Edward St. Aubyn - Ami kell / Végül

A hónap elején olvastam el Patrick Melrose történeték első kötetét, amiben az első három kisregény kapott helyett. Akkor azzal zártam a bejegyzésem, hogy remélem a főszereplő tényleg helyre tudja hozni az életét. Naiv elképzelés volt tőlem, hogy a házasság és a gyerekek majd helyrerázzák azt a sok kegyetlen élményt, amit Patrick átélt eddigi életében....

Ami kell
Ez a kisregény megdöbbentő módon Patrick elsőszülött fia, az ötéves Robert szemszögéből indul. Öccse, Thomas születését ill. a saját születését mutatja be, és az első hónapokat az új családtaggal. Kényelmetlen és fura kezdés volt Patrick megszokott gondolatfolyamai helyett egy túlzottan intellektuális, értelmes kisfiú fejében lenni. Folyamatosan az járt a fejemben, hogy egy gyerek nem lehet ilyen - nem tud így fogalmazni, nem tud ilyen összefüggéseket meglátni. Később visszatérünk Patrick, ill. felesége Mary szemszögébe is - 2000-2003 között, az augusztusi nyaralás díszletei között ismerjük meg a Melrose család életét. 
Patrick a korábbi események után ügyvédnek állt, küzd az alkoholfüggőségével ill. attól a teljes elhidegüléstől, amivel Mary sújtja Thomas megszületése után. Életének másik nagy problémája anyja folyamatos leépülése és a jótékonysági rohama, aminek áldozatul esett a franciaországi ház is, ahol Patrick felnőtt. Nehezen tudja elengedni a birtokot, már az augusztusi nyaralások idején is csak megtűrt vendégek a spritiuális jótékonysági alapítvány vezetője szemében. 
Ahogy az eredeti cím (Mother's milk) is utal rá, ebben a részben az anyaság kap főszerepet - elsősorban Mary viselkedése, de Eleanor is sok szerephez jut. 
forrás
Végül
Az utolsó kisregény lezár egy újabb fontos szálat - Patrick életének fontos szereplőjétől búcsúzik el. A temetésen és a toron, a korábbi kisregények megszokott - egy nap - sok szereplő és információ szerkezetében ismerünk meg újabb vonatkozásokat a Melrose család múltjáról. Patrick újabb nehéz időszakon van túl, családjától eltávolodva keresi továbbra is a helyét az életben. Az utolsó sor talán arra enged következtetni, hogy majd újra révbe ér. 

Ez a két kisregény kevésbé volt lelkileg megterhelő olvasmány, mint az első három - aki azt 'kibírta', annak ez már semmi. Patrick Melrose története elképesztően nehéz, naivitás volt azt hinnem, hogy a sok trauma után jól fog funkcionálni az új élethelyzetében - vagy mert rosszul választott, vagy mert ez az elhidegülés bárkivel megeshet és meg is esik. Érdekes volt látni a családjából ismétlődő mintákat, amiknek ő is tudatában volt, de ennek ellenére nehezen tudott ellenállni a szenvedélyeinek. Tetszettek a szellemes dialógusok, érdekes volt a két fiú fantáziája és értelme, amikkel egyenrangú beszélgetőpartnerekké váltak a szüleik számára. 
"– Hát nem isteni ez a tyúkól? – noszogatta Nancy. – Megtiszteltetés lenne benne lakni – jelentette ki Patrick hirtelen bepótolva eddigi lemaradását a társasági kötelezettségek terén."
Tegnap elkezdtem nézni a könyvekből készült sorozatot is - ezt mindenképp a könyvek után, vagy helyett ajánlom, mert már az első részből feltűnt, hogy a történetszálakat szabadabban kezelték a sorozat készítői. (Ettől függetlenül nagyon tetszett már az első rész is.).

4/5

Kiadó: Jelenkor
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Mother's milk, At last
Sorozat: Patrick Melrose 4, 5
Fordító: Csonka Ágnes
Oldalszám: 496
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
A Booker-shortlistjére is felkerült negyedik elbeszélés, az Ami kell, és a Végül ismét a családi kastélyban játszódik, ahol Patricknek szembe kell néznie a gyermeknevelés nehézségeivel, felesége hűtlenségével, miközben anyja eutanáziát fontolgat, és elveszítik családi otthonukat.Edward St Aubyn megmutatja a hanyatló brit arisztokrácia, a tökéletes dekadencia, erkölcstelenség, kapzsiság, sznobizmus és kegyetlenség világát.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.