2016. december 31., szombat

Évösszegzés 2016

2016 felemás év volt szerintem sokunknak - több rossz hír érkezett a világból, több ismerősöm is negatív élményekről számolt be ebből az évből - nekem is elég nehéz volt az év utolsó része. De most a jóra fókuszálok és van minek örülnöm több téren is. :)

Nyáron 7 éves lett a blog - hihetetlen, hogy már milyen régóta vezetem állandó lelkesedéssel. A félévemről is írtam ugyanebben a bejegyzésben

2016 az olvasás szempontjából - ahogy többször is említettem már - a nonfictiök éve volt nekem. A műfaj bizonyos témájú könyveitől idegenkedtem eddig, de egyre jobban rákapok a pszichológiai, önsegítő könyvekre is. Az életrajzok mindig is érdekeltek, idén ebből is többet olvastam, és jövőre is van pár amit sorra kerítek. 

A nyár nagy élménye volt a Nyírd ki ezt a naplót kipróbálása - nagyon lelkes voltam, videókat is készítettem. Most jó érzés kézbe venni és átlapozgatni ezt a fura naplót, lehet hogy jövőre is veszek egyet :) 

Idén is változatos könyveket olvastam: verseket, színdarabot, önsegítő könyveket, regényeket, képregényt - és nemzetiség szerint is válogattam. Az ilyen komfortzónatágítás nagy élménye volt az év elején Tan Twan Eng Az ​Esti ködök kertje című könyvének elolvasása, ami a kedvencem lett!

Na de nézzük mit/mennyit olvastam 2016-ban - és kik lettek az új kedvenceim!

Idén olvasott könyvek:

✎ 136 - meghaladtam az utóbbi évek olvasásait, mondjuk ebben volt képregény, rövid könyv, 'nemkönyv' :)
✎ ebook: 33
✎ angolul: 11
✎ Könyvtárból: 30
Kb.: 39496 oldal


Beszerzett könyvek:

✧ 69 db
✧ 4 ebből már  nincs nálam (cseréltem, eladtam vagy elajándékoztam)
✧ Csere: 6 érkezett
✧ Rukkoláról: 5 jött
✧ Reci: 12 + 4 ekönyvként érkezett

A blogról

Ha jól számoltam, akkor éppen 100 könyvről írtam, összesen 240 bejegyzés született. 

A rovatok közül a legnépszerűbb a TILT, a Friss könyvek és a Havi zárás, én is ezeket szeretem a legjobban írni :) Újdonság volt idén a Tumblren láttam, és a Top 5 rovatot is felélesztettem, az évszakonkénti legjobb olvasmányaim bemutatásával. 

Újdonság a felső menüben található Kreatív menüpont, ahová a blogon található - mily meglepő! - kreatív, nem olvasós könyveket, bejegyzéseket gyűjtöttem össze. Tavaly a felnőtt színezők voltak a slágerek, idén a Nyírd ki ezt a naplót :) A másik új menüpont a Reading the world, ahol megpróbálom összegyűjteni, hogy milyen nemzetiségű íróktól olvastam már.

2016 legjobbjai

Kedvenc új kiadók: Partvonal, HVG Könyvek
Top könyvek: lásd az alábbi képet (molypolc). Idén úgy érzem, hogy nagyon sok jó könyvet olvastam, és sokféle műfajban.

Kedvenc új író: Elizabeth Gilbert egyértelműen, aki kellemesen meglepett mindegyik könyvével :)
Könyves élmények: idén nem jutottam el egyik pesti könyves rendezvényre sem, viszont többször találkoztam azokkal a bloggerekkel, akiket évek óta olvasom és annyira jó érzés, hogy már a barátaimnak tudhatom őket - még ha az ország távolabbi pontjain élnek is, akkor is úgy érzem számíthatunk egymásra.

Csalódásokról most nem akarok külön írni, de több várólistacsökkentős könyem ide tartozik :D

A 2016-os tervek megvalósulása:

✓ többet olvasni angolul - 11 könyvet sikerült elolvasnom idén, volt ezek között recenziós szakirodalom és egy regény is, na meg persze több rövidebb könyv, és két képregény is.
újraolvasás: Harry Potterekkel haladtam, hála az illusztrált kiadásoknak :)
✓ többféle műfajt olvasni: a könyvbingóm ezt is segítette, plusz nagyon rákaptam az ismeretterjesztőkre, ami megint egy kis komfortzónatágítás volt

Ami nem sikerült, vagy nem teljesen:
x Annyi könyvet megvenni, amennyit el is tudok olvasni - ez nagyrészt sikerült: 68 könyvet szereztem be (csere, reci, vettem), és ezek közül 14 maradt olvasatlan
x Több könyvet szereztem be mint tavaly, és egy hangoskönyvre se kerítettem sort.

Tervek 2017-re:

Ezt már egy korábbi bejegyzésben összefoglaltam, és még mindig szeretném ehhez tartani magam :)

A többiek évzáró bejegyzései

Amadea, Nita, Zakkant, ColourfulFantasy, Anna, Nikkincs, Katacita, Pupilla

15 megjegyzés:

 1. Szerintem elmondhatod, hogy könyves szempontból mindenképpen jó évet zártál. Szerettem olvasni a bejegyzéseidet. :)
  BUÉK!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Igen :) Köszönöm, remélem idén is velem tartasz! Boldog új évet neked is! :*

   Törlés
 2. Nagyon örülök neki Dóri, hogy jó éved volt, még ha voltak is benne "elakadások"! Atyaég, rengeteget olvastál, ezt mindig nagyon csodálom benned, főleg, amikor a zárásban írod, hogy nem olvastál sokat és az a mennyiség nálam egy jó hónapnak számít :)
  Van két közös pontunk a top könyvekben: Arkangyal éjjel és a Gonosz pálya, de majd csemegézem jövőre tőled, és pl. a 2017es vcs-be miattad tettem bele az Esti ködök kertjét :)
  Nagyon ügyes vagy, hogy a beszerzetteket ilyen jó arányban olvastad el, nekem ez idén nem sikerült úgy mint tavaly.
  A Könyves élmények szekciót remélem jövőre majd tovább tudjuk bővíteni :P

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Azért is jók az évösszegző posztok, mert ilyenkor rájövök hogy úristen, én kb tényleg egész évben olvastam :D De ahogy írtam Nitának remélem változik az arány idén, és nem fogok panaszkodni ha csak 5 könyvet sikerül egy hónapban elolvasni, de azok inkább legyenek jók plusz változatosabban szeretné tölteni a szabadidőmet.
   Ohhh - remélem tetszeni fog az Esti ködök! Szeretném megvenni és újrázni vele, különleges élmény volt.
   Igeeen - mindenképpen! Könyvfeszt? :)

   Törlés
  2. Megértem, idén én is inkább kevesebbet, de átlagban sokkal jobb könyvet olvasnék, 2016-ban volt pár tök átlagos könyvem...
   Könyvfeszt mindenképpen, de hátha korábban is adódik majd valami! :)

   Törlés
 3. Azta, tök jó, hogy ilyen sok könyvet olvastál.:) Jó kis összefoglaló ez is!
  Boldog új évet!:)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! Boldog új évet neked is :*

   Törlés
 4. Mindig irigykedem, mikor látom, mennyit olvastál és blogoltál. :)
  A Gonosz pálya nálam is kedvenc lett, viszont ez a Nyírd ki ezt a naplót nem annyira az én műfajom, azért ott van a polcomon és emléknek jó lesz 2016-ról. :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De te sokat utaztál és több programod volt ;) Igazából így jött össze olvasmány, hogy sokat volt egyedül. Remélem az idei évben megváltoznak az arányok!

   Törlés
 5. Dóri, engem is mindig lenyűgöz a fáradhatatlan olvasás-szereteted, hogy sosem kerül parkolópályára nálad ez a tevékenység! :)
  Közben épp befutott hozzám a kommented: mostantól biztosan kevesebbet leszel egyedül, de biztos, hogy így is meg fogod tudni oldani, hogy sokat olvass továbbra is!

  Na basszus, a saját zárásomba bele se írtam a közös bandázásainkat, pedig folyton eszemben volt!

  Gilbertet én is bírom, írhatna már valami újat! :D
  Tök jó, hogy ennyi közös kedvencünk van (bezzeg a molyon meg negatívban van a tesóságunk:D), az Esti ködök kertje meg nálam is rég várólistás, csak olyan "komolynak" tűnik és ezért nem merek nekiállni, tudom, hülye vagyok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm! :) Azért rosszabb időszakaim nekem is vannak-voltak, de egy-két hét max.
   Gilbert - na igen, hát csak ír majd valami újdonságot :)
   Moly nem érzi át az igazi tesóságot :D
   Esti ködök - eteti magát, szóval nem kell küzdeni vele ;)

   Törlés
 6. Szuper összefoglaló, és rengeteget olvastál, woow! :) A lelkesedésed, a töretlen poszt-onthatnékod én is csodálom mindig - pedig bennem is van jó adag ilyesmi, de te abszolút túlszárnyalod. :)))
  BÚÉK és sok-sok jó könyvet, a céljaid-terveid elérését kívánom! :))

  VálaszTörlés
 7. Tyűűűű! Azta! Tök ügyes vagy, hogy ennyi olvastál és köztük sok jó olvasmányod volt, még az új könyveiddel is haladtál. Ez tök jó cél lenne nálam is, hogy amit megveszek egyből el is olvassam, vagy ne vegyem meg, ha tudom hogy nem lesz rá időm :D Bár csak ilyen kitartó lennék én is. Én nem csináltam a Nyírd ki sorozatot, de bevallom nálad voltak a legjobb videók a témában és jól végig is néztem őket, hogy lássam mit tud a könyv, amit én sosem fogok megvenni :D A Big Magic már több oldalon szembe jött velem, úgyhogy jól fel is írtam a listámra, mert tudhat valamit, ha ennyire sokan kedvenceltétek. Hajrá a 2017-es évhez és köszi a linkelést alul :*

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na akkor ezeket a fogadalmakat-tanácsokat kívánom neked idénre: olvasd el amit megveszem (amúgy ebben nekem Nikkincs volt a példakép ;)), Big Magic szerintem neked is tetszene ;) Nyírd ki- kösziiii, érdekes volt a könyv is meg kicsit a videózásba is belekóstolni.

   Törlés

Te mit gondolsz? :)

Összes címke

1001 könyv listás (22) 12daybloggerchallenge (12) 14. század (1) 17. század (1) 18 karika (7) 18. század (7) 19. század (30) 2 pontos (12) 20. század (164) 21. század (113) 2pontos (1) 3pontos (75) 4pontos (343) 5pontos (372) 9/11 (2) a love story trilógia (3) a mágia árnyalatai (3) abszurd (4) ad astra (4) agatha christie (12) agatha raisin (24) agave (10) akcióvadász (24) aktuális (1) alan glynn (1) alaszka (1) alessandro baricco (1) alessandro d'avenia (1) alice hoffman (10) alice munro (1) alice sebold (1) allan pease (1) álláskereséshez (1) állatos (8) almási kitti (1) alternatív történelem (6) ambrózy báró esetei (1) amerika (7) amerikai (215) amerikai dél (34) amszterdam (1) angela carter (2) Angeli Marina (1) anglia (2) angol (193) angolul (25) anna black (1) anna gavalda (3) anna rice (1) anne rice (4) apokalipszis (2) arany pöttyös könyvek (11) argentin (1) arto paasilinna (1) asperger (1) aszlányi károly (1) athenaeum (2) audrey niffenegger (2) austin kleon (2) ausztrál (6) autizmus (1) az olvasás 7 hete (8) az orosz szerető trilógia (3) az úr sötét anyagai (5) ázsia (1) balkán (1) banana yoshimoto (2) barangolás (14) baráth katalin (5) barátság (6) barcelona (2) bartis attila (1) beatrix potter (1) békés pál (1) ben aaronovitch (2) betegség (6) blog (18) blogtippek (4) body positive (1) bohumil hrabal (2) bóna lászló (1) book a sloth (2) booktag (10) boris vian (5) borító (3) boszorkány (13) botanika (1) bölcsészkrimi (6) böszörményi gyula (1) bram stoker (2) brazil (7) bridget jones (1) bródy lili (1) bronte (4) brunella gasperini (1) budapest (17) budapest noir (1) bűbájoló történetek (1) calderon (2) carlos ruiz zafón (5) castle (1) catherynne m. valente (1) celia rees (2) charlaine harris (11) charles dickens (5) charlie n. holmberg (3) chicklit (37) cholnoky viktor (2) christopher moore (6) cirkusz (2) coco chanel (1) cormoran strike (3) cozy mystery (27) családregény (17) cseh (6) csehov (1) cserna-szabó andrás (4) csokoládé-trilógia (3) dán (3) dan brown (6) dark fantasy (1) darren shan (1) david levithan (1) david nicholls (1) david safier (1) dávid veron (4) debrecen (1) déli végek trilógia (1) depresszió (4) diane setterfield (1) díj (8) disztópia (19) DIY (1) dizájn (1) doctor who (2) dominika (3) dorian gray (1) drámák (3) drog (1) e.t.a. hoffmann (1) edith wharton (1) eger (1) egészség (3) egyetem (2) éhezők viadala trilógia (3) elena ferrante (2) életmód (17) életrajz (15) elfeledett könyvek temetője (3) elif shafak (1) elizabeth gaskell (1) elizabeth george (1) elizabeth gilbert (4) elizabeth kostova (2) elizabeth strout (3) emberi sorsok (3) emile zola (4) énekes (1) énmárka (1) énregény (1) erdély (1) erdő (1) eric kraft (1) erin morgenstern (1) erlend loe (1) ernest hemingway (2) erotikus (1) esszék (7) európa (3) európa kiadó (1) évösszegzés (4) évszakok (1) extra infók (2) f. scott fitzgerald (2) fábián janka (1) fabio volo (1) fandorin (1) fantasy (59) fekete istván (1) feminizmus (15) festészet (2) film (99) finn (11) firenze (1) fodor ákos (5) ford madox ford (4) fotózás (2) főnix (1) főzés (1) francia (40) fredrik backman (2) friss könyvek (83) fumax (1) gaál viktor (1) gabo sff (9) gabriel garcía márquez (3) gail carriger (4) gárdonyi géza (2) gasztronómia (3) gasztroregény (10) gaura ágnes (1) gayle forman (1) geek (1) gemma doyle (4) george mann (1) georges simenon (1) géra eleonóra (2) gondolatok (6) goodreads (1) gótikus (1) görög (2) grecsó krisztián (6) groteszk (2) guillaume musso (3) guilty pleasure (1) gyász (3) gyerek (2) háborús (2) hajléktalan (1) hajóbontók (1) halloween (3) hamish macbeth (1) hangoskönyv (21) harold fry (1) három nővér szigete (3) harper lee (1) harry potter (17) havi tervek (34) havi zárás (70) helen simonson (1) helikon (1) hercule poirot (2) hétvilág (3) hírek (7) hófehér-trilógia (3) holland (1) holokauszt (4) holt költők társasága (1) honlapajánló (11) horror (3) humor (34) húsvét (1) hvg (5) ian mcewan (3) idézetesképes (10) időutazás (4) ifjúsági (43) igaz történet (4) ikrek (2) illusztrált (11) indiai (1) indonéz (1) interjú (3) interjúk (2) internet (3) ír (3) iráni (1) irodalomtörténet (1) írország (1) iskola (5) ismeretterjesztő (28) isztambul (1) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) j. d. california (1) j. d. salinger (1) j.k.rowling (16) jane austen (11) jane austen nyomoz (1) janelle mcculloch (1) janet evanovich (4) japán (11) jay asher (2) jeanette winterson (2) jennifer donnelly (1) jim kay (4) joanne harris (18) jodi picoult (1) jodi taylor (2) joe hill (2) john green (1) jon krakauer (1) jonathan hunt kalandok (2) jonathan safran foer (1) joyce maynard (1) jövő (3) jugoszlávia (1) julia child (1) julie és julia (1) junot díaz (1) kaffka margit (2) kaland (9) kalligram (1) kamaszkor (4) kanadai (4) karácsony (27) karinthy frigyes (1) kármán józsef (1) kastély (1) katarina mazetti (2) kate furnivall (3) kate morton (2) kathryn stockett (1) kávé (4) kazuo ishiguro (1) kedvenc (26) képregény (9) kereszténység (1) keri smith (7) kiegészítő kötet (1) kihívás (17) kína (3) kindle (4) kirekesztés (3) kísértet (1) kisregény (10) kiss angéla (4) klasszikus (69) klausz melinda (2) kleinheincz csilla (4) kolumbiai (3) konmari (3) kortárs (66) kosáryné réz lola (1) kosztolányi dezső (1) könyvajánló (10) könyvekről röviden (8) könyvesfilmes (4) könyvfesztivál (8) könyvhét (4) könyvmolyoknak (10) könyvtár (3) körbeposzt (45) kőrösi zoltán (7) közel-kelet (1) középkor (2) közösség (2) kreatív (12) krimi (90) lauren graham (1) leila sales (1) lélekboncolgató (3) lena dunham (1) lengyel (1) lenyűgöző teremtmények (5) leszbikus (3) levélregény (8) leviathan trilógia (1) libba bray (8) libri (6) lisa jewell (1) lista (25) litván (1) ljudmila ulickaja (1) lmbt (11) logan mcrea (1) london (16) louisa m. alcott (1) louisa may alcott (1) lynn barber (1) m.c.beaton (20) macska (1) maggie stiefvater (3) mágikus realizmus (12) magyar (176) magyar blogger rovatok (106) magyar könyvek viadala (8) maisie dobbs (1) maláj (1) márai sándor (11) marc levy (1) marketing (3) markus zusak (1) maupassant (1) maxim kiadó (5) média (1) megjelenések (26) melania mazzucco (1) memoár (13) mercy fall farkasai (3) mese (15) mese felnőtteknek (10) meseregény (4) mexikó (2) mezei mária (1) michael cunningham (3) milan kundera (2) mindfulness (3) miss marple (2) misztikus (5) mitológia (5) molnár ferenc (1) moly.hu (2) monarchia (1) mrs. jeffries (2) múltidézés (2) muriel barbery (1) műfaj (1) műfaj mustra (1) művelődéstörténet (2) művészet (1) nail gaiman (1) nancy drew (1) naomi alderman (1) Napernyő Protektorátus (4) napló (3) nathaniel hawthorne (2) neil gaiman (12) nellie bly (2) német (14) new adult (5) new england (5) new york (23) newbury és hobbes nyomoz (1) nicholas sparks (1) nick hornby (1) nicole krauss (1) nikki heat sorozat (1) nora roberts (3) norvég (6) novellák (43) női sors (39) nyár (14) nyereményjáték (10) ókor (1) olasz (21) on sai (7) oriana fallaci (1) orosz (13) oroszország (1) orson scott card (1) oscar wilde (1) osztrák (2) ottlik géza (2) önéletrajz (12) öngyilkosság (1) önismeret (12) önsegítő (7) öregedés (1) ősz (4) pakisztáni (1) paolo bacigalupi (2) papírmágus trilógia (3) papp diána (4) parade's end (4) párizs (7) partvonal (4) patrick modiano (1) patrick ness (1) patrick süskind (2) paul auster (1) paula hawkins (2) paulo coelho (7) peter grant sorozat (3) peter mayle (1) philip pullman (6) philippa gregory (1) pioneer kiadó (1) poe (1) poket zsebkönyv (1) popkultúra (1) posztmodern (1) programajánló (21) pszicho-thriller (4) pszichoanalízis (1) pszichológia (8) rabszolgaság (3) rachel joyce (1) rainbow rowell (3) rájátszás (2) rakovszky zsuzsa (2) ransom riggs (2) regény (1) regényes életrajz (4) rejtély (1) rejtő jenő (3) retelling (5) richard paul evans (2) road trip (1) rob thurman (1) robert merle (1) róma (1) romantikus (47) ruta sepetys (2) salla simukka (2) sarah addison allan (5) sarah andersen (3) sarah perry (1) sárkány (2) sárkánycsalogató (1) scifi (26) scolar (5) shakespeare (3) sherlock holmes (5) simon márton (1) siobhan dowd (3) sir arthur conan doyle (6) sírkertek királynője (3) skandináv (2) skót (28) sky chaser trilógia (2) sophie kinsella (1) sorozat (18) spanyol (7) st. mary krónikák (2) steampunk (8) stephanie plum sorozat (4) stephen king (1) stephenie meyer (2) subscription box (3) susanna clark (1) svájc (1) svájci (1) svéd (14) sylvia plath (1) szabó magda (5) szabó t. anna (2) szakácskönyv (2) számítástechnika (1) szatíra (1) szécsi noémi (3) szegénység (1) szellem (5) személyes (164) szemináriumi dolgozatom (2) szépirodalom (79) szerb (1) szerb antal (2) szerelem (2) szerzői életrajz (2) szex és new york (1) sziget (4) színész (3) színező (1) színház (2) szociológia (3) szombathely (2) szórakoztató (3) szülinap (9) szürrealizmus (3) társadalomkritika (6) társadalomtörténet (2) tasmina perry (2) tavasz (1) tél (6) tematikus (6) témázunk (1) terrortámadás (1) the last policeman (1) thomas hardy (2) thomas mann (1) thriller (6) tilt (182) tim burton (1) titanic (1) tolkien (3) tolsztoj (1) tommy és tuppence (1) top5 (24) tóth krisztina (5) több idősík (6) török (4) történelmi (23) történelmi romantikus (2) tracy chevalier (7) true blood (11) tumblren láttam (8) Tü/Körben (1) tündér (1) tv sorozat (1) twilight saga (8) új-zéland (3) újraolvasás (16) újság (1) újságíró (2) ukrán (2) updike (1) urban fantasy (16) utazás (6) ünnep (7) űrutazás (1) v. e. schwab (3) vallás (7) vámos miklós (1) vámpír (5) vámpírkrónikák (1) vámpírnaplók (2) vámpíros könyvek (15) varázslat (2) várólista (7) várólistacsökkentés (46) város (2) velence (5) vérgróf-trilógia (1) vers (30) vicki myron (1) victor hugo (1) viktoriánus (20) világháború (24) virág emília (3) virginia woolf (18) vivien holloway (1) vlog (2) vörös pöttyös könyvek (10) wales (1) walter kirn (2) walter lord (1) wayward pines (1) weird fiction (2) william somerset maugham (2) wladyslaw szpilman (1) YA (21) YA sorozat (14) zene (8) zsidó (6)

Nemzetiség-helyszín szerint

alaszka (1) amerikai (215) amerikai dél (34) amszterdam (1) anglia (2) angol (193) argentin (1) ausztrál (6) balkán (1) barcelona (2) brazil (7) budapest (17) cseh (6) dán (3) dominika (3) francia (40) görög (2) írország (1) isztambul (1) izland (1) izlandi (3) izraeli (1) japán (11) jugoszlávia (1) kína (3) közel-kelet (1) lengyel (1) litván (1) london (16) magyar (176) mexikó (2) német (14) new england (5) new york (23) norvég (6) olasz (21) orosz (13) osztrák (2) pakisztáni (1) párizs (7) róma (1) skót (28) spanyol (7) svájci (1) svéd (14) török (4) új-zéland (3) velence (5)

Kor szerint

Pontozás szerint

2 pontos (12) 3pontos (75) 4pontos (343) 5pontos (372) kedvenc (26)