Celeste Ng - Kis tüzek mindenütt

Celeste Ng-től tavaly olvastam először, az Amit sohase mondtam el c. családregényét. Azt a könyvet nagyon szerettem: jókor talált meg, az egyik kedvenc irodalmi környezetemben játszódik és érdekes témát mutat be - nem volt kérdés, hogy elolvasom a második regényét is.

A történet egy tökéletesen megszerkesztett és szabályozott életű kisvárosban játszódik, Shaker Heights-ban, ahol a házak passzolnak egymáshoz, ahol meg van határozva hogy mikor kell füvet nyírni és szinte csak gazdag családok élnek. (Érdekesség: a kisváros létezik, sőt Celeste Ng 10 éves korától itt élt a családjával.) A felszínen egy barátságos, befogadó környezetről van szó, ahol nem téma a bőrszín, ahol szívesen jótékonykodnak az emberek - ám ahogy haladunk a cselekményben kiderül, hogy itt sem rózsás minden.

Ebbe az idillbe érkezik meg az egyedülálló anyuka, Mia Warren, 16 éves lányával Pearllel. Mia művész, fotós - alkalmi munkákból tartja el magát és sokszor költözött már lánya születése óta. Kettejük kapcsolata kiegyensúlyozott, Pearl könnyen veszi ezt a vándor életmódot - ám Shaker Heightsban azt az ígéretet kapja, hogy végre letelepszenek. Könnyen találnak egy megfelelő albérletet, munkát és az iskola is tökéletesnek tűnik az okos Pearl számára is.

A főbérlő, Mrs. Richardson a helyi újságnál dolgozik, férje ügyvéd, van egy hatalmas házuk és négy gyerekük. Az életük szabályszerűen alakult - az egyetemen ismerkedtek meg, munkába álltak majd egy év eltéréssel jöttek sorban a gyerekek, akik a történet kezdetén már mind kamaszok, a legfiatalabb 14, a legidősebb lány 18 éves. Moody a fiatalabb fiútestvér figyel fel az új albérlőkre, egészen pontosan Pearlre. Hamar összebarátkoznak, később kiderül, hogy osztálytársak is lesznek a gimiben. Neki köszönhetően Pearl hamar megismerkedik a Richardson családdal, hétköznapjaikkal amibe egyre jobban bevonódik ő is. Természetesen elkápráztatja az a vagyon és magabiztosság, ami ebből a családból árad - de a nomád anyuka és lánya hatása visszafelé is érvényesül.

Ahogy jobban megismerjük a négy testvért és a szüleiket, látjuk, hogy nekik is megvannak a maguk problémái és kétségei. A legjobban ez a legkisebb gyerek, Izzy és anyja kapcsolatán látszik. A túlféltés az évek alatt állandó elégedetlenségbe és csipkelődésbe fordult. 

Sok témával foglalkozik Celeste Ng ebben a regényben - egyrészt az egyedülálló anyuka, Mia múltja több érdekességet is tartogat, másrészt bevon a történetbe egy bevándorló kínai nőt, aki elveszíti a gyerekét rossz körülményei miatt. A kisváros és a média felbolydul a gazdag örökbefogadó családtól babáját visszakövetelő nő peres ügyén, amiben minden szereplő érintett lesz valamilyen módon. 
"Egy szülő számára a gyermek nem ember csupán – gyermekünk hely is, Narnia, végtelen, örök hely, ahol egyszerre létezik a jelen, amelyben élünk, a múlt, amelyre emlékszünk, és a jövő, amelyre vágyunk. Látjuk minden alkalommal, amikor az utódunkra nézünk: arcára rétegekben rakódik a csecsemő, aki volt, a gyermek, aki lett, és a felnőtt, akivé válik majd, ezeket egyszerre látjuk, mint egy 3D-s képen. Megszédül tőle az ember."
Örökbefogadás, béranyaság, abortusz, megtervezett élet témáinak kaleidoszkópja ez a könyv. Sokféle szereplőt és sorsot bemutat, nagyon olvastatja magát, mégis a végére volt egy kis hiányérzetem. Azt hiszem kevesebb témát kellett volna érintenie, elég lett volna bőven Mia és a Richardson család kapcsolata. De belekaptunk ebbe is, kaptunk komplett életutakat és bepillanthattunk egy kicsit a kínai bevándorló nők életébe, vagy az örökbefogadás nehézségeibe. 

Összességében tetszett ez a könyv, elgondolkodtatott, megfogott (az is bizonyítja, hogy álmodtam vele), szerettem olvasni - ha adnék még fél pontokat, akkor 4,5 lenne igazából.
Fogok még a szerzőtől olvasni, mert érdekes életekről ír és jó a stílusa.
Ebből a regényből készül tv sorozat is, és Reese Witherspoon az egyik producere - amint kész lesz, biztosan meg fogom nézni ezt is.

4/5

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2018
Eredeti cím: Little fires everywhere
Fordító: Csonka Ágnes
Oldalszám: 384
Ár: 3999 Ft
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Shaker ​Heights. Cleveland nyugodt, virágzó külvárosa, ahol a házak színétől a szabályos keresztutakon át a lakók sikeres életéig minden tökéletesen elrendezett. Itt él Mrs. Richardson négy gyermekével és ügyvéd férjével. Elena a környék mintalakója, helyi újságíró, és legfontosabb alapelve a szabályok betartása.Ebbe az idilli kertvárosi buborékba költözik Mia Warren, a titokzatos fotóművész és egyedülálló anya, valamint tinédzser lánya, Pearl, akik a Richardson családtól bérelnek házat, de rövid idő alatt már nemcsak albérlők lesznek, hanem a szomszéd gyerekek életében is fontos szerepet kezdenek el betölteni.A rejtélyes múltú Mia azonban felbolygatja a gondos rendben élő közösség mindennapjait, amikor Richardsonék barátai egy kínai-amerikai kisbabát szeretnének örökbe fogadni, ám váratlanul felbukkan a gyermek igazi anyja. Drámai küzdelem kezdődik, amely megosztja a város lakóit, és végül Mia és Elena ellentétes oldalra kerülnek. Elena eltökélt szándéka lesz, hogy leleplezze a nő titkait, de megszállottsága váratlan és visszafordíthatatlan következményekkel jár. És mindeközben egy családi házban egy szikra lángra lobban.Regény a súlyos családi titkokról, az anyaság kegyetlen nehézségeiről, és annak a veszélyeiről, ha elhisszük, hogy a szabályok követésével mindig megakadályozhatjuk a katasztrófákat.A Kis tüzek mindenütt megjelenése óta kitartóan szerepel a New York Times bestseller listáján, a legjobb szépirodalmi műnek választották meg a Goodreads olvasói 2017-ben, és már több mint húsz országban keltek el a kiadás jogai. A regényből Reese Witherspoon és Kerry Washington főszereplésével a Hulu készít sorozatot.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.