J. R. R. Tolkien - Karácsonyi levelek

Most ősszel-télen két könyv is megjelent magyarul Tolkientől, az egyik a Kullervo története, a másik pedig ez a bájos kis kötet.
Tolkien A gyűrűk ura trilógiával már korán belopta magát a szívembe kamaszkoromban, így már a megjelenéskor szemeztem a fenti két könyvvel. Végül erre esett a választásom - kedves kis karácsonyi ajándék magamnak :D 

A "karácsonyi leveleket" Tolkien a gyerekeinek írta és rajzolta minden karácsony előtt, 1920-1942 között Karácsony Apó nevében. A levelek évről-évre egy hosszabbak, igényesebbek lettek, több visszatérő szereplővel. A kötet először 1976-ban jelent meg - elég sokára kaptuk meg magyarul.

forrás
Nem tudom Tolkien amúgy milyen apa és férj volt, de ezek a levelek annyira kedvesek és kreatívak, hogy megadnám neki a legjobb apa díjat. Minden évben küldött levelet a gyerekeinek, volt olyan év, hogy többet is, már októberben 'beszámolt' Karácsony Apó az Északi sark történéseiről. 
A levelekből egy bolondos, problémáktól nem mentes, de vidám világ bontakozik ki előttünk - az ügyefogyott Jegesmedvével, Hófiakkal, koboldokkal és törpökkel. 

A kiadásról pár szót: öröm kézbe venni a könyvet - keménykötésű, fényes lapokkal. Az egyik oldalon a beszkennelt levelet, rajzokat láthatjuk mellette pedig magyarul a levelet, és a megjegyzéseket. Öröm elbogarászni a képeken, leveleken - megfigyelni hogyan változott az íráskép, észrevenni, hogy visszaköszönnek benne A gyűrűk urában megismert stílusjegyek is. Amúgy a levelekben elmesélt kalandok egy-két momentuma is ismerős volt A hobbitból :)

Ajánlom a Tolkien fanoknak, gyerekeknek és karácsonyi hangulatra éhes felnőtteknek is :)

4/5

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve: 2016
Eredeti cím: Letters ​from Father Christmas
Oldalszám: 192
Ár: 3290 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
forrás
"Tolkien ​​gyermekei számára nem csupán az ajándékok miatt volt fontos és érdekes Karácsony apó, ők ugyanis minden évben képekkel illusztrált levelet is kaptak tőle: mesélt nekik a házáról, a barátairól és az északi-sarki eseményekről, mulatságosakról és ijesztőekről egyaránt. Az első levél 1920-ban érkezett, majd jöttek az újabbak húsz éven keresztül, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző volt – néha a házban találták meg a gyerekek, máskor a postás hozta.
Az idő előrehaladtával Karácsony apó háztartása egyre nagyobb lett. Eleinte csak a Jegesmedvéről esett szó, ám később felbukkannak Hómanók, Vörös Törpék, Hóemberek, barlangi medvék is, no meg Jegesmedve unokaöccsei, Paksu és Valkottukka, akik látogatóba érkeztek, de aztán ott ragadtak. Mindvégig Jegesmedve maradt Karácsony apó legfőbb segítőtársa, ugyanakkor a legfőbb okozója is azoknak a szerencsétlen eseteknek, amelyek nyomán zűrzavar keletkezett az ajándékok körül. Végül Karácsony apó maga mellé vett egy manót, aki titkárként sokat segített neki. A későbbi levelekben fontos szerep jut a manóknak, amikor meg kell védeni az apó házát és raktárait a koboldok támadásaitól. A szívmelengetően kedves kötet bemutatja Karácsony apó reszketeg kézírását, egyúttal a levelekhez mellékelt szinte valamennyi képet is. Nem marad ki persze az ábécé sem, amelyet Jegesmedve szerkesztett a koboldrajzok alapján, ahogy az a levél sem, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek."

1 megjegyzés:

  1. Kedvet csináltál hozzá, pedig eddig nem figyeltem erre a könyvre igazán, de megfogott, hogy ez egy hosszú, valódi projekt lenyomata tulajdonképpen. Külön tetszik, hogy ott vannak benne a levelek eredetijei is. :)
    Pont jó könyv hangolódni. :)

    VálaszTörlés

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.