemekkel dolgozhat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye? Lehet nagy időkihagyásokkal kell olvasni, mert akkor tud hatásos lenni, de továbbra is visszatart, ez amit írsz, hogy sablonos és 500+ oldalban nem akarok vmi hasonló élményt, mint amit már kaptam - bááár ez is lehet hangulatfüggő. Na majd egyszer azért újra megpróbálkozom vele.

      Törlés
    2. Elég nagy, kb 8 éves időkihagyással olvastam :D Nem tudom, mennyi kéne, 15?? :D Pedig ő is tipikusan olyan, akit szeretnék szeretni!

      Törlés
  4. A buta chick-litek nálam sem találnak be, most már eléggé megszűröm őket. :)
    Hmm, viszon érdekes, hogy Dan Brown nálad így kifulladt - bevallom, engem még mindig furdal a kíváncsiság, hogy a következő könyvében mire fut ki a játék. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kinőttünk a buta sztorikból úgy szűrtem le sokunk bejegyzéséből ;)

      Törlés
  5. Ó, Dan Brown!! Hát persze! Hogy maradhatott ki nálam! Én csak két könyvét olvastam azt hiszem, a Da Vinci-kódot, amikor még megjelent és óriási volt körülötte a felhajtás - gimis voltam és vagy egy este alatt elolvastam, annyira faltam a sorokat. És aztán pár nap múlva újraolvastam rögtön :D meg az Angyalok és démonok is hasonló élmény volt, de aztán pár évvel később kicsit idősebb fejjel nevetségesnek találtam ezeket az összeesküvés elméleteket, amiket bizonyos dokufilmek tényként átvettek egy fikcióból XD és azt hiszem, így ment el a kedvem a könyvektől is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is mindig utólag jövök rá, hogy mit hagytam ki :D
      Igen nekem is az újdonság varázsa hatott, aztán meguntam.

      Törlés
  6. Dan Brown-t nagyon kedveltem, meg is vannak a regényei, fél tégla verzióban. Ma már nem biztos, hogy levenném őket a polcról. A természetfeletti lényekhez valahogy nincs türelmem. :) Twilight pl. nekem teljesen ki is maradt.
    Vámos Miklós a várólistámon van, csak attól félek, hogy túlzottak az elvárásaim, ezért még halogatom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vámos Miklóstól én is még csak egy interjúkötetet olvastam (Kedves kollégák), a többi könyve nem is vonz egyelőre.

      Törlés
  7. Érdekes, nekem Dan Brown megmaradt, nem rajongok már annyira érte, mint régen, de ha jön új könyve, beszerzem és elolvasom.
    Elég sok hasonló műfaj van, amiből kiszerettünk, szerintem a korosztályunk java része ezen végigment.

    VálaszTörlés
  8. Dan Brownt én is kihagytam a listámról, pedig anno az Angyalok és démonokat, és a Da Vinci kódot hogy szerettem. SZerintem az összes könyvét beszereztem, de aztán nem olvastam el őket. Az Infernot sem kötött le annyira, csak bele - bele olvastam, amikor még dolgoztam az e-könyvön, de valahogy nem húzott úgy be. Nekem viszont a Twilight nagy szerelem lett, igaz én is látom a hibáit, de hát nem tudok elvonatkoztatni, hogy 10 éve is nagyon szerettem, és Edward szemszöge még így is izgalmas volt. Nekem C. Moore sosem volt szimpatikus (a közös Gaiman kötetet olvastam vele, amiből sorozatot készítettek) meg valami ördögöst, de annyira nem volt maradandó, meg is váltam mind2 könyvtől és nem is próbálkoztam vele többet. Jó látni, hogy mindenkinek hasnonló korszakai voltak, de ez is csak azt tanusítja, hogy felnőttünk!

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.