Könyvfeszt19

április 26, 2019
Az idei látogatásom a könyvfesztiválon rendhagyó volt - először is pénteken mentem (korábban mindig a hétvégén, sőt talán csak szombaton jutottam el) és most egyik kedves kolléganőm is elkísért, akinek ez volt az első könyvfesztje :)

#péntek #nyugalom #mit-hol
A pénteki napot azért céloztam be, mert szerettem volna nyugiban, nem tömegben körülnézni, részt venni programokon. Ezt a célt maximálisan elértük: nem sokkal a nyitás után (10:00) érkeztünk, és a B épületben szinte az össze pavilont megnézegettük nagyjából egy óra alatt. Szerencsére a legtöbb stand a korábbi évekről megszokott helyen volt. Jó tudni, hogy a D épület átalakulása miatt a gyerek rész a Táncszínház új épületében kapott helyet. 

A tó mellett volt a Bookline busz, amiben a könyvvásárlás mellett kávézni is lehetett. Sőt olyan akciójuk volt, hogy ha vettél könyvet akkor kaptál ingyen kávét. :) Capuccinót ittunk, nagyon finom volt - ajánlom ;)

A busz mellett van a Libri kitelepülése, ahol az Aranykönyv szavazást népszerűsítik - leadtuk persze a szavazatunkat, fotózkodtunk az óriás könyvekkel, és a feldíszített fákkal. 
A kis téren kapott helyet néhány kiadó - de a Maxim, Scolar pl. a B épületen belül is megtalálható volt. 

#enni #inni
Szintén hasznos tudni, hogy vannak kajás standok is (sült kolbász, kürtőskalács, üdítők vagy sörök is kaphatóak). (Mi az én hagyományomhoz híven a Mammutba siettünk át enni :D).

#előadás #szakma #könyvtárosélet
Délután vettünk részt egy könyvtárosoknak, közgyűjteményben dolgozóknak hasznos előadáson, ahol az Arcanum honlapot - szolgáltatást - adatbázist mutatták be. Ennek egy részét szinte naponta használjuk a munkánkban: országos és néhány helyi napilap, hetilap van digitalizálva. A lapszámokban lehet keresni, letölteni oldalakat (és kinyomtatni). Egy része fizetős az oldalnak, de szoktak ingyenesen használható időszakokat is hirdetni.

Nem volt sok időnk sajnos, ezért több érdekes programról lemaradtunk már - a fránya távolság és a vonatok szűkre szabták a napunkat, de ebben is próbáltunk mindent belepréselni.

#beszélgetések #kapcsolatok
Azt vettem észre ezen a lazább pénteki napon, hogy van idő és lehetőség beszélgetni a kiadók munkatársaival, végre találkozni élőben azokkal akikkel mondjuk eddig csak emailen tartottam a kapcsolatot. Beszélgettem egy kicsit például Bárdos Andrással, a 21. Század Kiadó standjánál, Szpisják Blankával az Atheneum és a Partvonal marketinges szakemberével, ill. több könyvmolyt is láttam a kiadósokkal beszélgetni. Annyira jó érzés volt, hogy ennyire közvetlen mindenki - a könyvfesztet ezért is szeretem, mert nem csak az a cél, hogy az emberekre öntsenek könyveket, hanem van mód az interakcióra. Igazi fangirl módjára lecsaptam Kleinheincz Csillára, aki elárulta, hogy az őszi félévben jön az Ólomerdő folytatása :))

Könyvmolyok/bloggerek közül sajnos nem találkoztam sok mindenkivel, de megismerem Boglincot, akinek követem az Instagram oldalát, elcsíptem egy puszira Nitát is. A vonatot görgetve láttam, hogy még volt néhány ember, akivel elkerültük egymást - de sebaj, majd pótoljuk!

#szerzemények
Na hát igen, nem lehet a 'fesztről üres kézzel távozni. Az első beszerzésem (igaz még a Keletinél) az a verses Poket (A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából) volt, amit a múltkori látogatásomkor nem sikerült beszerezni. Kolléganőm megvette Háy János Sztreccs novelláskötetét, a metrón a Széll Kálmán térre tartva beleolvastunk és meggyőztem magam, hogy ez nekem is kell, ezért a B épület aulájában található Poket automatára le is csaptam. Nagyon gondolkoztam még a korábbi könyvek beszerzésén is, de valami hagyni kell későbbre is (meg a pénztárcámban is :D). 
Több kör, gondolkodás után végül gazdagodtam Cecelia Ahern feminista novelláskötetével, Richard Ford Vadonjával (ebből készült film is), Tommy Orange Sehonnaijával, ill. a Geopennél közös vásárlásban elhoztunk kettőt a Tove Jansson Jön az üstökös meséjéből - ehhez kaptunk egy Murakami idézetes vászontáskát is, amit elkoboztam, mert nem hoztam magammal plusz táskát :D

Azért is siettem ezzel a bejegyzéssel, hogy tudjak tippeket adni, hogy mit nézzetek meg ha kimentek a hétvégén:
- a Bookline buszt és igyatok kávét
- szavazzatok az Aranykönyvre és zsebeljetek be menő noteszt
- nézzétek meg a Nemzeti Táncszínház új épületét és a gyerekrészt
- ha még nem vettetek Poket zsebkönyvet, vagy még valami  hiányzik a készletből akkor a B épület aulájában találtok automatát
- a 21. Század Kiadónál érdemes megnézni a könyvcsomagokat, ill. minél több könyvet vesztek annál nagyobb kedvezményt kaptok (és kaptok minicsokit is!)
- a HVG Kiadónál szintén nagy akciók vannak, alapból 30%, de vannak ennél jobban leárazott könyvek is
- nézzétek meg a képregénysarkot a B épület galériáján, ill. ha képregényekre vágytok akkor a Fumax standját ajánlom

Nekem ennyi fért bele ebbe a napba, de nagyon feltöltött - inspirált az egész hangulata. Jövőre is jövök mindenképp!

A korábbi beszámolóimat itt találjátok: 2014, 2015, 2018

Ha kimentetek meséljétek el mi volt a legjobb élményetek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.