Gabriel Tallent - Drága ​kis szívem

Gabriel Tallent első regénye a Drága kis szívem, ami a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozatában jelent meg most áprilisban. A kiadás ismét remek lett - olvasás előtt először elgyönyörködtem borítóban és a belső táblák mintáiban.

Teknőc (Julie Alveston) egy 14 éves lány, aki egyedül él apjával egy régi házban, messze mindenkitől az észak-kaliforniai partvidéken. Igazi kemény csaj - a folyóban fürdik, ért a fegyverekhez, a vadonban simán túlél. Nincsenek barátai az iskolában, de valami erőteljes aura veszi körbe, ami miatt nem köt bele senki.

Apjával nagyon intenzív a kapcsolata, az első oldalakon egy idilli kép bontakozik ki: együtt tanulnak, de érezzük, hogy valami furcsa rezgés van kettőjük között. Ennek kibontására az első fejezet végén egy brutális jelenetet kapunk... Spoiler, nem spoiler - de leírom, hogy ez a könyv durva molesztálásról, bántalmazásról is szól. 
Martin, Teknőc apja hasadt személyiség: egyrészt olvasott, kreatív, de már nincs hite a társadalomban, az emberekben, miután elvesztette feleségét - Teknőc anyját. Minden energiáját, szeretetét és testi vágyait is a lányára vetíti. Ennek mélységét később fejti ki az író; az elhallgatások, körülírások után fokozatosan tudja Teknőc is egyáltalán megfogalmazni azt, hogy mi is történt vele eddig. Apja teljesen elszigetelte a világtól, szinte állandóan figyel rá, és egy olyan kapcsolatot alakított ki/ fogadtatott el vele, amiről a lány érzi, hogy nem helyes. Még ha nem is látott konkrétan más családmodellt, de a kiskori szökései is arra utalnak, hogy ösztönösen küzdött az agresszió és a zaklatás ellen. 
Mendocino
A fordulópont akkor jön el, amikor egy nap Teknőc megszökik otthonról - járja az erdőt, nem tervez semmit, amikor két fiúba botlik. Egy ideig csak követi őket, hallgatja, hogy miről fecsegnek, és amikor már teljesen eltévedtek, akkor siet - hosszas belső vívódás után - a segítségükre.
Jacob és barátja, Brett csodálja Teknőc viselkedését - ahogyan eligazodik az erdőben, menedéket épít a fiúk cuccaiból és végül elvezeti őket a 'civilizációba'. Ez a találkozás csupán egy epizód, de innentől kezd el Teknőc kívülről nézni magára, az életére, és rádöbbenni, hogy ez így nem folytatódhat. Arra is jó volt a két fiú megjelenése, hogy egy kis humor és hétköznapiság jelenjen meg a cselekményben.

Nagyon nehéz volt Teknőc fejében lenni: nem csak a hirtelen előtörő erőszakos jelenetek, hanem saját belső hangja, (nő)gyűlölete, vívódásai miatt is. Sokszor szidással ösztökéli saját magát, de ezek a mondatok és a későbbi agresszív megnyilvánulásai is az apját idézik - az ő mondatai, az ő viselkedése. Erre rá is jön egy idő után és megpróbál küzdeni ellene.


Érdekes nagyapjához fűződő kapcsolata is - illetve Martin és apja kapcsolata, amit az utálat fed le a legjobban. Többször elgondolkodtam, hogy mi történt Martin gyerekkorában? Miért viselkedik így a saját lányával? Mit hozott a múltból? Az ilyen kérdések és gondolatfolyamok miatt tökéletes 'olvasóklubos' olvasmánynak ez a könyv, mert sok 'kibeszélnivaló' van benne.

Ez a regény felkavaró, megdöbbentő, elképesztően kemény és nehéz olvasmány a témái és a főszereplő élete miatt - viszont az észak-kaliforniai partvidék 'dicshimnusza' is egyben. A tájleírások miatt úgy érzed te is ott lapulsz a fűben, téged is elsodor az óceán miközben rákokra lesel a parton. Érdekes volt bepillantani Amerikának ebbe a szegletébe is, amit az író nagyon jól ismer - itt nőtt fel. 

Nagyon emlékezetes olvasmányélmény lett ez a könyv, erős érzelmeket (főleg szorongást, gyűlöletet és agressziót) váltott ki belőlem - a narráció E/3 és E/1 váltogatása nagyon hatásos volt ebből a szempontból. Teljesen beleéltem magam Teknőc helyzetébe, behúzott néha levegő után kapkodtam olvasás közben...

5/5

Kiadó: 21. Század Kiadó
Kiadás éve: 2019
Eredeti cím: My absolute darling
Fordító: Békési József
Oldalszám: 446
Ár: 3990 Ft (Rendeld meg a kiadótól)
Borító: 5/5

Fülszöveg:
Teknőc Alveston kemény lány. Tizennégy éves, és az erdőket járja az észak-kaliforniai tengerparton. Kedvenc helyei, menedékei a patakok, a dagálytavak, a sziklaszigetek, de személyes világa kicsi és veszélyekkel teli: Teknőc zaklatott lelkű, karizmatikus apja bűvöletében és rabságában nőtt fel. Emberi kapcsolatai az iskolára korlátozódnak, de ott sem enged közel magához senkit; néha beteg nagyapjával römizik, esténként pedig apjával együtt készül – a világvégére.Azután megismerkedik Jacobbal, és először tárul fel előtte egy tágasabb világ: ráébred, hogy otthoni élete se nem biztonságos, se nem fenntartható. Szökést tervez, felhasználva mindazokat a túlélési technikákat, amelyekre apja tanította.Egyedi stílus, vad természeti környezet: felkavaró és megrendítő olvasmány egy kiemelkedően tehetséges új író tollából, mely megjelenése után azonnal felkerült a The New York Times bestsellerlistájára, fontos irodalmi elismeréseket kapott, és két tucat országban vásárolták meg a jogait.

Nincsenek megjegyzések:

Te mit gondolsz? :)

Üzemeltető: Blogger.